Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ: «Λάθος η ίδρυση Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά»

Έτσι ερμηνεύουν πανεπιστημιακοί τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου «για ενίσχυση της ακαδημαϊκής και αναπτυξιακής πορείας της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής»,

αφήνοντας ανοικτή την προοπτική ίδρυσης Αρχιτεκτονικής εκεί.
Και όλα αυτά ύστερα από τη συνάντηση με τη βουλευτή Ολυμπία Τελιγιορίδου από τον νομό Καστοριάς. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Σάμο Δημήτρης Σεβαστάκης μιλάει για Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ειδικότερα, η πρόταση για την Αρχιτεκτονική στην Καστοριά έχει τεθεί εδώ και μία σχεδόν δεκαετία, και μάλιστα είχε συνδεθεί και με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, η εκλογική περιφέρεια του οποίου ήταν η Καστοριά.
Τελικά, το Προεδρικό Διάταγμα του 2010 προέβλεπε την ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτονικής με έδρα την Καστοριά, αλλά το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα καταργήθηκε το 2013, μετά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν για το θέμα. Ανάλογες αντιδράσεις κατεγράφησαν και για το Τμήμα Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο τελικά ιδρύθηκε το 2014 και πλέον συναπαρτίζει σχολή μαζί με δύο άλλα τμήματα του ιδρύματος. Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν επτά Τμήματα-Σχολές Αρχιτεκτονικής.
«Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μιας χώρας με την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση, δεν είναι απαραίτητο ένα νέο τμήμα Αρχιτεκτονικής Σχολής. Η ίδρυσή του θα αποτελέσει μεγάλο λάθος. Αντίθετα, η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει την εκπαίδευση στα υπάρχοντα τμήματα και σχολές», ανέφερε, μιλώντας χθες στην «Κ» για το θέμα, ο κ. Κώστας Κατσάμπαλος, κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
«Η διαβούλευση είναι μέρος της πολιτικής κουζίνας», λέει στην «Κ» ο κ. Σεβαστάκης, σχολιάζοντας τόσο τη δήλωση Γαβρόγλου περί Καστοριάς όσο και τις αντιδράσεις που προκαλεί. Ο κ. Σεβαστάκης προτείνει από την πλευρά του τη σύσταση στο Παν. Αιγαίου μιας Σχολής Μηχανικών, η οποία θα αποτελέσει την ομπρέλα στα υπάρχοντα Τμήματα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης στη Χίο, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο και Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στη Σάμο. Τα τμήματα είναι ήδη ενταγμένα σε σχολές, ωστόσο η νέα Σχολή Μηχανικών θα έδινε στους πτυχιούχους την πρόσβαση στο ΤΕΕ.
«Οσο μεγαλύτερη διασύνδεση διαθέτουν τα τμήματα, τόσο μεγαλύτερο είναι το ακαδημαϊκό τους σφρίγος και η αξία των πτυχίων τους», προσέθεσε ο κ. Σεβαστάκης. Βεβαίως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πτώση της κατασκευαστικής αγοράς από το 2005, την ίδια στιγμή που οι απόφοιτοι των αρχιτεκτονικών σχολών για το ίδιο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50%.

Διαβάστε περισσότερα:  iPaideia.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *