Με γρήγορους ρυθμούς κατασκευάζεται το Εργοστάσιο Απορριμάτων Δ.Μακεδονίας

Σε πλήρη κατασκευή βρίσκεται η πρώτη σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ελλάδα που κατασκευάζεται ως Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, μετά από επτά μήνες από την υπογραφή του έργου μεταξύ της αναδόχου εταιρείας Ηλέκτωρ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Δημοσίου, η κατασκευαστική πρόοδος του project είναι σημαντική.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, μετά από την έκδοση -πριν από μερικούς μήνες- της άδειας δόμησης από τον Δήμο Εορδαίας κατασκευάζονται τα υπόστεγα της εγκατάστασης, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την αποπεράτωση και θέση λειτουργίας της μονάδας το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Το συγκεκριμένο έργο, που έχει αποσπάσει διεθνές βραβείο από το περιοδικό World Finance, αποτελεί τμήμα της χρηματοδότησης ύψους 1,3 δισ. ευρώ που παρείχε η ΕΤΕπ το 2014 και είναι, ουσιαστικά, από τα ελάχιστα που συμβασιοποιήθηκαν και προχωρούν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παράγοντες της αγοράς, αναφέρουν ότι η υλοποίηση του έργου είναι αποτέλεσμα της συναίνεσης που επικράτησε, εν τέλει, από τους εμπλεκόμενους παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

[B]Το έργο[/B]
Αναθέτουσα αρχή του έργου, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, είναι η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., με τη χρηματοδότησή του να προέρχεται από:

• την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (13 εκατ. ευρώ)

• το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (Jessica) Δυτικής Μακεδονίας με περίπου 13 εκατ. ευρώ

• την Εθνική Τράπεζα που χρηματοδοτεί το κατασκευαστικό ΦΠΑ του Έργου (€ 5.6 εκατ.)

• την Άκτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. και την Ηλέκτωρ (ίδιοι πόροι 17 εκατ. ευρώ)

Μέσω της υλοποίησης του έργου επιτυγχάνεται ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών (35%), καθώς και ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εκτροπής Βιοαποδομήσιμων Αποβλήτων – ΒΑΑ (80%).

Σε αυτό αναμένεται να απασχοληθούν άμεσα (περίοδος κατασκευής – 2 έτη) τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι, ενώ στην περίοδο λειτουργίας αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 150 θέσεις εργασίας μόνιμου χαρακτήρα και σε βάθος χρόνου 25 ετών.

Πηγή: Δημήτρης Δελεβέγκος-capital.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *