Μαρία Πενταγιώτισσα – Η μοιραία γυναίκα που διάλεγε τους εραστές της

Ένα από τα πολύ γνωστά παραδοσιακά τραγούδια που στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά, είναι η «Μαρία η Πενταγιώτισσα». Η κοπέλα, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της το Πενταγιοί, για τις ερωτικές της περιπέτειες.

Οι εραστές και οι αγαπητικοί της δημιουργούσαν συχνά επεισόδια και η ίδια θεωρείται μέχρι σήμερα, μια από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα. Ο λαός τραγούδησε την ομορφιά της και τους πολυάριθμους εραστές της : «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια και στης Μαρίτσας την ποδιά σφάζονται παληκάρια Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, εσύ τα ΄καμες ούλα!»

Ομως, μία από τις περιπέτειές της έγινε αφορμή να σκοτωθεί ο αδελφός της και η ίδια να κατηγορηθεί ως ηθική αυτουργός. Η Πενταγιώτισσα όμως γλίτωσε την καταδίκη, αφού αθωώθηκε λόγω ωραιότητας!

Την ωραία Μαρία, την οποία αποκαλούσαν και λησταρχίνα, υποδύθηκε στον κινηματογράφο το 1957 και η Αλίκη Βουγιουλάκη. Δείτε  στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» πώς ο έρωτας της Μαρίας, μετατράπηκε σε τραγωδία και έγινε παραδοσιακό τραγούδι….

 

Δείτε  ΕΔΩ το βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» πώς ο έρωτας της Μαρίας, μετατράπηκε σε τραγωδία και έγινε παραδοσιακό τραγούδι.

 

via

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *