Κορωνοϊός: «Σκληρά» τοπικά lockdown και μαζικά rapid test για να περιοριστεί η διασπορά
Όλα τα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της, μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και να καλυφθεί το ποσοστό που απαιτείται ώστε να θεωρηθεί ότι έχει επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού, ενεργοποιεί η κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη διασπορά του νέου κορωνοϊού και τις συνέπειες της πανδημίας στη χώρα.
Η εφαρμογή «σκληρών« τοπικών lockdown, με επιπλέον μέτρα τύπου Δυτικής Αττικής και Κοζάνης αποτελεί ένα καθοριστικό «εργαλείο» στα χέρια της κυβέρνησης, ώστε να περιορίσει τη διασπορά σε περιοχές που, όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν δείχνουν να προσαρμόζονται επαρκώς στη νέα πραγματικότητα. Ήδη από την Πέμπτη ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου μέτρου σε περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Ελευσίνα), ενώ την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε «σκληρό» lockdown και στην περιοχή της Κοζάνης.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και το Σάββατο με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βόρεια Ελλάδα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για πιο «σκληρό» lockdown και σε άλλες περιοχές.
Η επέκταση των μέτρων του lockdown σε τοπικό επίπεδο δεν αποτελεί το μοναδικό «εργαλείο» της κυβέρνησης στον «πόλεμο» κατά της πανδημίας και της διασποράς του νέου κορωνοϊού. Η μαζική πραγματοποίηση rapid test σε τυχαία «κομμάτια» του πληθυσμού έρχεται να προστεθεί στη «φαρέτρα» των ειδικών. Ο Σωτήρης Τσιόδρας και οι συνεργάτες του, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τις υπόλοιπες υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία, θα έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν με πολύ πίο συγκεκριμένο τρόπο το μέγεθος της διασποράς του νέου κορωνοϊού στον πληθυσμό και ιδιαίτερα το ποσοστό των ασυμπτωματικών, οι οποίοι κάνουν -δίχως να το γνωρίζουν- την πιο «ύπουλη» και επικίνδυνη δουλειά.
Οι ανακοινώσεις από τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη του σχεδίου μαζικών rapid test μέσω δηλώσεων συμμετοχής στην πλατφόρμα testing.gov.gr αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο στην καταγραφή του επιπέδου της διασποράς, καθώς μέσω των στοιχείων που θα προκύψουν, θα έχουν οι λοιμωξιολόγοι την ευχέρεια να εκτιμήσουν με πιο έγκυρα και ρεαλιστικά δεδομένα την κατάσταση. Ως εκ τούτου, οι εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση για τα μέτρα και την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει, θα είναι περισσότερο στοχευμένη.
Το σχέδιο μαζικών rapid test και η διαδικασία συμμετοχής
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στον στόχο των 12.000 τεστ, ανέλυσε τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο εκάστοτε πολίτης και ανέφερε ως εξαίρεση όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, οι οποίοι, όπως τόνισε, θα πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό τους.
Πιο αναλυτικά:
«Θα παρουσιάσουμε τη νέα πλατφόρμα τυχαιοποιημένη διασποράς στην κοινότητα, ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε για τη διασπορά του ιού. Η στρατηγική μας για δωρεάν τεστ μέχρι τώρα περιλαμβάνει κατ’ αρχήν όσους παρουσιάζουν συμπτώματα Covid-19, όπως είναι οι υγειονομικοί και τα κέντρα υγείας. Επίσης εκτελείται και έλεγχος στην κοινότητα από τον ΕΟΔΥ στο πλαίσιο εντοπισμού συρροών, αλλά και προληπτικοί έλεγχοι συρροής.
Με την έλευση έγκυρων τυχαίων rapid tests προσθέτουμε στη στρατηγική μας τυχαίους δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους, με στόχο να φτάσουμε στα 12.000 τυχαία τεστ., ανά ημέρα. Στόχος είναι η διακοπή αλυσίδας μετάδοσης, η έγκαιρη πρόβλεψη και η ανίχνευση της ασυμπτωματικής διασποράς.
Για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν δημιουργηθεί 386 σημεία. Τα 260 σημεία εξέτασης θα είναι σε Κέντρα Υγείας. Άλλα 98 σημεία εξέτασης θα υπάρχουν σε υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Και μάλλα 18 σημεία θα υπάρχουν σε υγειονομικές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας.
Το βράδυ της Δευτέρας (21/12) θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα testing.gov.gr και οι πρώτοι 12.000 θα ειδοποιηθούν το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου. Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα ειδοποιηθούν οι πρώτοι 12.000 για το σημείο και την ώρα προσέλευσης.
Αφορά όλους, με μία συγκεκριμένη εξαίρεση. Αν έχετε συμπτώματα, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον γιατρό σας. Δεν σας εξασφαλίζει, διότι ο έλεγχος είναι τυχαιοποιημένος και είναι πιθανό να μην επιλεγείτε, ή η επιλογή να μην γίνει στο χρονικό διάστημα της νόσου. Ο σωστός τρόπος να κάνετε τεστ δωρεάν είναι μέσω του θεράποντος ιατρού σας, των Κέντρων Υγείας ή των Νοσοκομείων.
Η διαδικασία θα ξεκινά μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα testing.cov.gr. Στην αίτηση θα έχει στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, ταχυδρομικό κώδικα, ιδιότητα, επάγγελμα και οπωσδήποτε αριθμός κινητού. Ακολούθως θα σας έρχεται ένα μήνυμα με έναν κωδικό επαλήθευσης, τον οποίο και θα πρέπει να συμπληρώσετε στην αίτησή σας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τότε θα δείτε στην οθόνη ότι η αίτησή σας χακαταχωρήθηκε. Αν επιλεγείτε, θα έρθει νέο μήνυμα για το πότε και το πού μερικές ημέρες αργότερα. Οι επιλεγμένοι πολίτες θα λαμβάνουν ένα νέο sms, με έναν μοναδικό κωδικό, τον οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μοιράζονται με άλλους, μέσω του οποίου θα μπορούν να εμφανιστούν σε συγκεκριμένο διάστημα και σε συγκεκριμένο σημείο.
Η παρουσία στο τεστ, θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία».
«’Εσπασε» το φράγμα των 4.000 θανάτων – Κάτω από 1.000 νέα κρούσματα την Παρασκευή
Η έκθεση του ΕΟΔΥ την Παρασκευή έδωσε ένα καλό στοιχείο. Τη μείωση των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κάτω από τα 1.000. Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 916 νέα κρούσματα , γεγονός εξαιρετικά ελπιδοφόρο, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, καταγράφεται τριψήφιος αριθμός νέων περιπτώσεων σε «κανονική» ημέρα (τριψήφιος αριθμός είχε καταγραφεί και το Σαββατοκύριακο, αλλά λόγω μειωμένου αριθμού τεστ).
Παρόλα αυτά, ο αριθμός των θανάτων κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, με άλλους 96 συμπολίτες μας να καταλήγουν από τον φονικό ιό, ενώ συνεχίστηκε η μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων (527), αλλά με τον ίδιο αργό ρυθμό που εξελίσσεται όλο το προηγούμενο διάστημα.
Συνολικά στην Ελλάδα, από το ξεκίνημα της πανδημίας, έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της Covid-19, 4.044 άνθρωποι και ενώ η χώρα βρίσκεται εν μέσω του δεύτερου κύματος διασποράς του νέου κορωνοϊού.
Τα κρούσματα, αν και μειωμένα σε αριθμό, εξακολουθούν να αφορούν σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας, αποδεικνύοντας ότι η διασπορά είναι γενικευμένη και οι εστίες μόλυνσης εξακολουθούν να υπάρχουν και να εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για μία νέα υποτροπή.
Ακολουθεί αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή:
Αττικής 262
Θεσσαλονίκης 186
Αιτωλοακαρνανίας 17
Αργολίδας 1
Αρκαδίας 1
Άρτας 2
Αχαΐας 9
Βοιωτίας 12
Γρεβενών 4
Δράμας 8
Έβρου 25
Εύβοιας 5
Ευρυτανίας 2
Ηλείας 1
Ημαθίας 11
Θάσος 1
Ιωαννίνων 2
Καβάλας 18
Καρδίτσας 18
Καστοριάς 1
Κιλκίς 9
Κοζάνης 37
Κορινθίας 10
Λακωνίας 10
Λάρισας 39
Λέσβου 23
Λευκάδας 2
Μαγνησίας 46
Μεσσηνίας 2
Νήσων 3
Ξάνθης 26
Πέλλας 16
Πιερίας 34
Πρέβεζας 1
Ρεθύμνου 2
Ροδόπης 14
Ρόδος 2
Σερρών 28
Τρικάλων 3
Φθιώτιδας 4
Φλώρινας 4
Χαλκιδικής 5
Χανίων 2
Χίου 7
Υπό διερεύνηση 6
Η κατανομή των 904 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα: