Μήνυμα στον Πρωθυπουργό πριν από την ομιλία του στην Καστοριά

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ξημέρωσε Τετάρτη 17/5! Σε περίπου 4 ημέρες θα ανοίξουν οι κάλπες κι εμείς ως ενεργοί πολίτες θα σπεύσουμε μαζικά να κάνουμε το καθήκον μας. Ουσιαστικά, θα κάνουμε το μοναδικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να αισθανθούμε ότι συμβάλλουμε έστω και λίγo στα κοινά. Γιατί ως γνωστόν ο ρόλος μας ξεκινά και σταματά κάπου εκεί…στην επιλογή του κόμματος και μετά (προαιρετικά) ενός εκ των 3 (το πολύ) υποψηφίων!

Για να ακριβολογούμε, επιλέγουμε έναν από εκείνους που κρίνανε κάποιοι άλλοι -με δικά τους κριτήρια- να διεκδικήσει να μας εκπροσωπήσει στο κοινοβούλιο. Αν π.χ. υπήρχαν 5-6 συνολικά ενδιαφερόμενοι να θέσουν υποψηφιότητα με το κόμμα που ηγείστε, αποκλείσατε τους 3, ως λιγότερο ικανούς, για να μας παρουσιάσετε το τελικό TOP 3 που όλοι σήμερα γνωρίζουμε.

Επειδή σας θεωρούμε ευφυή άνθρωπο, είμαστε πεπεισμένοι ότι γνωρίζετε και τα λόγια που έχουν αποδοθεί στον Albert Einstein κι αναφέρουν πως δεν είναι λογικό να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα κάνοντας τα ίδια πράγματα. Άρα μήπως πρέπει  να φοβόμαστε ότι δεν έχουμε πολλά διαφορετικά να περιμένουμε, εφόσον επιλέξατε τους ίδιους για 2η (τουλάχιστον) σερί αναμέτρηση (το 66,66 % έχει μάλιστα επανεκλεγεί);

Μας ανησυχεί, μη τυχόν έχετε παραπληροφορηθεί και νομίζετε ότι όλα εδώ στην όμορφη κοινωνία μας πηγαίνουν προς τον σωστό δρόμο. Μήπως νομίζετε ότι η φυσική ομορφιά που βλέπει κάποιος πρωτοαντικρίζοντας την Καστοριά, είναι ανάλογη της ευημερίας και της χαράς  των κατοίκων της.

Αν το πιστεύετε αυτό ή αν είναι κάτι από όσα σας έχουν μεταφέρει οι συνεργάτες σας για την περιοχή μας, καλό θα ήταν να ακούσετε και τα εξής:

Καλωσήλθατε στην περιοχή με τα τρομακτικά ποσοστά ανεργίας, κυρίως στους νέους. Σήμερα, Τετάρτη 17/5, κάποιες εκατοντάδες Καστοριανών σάς υποδέχονται με θέρμη και ενθουσιασμό στην αίθουσα ενός ξενοδοχείου. Βλέπετε, δεν είμαστε συνηθισμένοι να μας επισκέπτεται ο Πρωθυπουργός λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές.   Δυστυχώς  δεν θα μπορέσουν να σας ακούσουν περίπου 3500 συμπολίτες μας. Όχι επειδή δεν το θέλουν, αλλά επειδή εργάζονται αυτή την στιγμή σε μια τουριστική δομή, πολύ μακριά από εδώ.  Και θα το κάνουν, μέχρι τέλη Οκτωβρίου, 7 μέρες την εβδομάδα. Ξεχνώντας διακοπές, ξεκούραση, ίσως και οικογένεια, αλλά προσηλωμένοι στον μεγάλο στόχο να κερδίσουν τα χρήματα με τα οποία θα μπορέσουν να βγάλουν τον Χειμώνα.

Ίσως προσέξατε, ήδη, ότι τα καλοριφέρ μας εδώ είναι ακόμα ανοιχτά. Όσο στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο απολαμβάνουν  βουτιές στη θάλασσα, με θερμοκρασία περιβάλλοντος στους 33 βαθμούς, εμείς φορώντας ακόμα τα χειμερινά συνολάκια μας, παρακαλούμε να βγει καμιά ζωηρή ακτίνα ήλιου ικανή να ζεστάνει το νερό του ηλιακού θερμοσίφωνα, μήπως και κάνουμε λίγη οικονομία στο πετρέλαιο ή στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Προφανώς και περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι εργασίες για το φυσικό αέριο, τις οποίες εγκαινιάσαμε και φωτογραφήσαμε, αλλά οι τωρινές τιμές του και το γεγονός ότι δεν θα επιδοτηθεί όπως στην Φλώρινα το κόστος για την αντικατάσταση του εξοπλισμού, δεν μας κάνει να νιώθουμε όση χαρά θα θέλαμε. Μην το λάβετε ως αχαριστία! 

Κοιτάζοντας στο κοινό σήμερα, στην κατάμεστη αίθουσα,  με μια πρώτη ματιά θα διακρίνετε χαμόγελα ευτυχίας και ικανοποίησης. Σας προτρέπουμε να εστιάσετε καλύτερα και να δώσετε προσοχή στον υψηλό μέσο ηλικιακό όρο των ακροατών. Ίσως η πλειοψηφία τους είναι συνταξιούχοι που θα ακούσουν ευχάριστα ο,τιδήποτε εξαγγείλετε, γι’ αυτό μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα για την αποδοχή των λεγομένων σας. Ίσως πείτε ότι ξανα-δεσμεύεστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί- κάποια στιγμή- το Φράγμα Νεστορίου. Ίσως μιλήσετε για το πολυδάπανο έργο της Σήραγγας Κλεισούρας που απαιτούσαν να υλοποιηθεί οι συμπολίτες μας και από τον πατέρα σας, αρχές της δεκαετίας του 90! Ίσως αναφερθείτε και στην σύνδεση με τον Ε65, μέσω του οποίου θα πηγαίνουμε στην Αθήνα πιο γρήγορα. Ίσως μας πείτε και για την ανάπτυξη του αεροδρομίου στο Άργος Ορεστικό. Ίσως πάλι μιλήσετε και για τον τουρισμό που ανθεί και επαναλάβετε τα λόγια του Υπουργού κ. Κικίλια με τα οποία συνέκρινε την Καστοριά με τη Λίμνη Κόμο στη Β. Ιταλία!  Πολύ σωστά και όμορφα όλα αυτά, αναμενόμενα και πολυ-ακουσμένα, αλλά θεωρείτε ότι αρκούν για να φέρουν πίσω όλους εκείνους που έφυγαν από την περιοχή μας προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερο μέλλον;

Τα στοιχεία της τελευταία απογραφής πληθυσμού ενέταξαν τον Νομό Καστοριάς στις μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Μια φωνή λιγότερη στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τεράστια απώλεια θα πούμε εμείς. Αδιάφορο, ίσως απαντήστε εσείς, αν θεωρείτε δεδομένη την εκλογική επικράτηση του κόμματός σας, επικαλούμενος την ιστορία.

Ίσως γνωρίζετε ότι ο νεαρός κόσμος εγκαταλείπει τον τόπο γιατί δεν υπάρχουν δουλειές. Τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, γιατί δεν υπάρχουν μαθητές. Οι γεννήσεις είναι λιγότερες από τους θανάτους ετησίως. Δεκάδες χωριά σε λίγα χρόνια θα ερημώσουν, καθώς κατοικούνται από λιγότερους από 100 ανθρώπους κι αυτοί μεγάλης ηλικίας. Η επιχειρηματικότητα συρρικνώνεται, γιατί δεν υπάρχει κόσμος να την υποστηρίξει.

Πείτε μας τι επιχείρηση με μέλλον και προοπτικές, να ανοίξω εγώ ο νέος άνθρωπος που θέλω να στηρίξω και να προσπαθήσω στον τόπο μου; Πείτε μου σε ποια εταιρία να εργαστώ πχ έχοντας ένα πτυχίο πληροφορικής και προϋπηρεσία ως υπάλληλος γραφείου με χίλιες δυο άσχετες αρμοδιότητες; Γιατί να μην μετακομίσω στα εξίσου όμορφα Γιάννενα που εξελίσσονται σε κόμβο τεχνολογίας και ανάπτυξης με εταιρίες- τεχνολογικούς κολοσσούς να έχουν επενδύσει ήδη εκεί;

Ο τουρισμός, κακά τα ψέματα και οι ουτοπικές προσδοκίες, δεν είναι ικανός ακόμα να στηρίξει οικονομικά την περιοχή μας, παρά την απεριόριστη φυσική ομορφιά και τον πολιτισμικό πλούτο. Κάποιες αργίες  και Σαββατοκύριακα γεμίζουν ασφυκτικά τα εστιατόρια και οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που υπάρχουν ήδη, αλλά ως εκεί. Τις καθημερινές η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με ό,τι δείχνουν οι τουριστικοί οδηγοί. Άδειες κρύες επιχειρήσεις, επιχειρηματίες που περιμένουν αντίστροφα μέχρι το Σαββατοκύριακο. Και η αλήθεια είναι ότι όσο δεν βλέπουμε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να διακρίνουν στην περιοχή μας μια ευκαιρία, ένα ανεκμετάλλευτο «φιλέτο», ώστε να επενδύσουν και μαζί με τις επενδύσεις τους να φέρουν πιο γρήγορα και την ανάπτυξη στις υποδομές (αεροπορικές συνδέσεις κλπ),  δεν πιστεύουμε ότι η Καστοριά θα περάσει εύκολα κι αναίμακτα από την εποχή της γούνας στην εποχή του τουρισμού. Τεράστιο βήμα που προϋποθέτει γνώση, όραμα, οργάνωση και πολλή δουλειά…

Μιας και αναφερθήκαμε όμως στην γουνοποιία, αναγνωρίζουμε ότι την υποστηρίξατε και την υποστηρίζετε μέχρι αυτή την στιγμή, με σθένος. Αν υποθέσουμε όμως ότι εσείς αναγνωρίζετε την αξία της και βοηθήσατε τον κλάδο όσο ακριβώς σας ζητήθηκε, μπορείτε να μας απαντήσετε γιατί ιδιοκτήτες γουνοποιητικών επιχειρήσεων επενδύουν πλέον σε άλλους τομείς ή γιατί εκατοντάδες εργαζόμενοι στη γούνα συμπεριλαμβάνονται στους 3500 που αναφέραμε προηγουμένως; Μήπως θα έπρεπε η πολιτεία να εκμεταλλευτεί άμεσα την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό σε άλλο επίπεδο, μέχρι να αντιστραφεί το κλίμα (αν γίνει ποτέ αυτό) για τον κλάδο. Ξέχωρα με τι σας ζητάνε οι επιχειρηματίες. Μήπως πρέπει να πάρετε τον κλάδο από το χέρι και να τον οδηγήσετε και σε άλλα μονοπάτια;

Όπως θα έπρεπε να πάρετε να ενώσετε και τους εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα που έχουν την υπομονή και το σθένος να καλλιεργούν κάθε χρόνο μοναδικά προϊόντα. Λίγο όμως οι ακραίες καιρικές συνθήκες, λίγο οικονομικοί παράγοντες, αναλώνουν περισσότερο χρόνο και ουσία έξω από γραφεία Υπουργών για αποζημιώσεις, παρά για αξιολόγηση των νέων δεδομένων για τη γεωργία στην περιοχή μας, για την ανάπτυξη σύγχρονων κι έξυπνων  συστημάτων καλλιέργειας, μεταποίηση κι επεξεργασία…σε συλλογικό επίπεδο!

Τέλος, θα σας παρακαλούσαμε πριν μπείτε στο αυτοκίνητο που θα σας μεταφέρει στην Θεσσαλονίκη, όπου θα κάνετε όπως δηλώσατε τη βόλτα και με το Μετρό, να περάσετε μια βόλτα από τη δική μας Οδό Μητροπόλεως, το ιστορικό κέντρο της Καστοριάς για να καταλάβετε και μόνος σας τι πραγματικά συμβαίνει στον τόπο. Λόγω της κατάστασης του οδοστρώματος η ταχύτητα θα είναι χαμηλή, άρα θα έχετε τη δυνατότητα να παρατηρήσετε προσεκτικά τριγύρω σας.  Ίσως αξίζει να κάνετε κι ένα βιντεάκι στο Tik Tok στο οποίο θα περιγράψτε όσα θα δείτε θέτοντας ως στοίχημα το «μετά από 4 χρόνια», αν επανεκλεγείτε. Μετρήστε τα καταστήματα που είναι σε λειτουργία. Τον κόσμο που θα δείτε να κυκλοφορεί. Τις υποδομές. Τα σπίτια. Κάποια είναι υποθηκευμένα κι εδώ και πιο έξω σε μια περιοχή με εντυπωσιακές βίλες. Σκεφτείτε αν θα θέλατε να ζείτε εσείς ή τα παιδιά σας εδώ, μόνιμα. Με τις αρκούδες…

Αλήθεια, σας ενημέρωσε κανείς ότι είναι πολύ πιθανό να πεταχτεί μπροστά σας αυτή την στιγμή κάποια αρκούδα; Ίσως γελάσετε με τις πινακίδες «Ζούμε Μαζί» που υπάρχουν στους δρόμους, όμως είναι αλήθεια. Οι νέοι άνθρωποι φεύγουν, οι αρκούδες έρχονται και πετάγονται όσο οδηγείς, ακόμη και σε κεντρικά σημεία.

Κύριε Πρωθυπουργέ, προβληματιζόμαστε από την απόφασή σας να επισκεφθείτε σήμερα την Καστοριά, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από το τελευταίο πέρασμά σας. Η επιλογή σας να μιλήσετε στο «κάστρο» της ΝΔ σε αυτή την χρονική στιγμή , υποδηλώνει είτε ένα βαθύτερο αίσθημα αναγνώρισης για την πίστη στο κόμμα σας εδώ και τόσες δεκαετίες από τους ψηφοφόρους του Νομού μας, είτε μια ανησυχία για πιθανή πτώση των ποσοστών βάσει δημοσκοπικών εκτιμήσεων.  Κοντός ψαλμός…Θα μείνουμε στην ουσία και θα σας ζητήσουμε το εξής: Να απαριθμήσετε τι ακριβώς θα κάνετε για τον νέο Καστοριανό που δε θέλει να αφήσει τον τόπο του, προκειμένου να ζήσει αξιοπρεπώς. Ποιο είναι το ακριβές αναπτυξιακό σας πρόγραμμα. Γιατί προσπαθήσαμε, αλλά δεν ακούσαμε κάτι συγκεκριμένο από τους υποψηφίους σας.

Παραμερίστε εκείνους που σπρώχνονται για μία (ακόμη) selfie, εδώ σήμερα και προσπαθήστε να θυμάστε ότι βρίσκεστε σε μια περιοχή που δεν φημίζεται για την ομαδικότητα και την συλλογικότητα των φορέων/εκπροσώπων της. Ίσως έχουν φτάσει μέχρι το γραφείο σας αιτήματα για το ίδιο ακριβώς θέμα υπογεγραμμένα από εκπροσώπους διαφορετικών φορέων, μεμονωμένα. Μια αλαζονική συμπεριφορά που μας έχει κρατήσει αρκετά πίσω, αλλά ευτυχώς αρχίζουμε δειλά δειλά να συνειδητοποιούμε ως κοινωνία και ελπίζουμε ότι θα αλλάξει στο μέλλον, προκειμένου να πάει η περιοχή μας μπροστά.

Κοιτάξτε μας στα μάτια και μιλήστε με ρεαλισμό σε εμάς και στους πιο νέους ανθρώπους. Στους φοιτητές που είναι στην αίθουσα και φωνάζουν συνθήματα χωρίς να καταλαβαίνουν τι ακριβώς θα συναντήσουν εκτός αμφιθεάτρων.  Θαύματα δεν περιμένουμε να γίνουν σε μια μέρα. Μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις δόσεις αλήθειας και ρεαλισμού.   

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *