Κορονοϊός: Κρίσιμο χρονικό σημείο για την κοινωνία της Καστοριάς

Ψυχραιμία και καλή διαχείριση απαιτούνται αυτή την στιγμή από όλους μας, αλλά κυρίως από τις αρμόδιες αρχές, για την αποφυγή εκδήλωσης πανικού και άλλων δυσάρεστων καταστάσεων.

Τα περιοριστικά μέτρα, η ανασφάλεια, η ελλιπής ενημέρωση που οδηγεί σε ελλιπή γνώση και πάνω από όλα ο φόβος, είναι τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να φτάσουν την τοπική μας κοινωνία σε ακραίες καταστάσεις, οι οποίες θα είναι τουλάχιστον δυσάρεστες.

Τα πρώτα δείγματα τέτοιων συμπεριφορών έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε για κάτι μακρινό ή απλά κινδυνολογικό.

Η άγνοια και ο εφησυχασμός εξελίχθηκαν σύντομα σε ξέσπασμα, μερίδας της κοινωνίας, για τα αρχικά μέτρα (που δεν πάρθηκαν) και σε αναζήτηση αφιλτράριστης -ίσως και επισφαλούς-  πληροφορίας με αριθμούς κρουσμάτων, στατιστικά, πιθανότητες  και υποκειμενικές προβλέψεις για το μέλλον της πόλης μας.

Παράλληλα ξεκίνησε μια επικίνδυνη ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών για την πηγή προέλευσης του ιού στην περιοχή. Η Καστοριά διχάστηκε. Οι αρχικές καθησυχαστικές κουβέντες, ακόμα και από χείλη αυτοδιοικητικών φορέων, μετεξελίχθηκαν σε απλή υπόδειξη των υπαιτίων σε κάμερες και μικρόφωνα, κυρίως Πανελλαδικών σταθμών. Γιατί είναι πιο εύκολο όταν υπάρχει και κακός στην ιστορία… Μειώνει ευθύνες και ταυτόχρονα δικαιολογεί καταστάσεις.

Έτσι βρεθήκαμε μπροστά σε μαζικά ξεσπάσματα- στο διαδίκτυο κυρίως- ενάντια στους «γουναράδες του Μιλάνο» και στους «Προσκυνητές των Αγίων Τόπων» από την Καστοριά. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως στη συνείδηση αρκετών Ελλήνων, ο ιός στη χώρα μας  ήρθε πιο γρήγορα από ότι θα ερχόταν (κάτι που θα γινόταν έτσι κι αλλιώς), από τους γουναράδες της Καστοριάς. Λες και όλες οι πτήσεις που προσγειώθηκαν από Ιταλία και Ισραήλ εκείνη την περίοδο στη Ελλάδα, μετέφεραν μόνο Καστοριανούς. Βέβαια, η αντίληψη αυτή καλλιεργήθηκε κυρίως από εμάς τους ίδιους, με όποιο αποτέλεσμα- μακροπρόθεσμα – για τη φήμη του τόπου.

Η Καστοριά μπήκε αυτόματα στην κόκκινη ζώνη. Κάθε αναφορά στην περιοχή συνδέεται με κακή είδηση. Με νέο κρούσμα κορονοϊού. Με θάνατο. Ένας μετά τον άλλο  φορείς παρελαύνουν στις εκπομπές για να μεταφέρουν την τραγική κατάσταση που βιώνει ο Νομός και τις ακόμα πιο δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον. Παράλληλα οι περισσότεροι ζητάμε μέτρα. Χωρίς να κατονομάζουμε κάποιο από αυτά, ούτε έχοντας ξεκαθαρίσει πόσα μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη. Και αναλωνόμαστε σε ατέρμονες συζητήσεις…

Η επίσημη ενημέρωση απουσιάζει. Το Νοσοκομείο, υπό κατάρρευση, ως αυτόνομος οργανισμός ζητά εξοπλισμό και οικονομική ενίσχυση μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την ανασφάλεια της κοινωνίας. Τα ανεπίσημα κρούσματα αυξάνονται επικίνδυνα. Αριθμοί ανακοινώνονται- όχι επίσημα-  και στο Έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η Καστοριά εμφανίζει τους περισσότερους νεκρούς Πανελλαδικά, αναλογικά του πληθυσμού της. «Φορτώνεται» στη συνείδηση των Ελλήνων τις απώλειες ζωών και την καραντίνα στην Δαμασκηνιά και στην Δραγασιά Κοζάνης.

Οι γειτονικοί Νομοί αρχίζουν να αντιδρούν. Αρνούνται, σύμφωνα με μαρτυρίες, εξετάσεις και θεραπείες σε Καστοριανούς. Λόγω φόβου. Οι φωνές που ζητούν πιο αυστηρά μέτρα για την Καστοριά πληθαίνουν. Φτάνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Όσο  η πηγή της δυσλειτουργίας στην Καστοριά, το Νοσοκομείο,  είναι ακόμη σε κρίσιμα μονοπάτια, ανακοινώνονται τα έκτακτα μέτρα για το Νομό και η καραντίνα για τη ΔΚ Μεσοποταμίας.

Εξελίξεις πιο μπροστά από την υπόλοιπη Ελλάδα! Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας 20.00 με 08.00, αναστολή των βεβαιώσεων μετακίνησης τύπου Β4, Β5 & Β6 και ακόμα πιο αυστηρά μέτρα σε Super Markets και λαϊκές αγορές.

6000 συμπολίτες μας σε καραντίνα. Ένα μέτρο που ανακοινώθηκε μιάμιση ώρα πριν αρχίσει η εφαρμογή του. Οι βάσεις στις οποίες στήθηκε και οργανώθηκε φαίνεται πως δεν είναι απόλυτα σταθερές. Λες και ανακοινώθηκε τόσο γρήγορα για να «κλείσει στόματα»! Τα παράπονα και οι απορίες, πολλές.  Οι εξηγήσεις ελάχιστες. Στην αρχή, τουλάχιστον… Κάποιες σημαντικές προσπάθειες να απαντηθούν βασικά ερωτήματα τις επόμενες ημέρες από πλευράς Δήμου, αλλά τα κύματα διαμαρτυρίας δεν κοπάζουν. Αρκεί να ακούσετε τη δημόσια δήλωση επαγγελματία της Μεσοποταμίας σε σταθμό της Κοζάνης για να κατανοήσετε τον τρόπο σκέψης μιας μερίδας της κοινωνίας της Μεσοποταμίας σε συνθήκες καραντίνας.

 

 

Η οικονομική ζημιά που μεταφέρει ο επαγγελματίας και κάτοικος της Μεσοποταμίας στον «αέρα» του τηλεοπτικού σταθμού της Κοζάνης, παράλληλα με την δημόσια έκφραση της δυσαρέσκειας για τους λόγους για τους οποίους δεν επιβλήθηκε η ίδια «ποινή» σε όλο το Νομό, πρέπει να μας προβληματίσει.

Ο διχασμός μεγαλώνει. Η κοινωνία αντιδρά. Αντιδρά γιατί έχει ακόμα απορίες που πρέπει να απαντηθούν. Πως λειτουργεί ο περίφημος αλγόριθμος του Υπουργείου που έθεσε την Μεσοποταμία και άλλα 5 χωριά σε καραντίνα;

Ο φόβος για την υγεία και η οικονομική ανασφάλεια, σε συνδυασμό με την ένταση, ίσως και οργή που προκαλεί ο εγκλεισμός είναι ό,τι πιο επικίνδυνο και άσχημο μπορούμε να βιώσουμε σαν κοινωνία μια τέτοια χρονική στιγμή.

Τα ερωτήματα «γιατί εμείς και όχι αυτοί» πρέπει να σταματήσουν.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για διχασμό και αποπροσανατολισμό της κοινωνίας μας. Ο στόχος είναι κοινός. Εξάλλου, αργά ή γρήγορα οι συνθήκες θα είναι κοινές για όλη την Ελλάδα. Τα περιοριστικά μέτρα, λογικά, τα ίδια. Ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται. Ίσως έχει εξαπλωθεί ήδη αρκετά, απλά τα τεστ γίνονται κυρίως σε σοβαρές ή ιδιαίτερες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι όπως γνωρίζουμε θα παραμείνουν ασυμπτωματικοί φορείς. Ακούμε τα στοιχεία καθημερινά από τον κ. Τσιόδρα.

Το ουσιαστικό θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι να παραμείνουν σε θέση να εξυπηρετούνται σοβαρά περιστατικά από την Καστοριά και όταν γεμίσουν οι κλίνες ΜΕΘ Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Πτολεμαΐδας. Να έχουμε πρόσβαση επίσης σε επαρκή ιατρική περίθαλψη. Σωστή μεταχείριση οι ευπαθείς ομάδες…

 

Αν επικεντρωθούμε σε αυτό και τηρούμε τα μέτρα προστασίας που ανακοινώνονται, θα βγούμε με όσες το δυνατόν λιγότερες απώλειες από αυτή τη δοκιμασία.

Οι δείκτες της Ελλάδας έχουν και αισιόδοξα μηνύματα, το ίδιο και οι εισαγωγές τοπικά, δεν πρέπει να το ξεχνάμε…Θα μας δώσει κουράγιο και και θα μας βοηθήσει για τη συνέχεια!! Όπως και το φιλτράρισμα της λαμβάνουσας πληροφορίας….

 

Χ.Κ.

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

One thought on “Κορονοϊός: Κρίσιμο χρονικό σημείο για την κοινωνία της Καστοριάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *