Το μήνυμα του Προέδρου του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς στα εγκαίνια της 41ης Έκθεσης Γούνας

Με τη φράση «Η Έκθεση Γούνας Καστοριάς στέκεται και αντιστέκεται, απέναντι σε περίεργες σκοπιμότητες», ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» κ. Ιωάννης Κορεντσίδης μετέδωσε μήνυμα αισιοδοξίας για την Καστοριανή Γούνα.

Παράλληλα προσδιόρισε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή ο κλάδος αλλά και η Έκθεση Γούνας Καστοριάς, ξεχωρίζοντας το εμπάργκο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, τα capital controls και τη δυσκολία έκδοσης ΒΙΖΑΣ στους πολίτες εκτός Σένγκεν.

Αναλυτικά η ομιλία του κυρίου Κορεντσίδη:

 

korentsidis

Έχω την τιμή και την χαρά να σας καλωσορίσω και να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «ο Προφήτης Ηλίας», για την σημερινή σας παρουσία στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς.

Μία Έκθεση, που φέτος ανοίγει τις πύλες της για 41η συνεχή χρονιά με δυναμική και αδιάλειπτη παρουσία, η οποία συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής.

Mία Έκθεση, που με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, με τόλμη και επιμονή στέκεται και αντιστέκεται στην Καστοριά, απέναντι σε περίεργες σκοπιμότητες.

Στην Καστοριά, που το όνομά της έχει ταυτιστεί με την Γούνα και θα βρεθεί για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο του παγκόσμιου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Είναι κοινά παραδεκτό ότι η Έκθεση αυτή πραγματοποιείται στην πιο δύσκολη ίσως στιγμή για τον κλάδο της Γουνοποιίας.

Με αρκετά προβλήματα, από εξωγενείς κυρίως παράγοντες, τα οποία έχουν διαχρονικά αναλυθεί διεξοδικά, αλλά δυστυχώς η λύση τους δεν μπορεί να δοθεί μόνο από εμάς.

Ταυτόχρονα όμως, η δυσμενής οικονομική συγκυρία στο εσωτερικό έχει δημιουργήσει κι αυτή τα προβλήματά της.

Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι η επιβολή των capital controls είχε ανυπολόγιστες συνέπειες και επηρέασε αρνητικότατα τον κλάδο, έναν κλάδο καθαρά εξαγωγικό και εξωστρεφή.

Παράλληλα, το εμπάργκο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας επιδρά εμμέσως αρνητικά προς την Γούνα, αφού οι Ρώσοι πολίτες είναι οι κύριοι αγοραστές των εμπορευμάτων μας.

Ιδιαίτερα σημαντικό όμως είναι και το γνωστό θέμα της ΒΙΖΑΣ, που ισχύει για πολίτες εκτός συνθήκης Σένγκεν.

Αποτελεί ένα χρόνιο, διαπιστωμένο πρόβλημα, που συζητάμε διαρκώς, αλλά συνεχίζει να μας απασχολεί έντονα.

Είναι σαφές και απόλυτα αποδεκτό ότι θα πρέπει να υπάρχει συμμόρφωση στους κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ.

Όμως δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση η εικόνα που έρχεται από την Ρωσία, να υπάρχει ανετοιμότητα στην οργάνωση, σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και επαρκές προσωπικό, με αποτέλεσμα, ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση, να μη μπορούμε να ανταποκριθούμε στην εξυπηρέτηση και να ωφεληθούμε σε μεγάλο βαθμό.

Είναι κάτι, που δυστυχώς βιώσαμε και κατά την διάρκεια της προετοιμασίας και οργάνωσης αυτής της Έκθεσης.

Ενώ είχαμε τεράστιο ενδιαφέρον από εμπορικούς επισκέπτες κι ενώ επιλύσαμε το θέμα μετακίνησης και διαμονής με προγραμματισμένες πτήσεις τσάρτερ Μόσχα-Θεσσαλονίκη, η περαιτέρω προσέλκυση εμπορικών επισκεπτών προσέκρουσε στο γεγονός ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις ελληνικές αρχές έκδοσης ΒΙΖΑ.

Κατά συνέπεια, αξιότιμε κύριε Υπουργέ – και θέλω να πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας – είναι αδήριτη η ανάγκη να δοθεί άμεση λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα που απασχολεί τον κλάδο εντονότατα και για πολλά χρόνια, όχι μόνο κατά την περίοδο της Εκθέσεως αλλά και για όλη την υπόλοιπη καλοκαιρινή περίοδο.

Γιατί, υπάρχουν εμπορικές δραστηριότητες σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου ο έλληνας γουνοποιός διαθέτει τα εμπορεύματά του σε ρώσους αγοραστές, που καταφθάνουν στις περιοχές αυτές, δίνοντας μεγάλες οικονομικές ανάσες τόσο στον τουρισμό, όσο και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί αυτοί αποτελούν την αφετηρία της δικής μας παραγωγικής δυναμικής.

Ως νεοσύστατο Διοικητικό Συμβούλιο, όλο αυτό το διάστημα, αγωνιστήκαμε και προσπαθήσαμε να έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα και από πλευράς αριθμού συμμετοχών, αλλά και από αυξημένο αριθμό εμπορικών επισκεπτών.

Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

Στην σύντομη έως τώρα θητεία μας, συμβάλλαμε ώστε μέσα από καινοτόμα προγράμματα και πολυδιάστατες δράσεις και ενέργειες να καταστήσουμε τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς ως βασικό πρωταγωνιστή των εξελίξεων του κλάδου και την Διεθνή Έκθεση Καστοριάς ως κεντρικό σημείο αναφοράς των κλαδικών εκθέσεων Γούνας.

Είναι η πρώτη φορά που διενεργήθηκαν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης με μεγάλο μάλιστα αριθμό καταρτιζομένων.

Υπήρξε ουσιαστική συνεργασία με τον Οργανισμό Enterprise Greece και εκταμιεύτηκε ποσό για την κάλυψη κόστους, σημαντικών εμπορικών επισκεπτών από την αγορά της Νότιας Κορέας.

Πραγματοποιήθηκαν επαφές και συναντήσεις με τους Εμπορικούς Ακολούθους των ελληνικών Πρεσβειών και Προξενείων σε Κίνα και Κορέα για την προώθηση της Ελληνικής Γούνας στις συγκεκριμένες περιοχές.

Έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις με τον αντίστοιχο Σύνδεσμο Γουνοποιών Τουρκίας για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Σήμερα μάλιστα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε αντιπροσωπία τούρκων επιχειρηματιών στην Καστοριά.

Έχουμε προγραμματίσει, κατά την διάρκεια της Έκθεσης, την αδελφοποίηση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Προφήτης Ηλίας» και του αντίστοιχου Συνδέσμου της Ρωσίας, με αφορμή την ανακήρυξη του 2016, ως Έτος Ελλάδας Ρωσίας και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για τον σκοπό αυτό.

Ήρθαμε ένα βήμα πριν από την ενεργοποίηση του αεροδρομίου Καστοριάς για διεθνή πτήση, ενέργειες που έγιναν από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δια μέσω της Βουλευτού, κυρίας Ολυμπίας Τελιγιορίδου, την οποία οφείλω δημόσια να ευχαριστήσω για την προσπάθεια.

Δημιουργούμε το Κέντρο διά Βίου Μάθησης του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, με αυτοτέλεια και επάρκεια στην πιστοποιημένη Δομή.

Κάθε Σεμινάριο που θα σχεδιάζεται και θα οργανώνεται θα υπάρχει συμμετοχή και διασύνδεση με επιδοτούμενα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ.

Επιπλέον, η πιστοποίηση των Γουνοποιών αναλαμβάνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελληνικής Γούνας.

Όλο αυτό το αξιόλογο εγχείρημα είναι κάτι, που εκτός από την πιστοποιημένη κατάρτιση και εκπαίδευση που θα προσφέρει στους εκπαιδευόμενους, θα τους προσδώσει και το αντίστοιχο κύρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Προφήτης Ηλίας».

Παράλληλα, δημιουργείται στον ίδιο χώρο, το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας με τον χώρο ιστορίας της Γούνας.

Για την ένταξη του έργου στα προγράμματα χρηματοδότησης της Περιφέρειας, οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, ο οποίος αποδεικνύει έμπρακτα την αγωνία του και το ενδιαφέρον του για τον κλάδο μας.

Διαμηνύει όμως ταυτόχρονα την ανάγκη ενότητας και συστράτευσης όλων των υγιών δυνάμεων, οι οποίες διαθέτουν το όραμα για να κάνουν πράξη την ιδέα μίας ισχυρής και ευημερούσας περιοχής.

Στο σημείο αυτό θέλω ακόμη να ευχαριστήσω θερμά:

Την προηγούμενη διοίκηση και προσωπικά τον επίτιμο πλέον πρόεδρο Ηρακλή Καλλισθένη για την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια

Τους Εκθέτες για την μαζική και δυναμική συμμετοχή

Τους Χορηγούς, που με την σημαντικότατη βοήθειά τους συμβάλουν αποφασιστικά στην εντυπωσιακή εικόνα της Έκθεσης.

Το προσωπικό και όλους όσους εργάστηκαν ακατάπαυστα για να φέρουν εις πέρας το αποτέλεσμα μιας άψογης διοργάνωσης.

Τα μέσα ενημέρωσης, τόσο για την υποστήριξη και την προβολή της Έκθεσης Καστοριάς, όσο και για την προβολή των θέσεων, των προτάσεων και των δράσεων του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς.

Είναι κάτι που κάνουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, προβάλλοντας με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τον κλάδο μας και την περιοχή μας.

Η 41η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς είναι πια γεγονός. Μία Έκθεση εμφανώς ανανεωμένη, με πνεύμα και ύφος διαφορετικό, αλλά και με νέα ιδιοσυγκρασία και διάθεση, κάτι που είχαμε υποσχεθεί αναλαμβάνοντας τα ηνία του Συνδέσμου.

Η Διεθνής Έκθεση Καστοριάς, που με το ειδικό της βάρος συγκαταλέγεται στις κορυφαίες Εκθέσεις του κλάδου και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις υπόλοιπες Εκθέσεις του εξωτερικού.

Η Διεθνής Έκθεση Καστοριάς που είναι πλέον θεσμός σε παγκόσμιο επίπεδο, προσδίδοντας στην Καστοριά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, την δυναμική, την αυθεντικότητα και την ιστορική συνέχεια των 40 προηγούμενων συναπτών χρόνων

Η Διεθνής Έκθεση Καστοριάς που αποτελεί ένα σημαντικότατο και λαμπρό γεγονός, που πρωτοπορεί, που πρωταγωνιστεί και αντέχει στον αδυσώπητο διεθνή ανταγωνισμό.

Όταν αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα των δύσκολων,είναι η αλήθεια, καιρών,

Όταν αφουγκράζεσαι τις ανησυχίες και τις αγωνίες των προβληματισμένων συναδέλφων σου,

Όταν διαπιστώνεις ότι έχεις άξιους και ικανούς συνεργάτες που βάζουν το εμείς μπροστά από το εγώ,

Τότε έχεις μπροστά σου αναμφίβολα θαυμαστά και ορατά αποτελέσματα, τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε λίγα λεπτά.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συγχαρούμε και να αποδώσουμε τα εύσημα στους 103 εκθέτες από διάφορες χώρες. Αριθμός εντυπωσιακός και αξιοπρόσεκτος.

Θα έχουμε την δυνατότητα να ευχηθούμε σε όλους καλές δουλειές και πολλές εμπορικές συναλλαγές.

Για το καλό της Γούνας – Για την εξέλιξη του κλάδου – Για την ευημερία του τόπου μας.

 

Βίντεο με στιγμιότυπο της ομιλίας:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *