Κρίσιμη ερώτηση της Μαρίας Αντωνίου στη Βουλή για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ

Η Βουλευτής ΝΔ Ν. Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου,  κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για «Κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους του ΟΓΑ».

Ερώτηση που αφορά πολλούς πολίτες της περιοχής μας.

 

 

Η Ερώτηση:

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου

ΘΕΜΑ: «Κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους του ΟΓΑ»

Κύριε Υπουργέ

Σύμφωνα με το Άρθρο 20 του Ν. 4387/2016 οι συνταξιούχοι του Δημοσίου καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σε περίπτωση που αναλάβουν εργασία, αποκτήσουν ιδιότητα ή δραστηριότητα που υπάγεται υποχρεωτικά στον ΕΦΚΑ, λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη μειωμένη κατά 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την εν λόγω δραστηριότητα ή ιδιότητα.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με το Άρθρο 53 του ως άνω νόμου ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) εντάσσεται στον ΕΦΚΑ καθώς και ότι η ως άνω ρύθμιση δεν προβλέπει εξαιρέσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων, συνάγεται ότι οι προβλεπόμενες μειώσεις ισχύουν και για τους συνταξιούχους αγρότες.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι συνέπειες για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ θα είναι καταστροφικές, καθώς ως γνωστόν πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία λαμβάνουν σύνταξη 340 Ευρώ, που έχει κυρίως προνοιακό χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό, η παράλληλη απασχόληση και δραστηριότητα των συνταξιούχων αγροτών δεν είναι επιλογή αλλά αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση τους.

Σε άμεση σύνδεση με τα παραπάνω, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι ενεργοί αγρότες αναφορικά με τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, καθώς στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε της δημοσίευσης του νόμου έπρεπε να αποφασίσουν (έως τις 30 Ιουνίου 2016) αν θα υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ, κινδυνεύοντας να απωλέσουν το 60% της σύνταξης ή θα μεταβιβάσουν τα δικαιώματα τους.

Ειδικότερα, για την κατηγορία των κτηνοτρόφων η προθεσμία ήταν ακόμα πιο σύντομη, καθώς η όποια μεταβίβαση ζωικού κεφαλαίου θα έπρεπε να είναι καταχωρημένη έως τις 31 Μαΐου 2016 στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων.

Τέλος, ζήτημα προκύπτει και για όσους λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας από τον ΟΓΑ, στην περίπτωση που αυτοί μεταβιβάσουν την εκμετάλλευση τους. Όταν διακοπεί η σύνταξη αναπηρίας, λόγω λήξης του χρόνου της αναπηρίας, δε θα είναι δυνατή η επανεγγραφή τους στην κύρια ασφάλιση αγροτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (στέρηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, απώλεια εξισωτικής αποζημίωσης κτλ), καθώς δε θα προκύπτει η ενεργής, συστηματική και κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα απασχόληση τους σε αγροτικές εργασίες και τα αντίστοιχα γεωργικά εισοδήματα που απαιτεί ο νόμος.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ισχύουν οι ως άνω περικοπές και για τους παράλληλα απασχολούμενους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ; Αν ναι σκοπεύετε να προβείτε σε κάποια εξαίρεση, δεδομένου και του προνοιακού χαρακτήρα της σύνταξης του ΟΓΑ;

2. Προτίθεστε να δώσετε παράταση για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ σε όσους κτηνοτρόφους δεν πρόλαβαν στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που μεσολαβούσε να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις τους στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων ή να προβλέψετε απαλλαγή από τη σχετική υποχρέωση για το τρέχον έτος;

3. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα ασφάλισης σε όσους λαμβάνουν προσωρινή αναπηρική σύνταξη από τον ΟΓΑ και μεταβιβάσουν την εκμετάλλευση τους;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Αντωνίου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *