«Κίνησαν τα καράβια τα Καστοριανά» – ο πολιτισμικός θησαυρός της «Μύησις»

«Κίνησαν τα Καράβια τα Καστοριανά»συλλογή, έρευνα, μελέτη και παρουσίαση των τραγουδιών της «αστικής» μουσικής παράδοσης τη Καστοριάς

 

Ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις» μας υπενθυμίζει πώς θα αποκτήσουμε τη μοναδική Συλλογή – πολιτισμικό θησαυρό για την Καστοριά.

Η έκδοση αυτή αποτελείται από δύο δίσκους ακτίνας (CD). Είναι το πρώτο μέρος μιας εκτενούς έρευνας και καταγραφής του θησαυρού της αστικής λαϊκής μας παράδοσης της Πόλης μας με αφορμή το αρχείο του Χρήστου Πετκανά.

Συνοδεύεται από έντυπο που περιέχει τους στίχους των τραγουδιών, σχετική τεκμηρίωση και σχόλια, παραπομπές, φωτογραφίες και περιγραφές από τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της αλλοτινής Καστοριάς.

Με τα μικρόφωνα στο χέρι αναζητήσαμε και ηχογραφήσαμε εκείνους που γνώριζαν και μπορούσαν να βοηθήσουν.

Ανασύροντας και μελετώντας αυτά τα αριστουργήματα της αστικής μουσικής παράδοσης της πόλης, ακόμη και μέσα από σπαράγματα λαϊκής μνήμης, γνωρίσαμε την σε μεγάλο μέρος άγνωστη πλέον ζωή των ανθρώπων της παλιάς Καστοριάς.

Παρουσιάζουμε λοιπόν αυτούσιες ηχογραφήσεις από συνεντεύξεις που πήραμε οι ίδιοι, αλλά και άλλες παλαιότερων ερευνητών που συλλέχθηκαν για τον σκοπό αυτό.

H ενορχηστρωμένη έκδοση των τραγουδιών, η σύγχρονη απόδοσή τους, αποτυπώθηκε με τις φωνές των Αλέξη Γούδα, Μανώλη Μητσιά, Νίκου Ζιώγαλα, Αρετής Κετιμέ, Σταύρου Σιόλα, Δρόσου Κουτσοκώστα, Δήμητρας Καρλή και Ηλία Τσακλίδη και την μικτή χορωδία του Χ.Ο.Θ.

Θεωρούμε ότι με την έκδοση αυτή αποδώσαμε στην τοπική μας κοινότητα, στις μελλοντικές γενιές, αλλά και σ’ όλο το Πανελλήνιο, ένα σημαντικής σημασίας λαογραφικό υλικό το οποίο σχετίζεται άμεσα και άρρηκτα με την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης μας, της Καστοριάς μας, η οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια κινδύνευε να χαθεί οριστικά.

Η έκδοσή μας αυτή είναι διαθέσιμη σε όποιον την αναζητήσει, στα γραφεία του Ομίλου μας Αγ. Μηνά 9 Καστοριά, τηλ. 6946129147

 

myisis

 

myisis

 

 

myisis

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *