Μόνο δύο δήμοι όλης της Δυτικής Μακεδονίας δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες

Απροθυμία των δήμων να ανταποκριθούν στο αίτημα της Περιφέρειας για χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Απροθυμία διαπιστώνεται στους περισσότερους δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα διοικητικά τους όρια. Από το κατεπείγον έγγραφο του περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη προς τους 11 δημάρχους, όπου ζητούσε να προτείνουν χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν προσωρινά πρόσφυγες απάντησαν θετικά μόνο δύο δήμο.

Ο δήμος Κοζάνης πρότεινε ως χώρο φιλοξενίας το κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης που χρησιμοποιείται και σήμερα, ο δήμος Δεσκάτης Γρεβενών πρότεινε το κτίριο του Γεωπάρκου και ο δήμος Γρεβενών μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής πρότειναν το κτίριο των σχολών της αστυνομίας ή το παλιό νοσοκομείο της πόλης.

Η αντιπεριφέρεια Καστοριάς πρότεινε το κτίριο, όπου στεγαζόταν στο παρελθόν το ΤΕΙ της περιοχής. Οι δήμοι Φλώρινας, Καστοριάς, Βοΐου και Εορδαίας στην Κοζάνη δήλωσαν ότι θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες αλλά δεν διαθέτουν χώρους. Ενώ ο δήμος Σερβίων Βελεβντού στην Κοζάνη και Άργους Ορεστικού στην Καστοριά δεν απάντησαν καθόλου.

Ο περιφερειακός σύμβουλος που χειρίζεται τα θέματα φιλοξενίας προσφύγων Ηλίας Κατανας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η περιφέρεια υπέβαλε το ολοκληρωμένο σχέδιο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων που έχει καταρτίσει προς την γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από ό,τι φαίνεται θα ‘ναι το πρώτο σχέδιο που θα λάβει έγκριση εφαρμογής».

Στο σχέδιο προβλέπονται προδιαγραφές που θα ορίζουν τη φιλοξενία, την περίθαλψη, ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, τη διατροφή των προσφύγων, καθώς και τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου στην περιφέρεια, που θα ασκεί επιχειρησιακό έλεγχο στην εφαρμογή του.

Πηγή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *