Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Καστοριάς: Τι μπορούμε να κάνουμε – Που θα το βρούμε

Το Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Καστοριάς εγκαινίασε την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος.

Το Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΕΥ) αποτελεί μία νέα εγκατάσταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Δυτικής Μακεδονίας, που σκοπό έχει την Πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων και την Επαναχρησιμοποίησή τους.

Σημειώνεται ότι η Πρόληψη και η Επαναχρησιμοποίηση αποτελούν τις δύο πρώτες αρχές ορθής διαχείρισης αποβλήτων, που προβλέπει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030.

«Δεύτερη ευκαιρία» στη χρήση αντικειμένων

Το εν λόγω ΚΕΥ στην Καστοριά θα αποτελεί έναν χώρο, όπου θα υπάρχει προσέλευση και αλληλεπίδραση των πολιτών, προκειμένου, μέσα από την ανταλλαγή αντικειμένων, να προλαμβάνεται η παραγωγή αποβλήτων και να δίνεται στα αντικείμενα αυτά μία δεύτερη ευκαιρία επαναχρησιμοποίησής τους.

Ειδικότερα, σε έναν κλειστό χώρο 200 τ.μ., οι πολίτες θα μπορούν να δίνουν και να λαμβάνουν βιβλία, οικιακά σκεύη, ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, χαλιά, παιχνίδια και παρεμφερή αντικείμενα. Η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί τους Δήμους Άργους Ορεστικού, Καστοριάς και Νεστορίου, ενώ μέσα από την χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα είναι διασυνδεδεμένη με τις λοιπές εγκαταστάσεις του ΟΣΔΑ.

Σύμφωνα, δε, με τον σχεδιασμό της Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ), προβλέπεται η κατασκευή 5 Κέντρων Επαναχρησιμοποίησης Υλικών, στην Καστοριά, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά, την Εορδαία και την Κοζάνη.

Ο κ. Γραφάκος, κατά την εκδήλωση των εγκαινίων, δήλωσε:

«Η διαχείριση των αποβλήτων, πριν τη συλλογή, έχει δύο πολύ σημαντικά στάδια. Την Πρόληψη και την Επαναχρησιμοποίηση.

Σήμερα στην Καστοριά εγκαινιάσαμε το πρώτο Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα.

Η λειτουργία του θα μειώσει τα παραγόμενα απορρίμματα στην περιοχή και θα συμβάλλει στη σταδιακή αλλαγή κουλτούρας των πολιτών σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων μας. Στόχος όλων μας είναι να εξαντλούμε τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης και να εκτρέπουμε τα απορρίμματά μας από την ταφή».

Πηγή: ypeka.gr

 

 

Το Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΕΥ) Καστοριάς -που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ, στην περιοχή του ΒΙΠΑ Καστοριάς, δίπλα στο Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας.

 

Το ωράριο λειτουργίας είναι:

* 08:00-16:00 κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή

* 10:00-18:00 κάθε Τετάρτη

* 09:00-13:00 κάθε τελευταίο Σάββατο του μήνα (31/10/2020, 26/11/2020, 19/12/2020)

Όλοι οι πολίτες των Δήμων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου θα μπορούν να παραδώσουν αντικείμενα που είναι σε καλή κατάσταση/λειτουργικά και να παραλάβουν αντίστοιχα αντικείμενα για επαναχρησιμοποίηση.

Τα υλικά προς επαναχρησιμοποίηση είναι τα εξής:
  • Βιβλία
  • Οικιακά σκεύη (πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, κατσαρόλες, κ.ά.)
  • Είδη οικιακής χρήσης (σιδερώστρες, απλώστρες, διακοσμητικά, κ.ά.)
  • Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές συσκευές
  • Ρούχα-παπούτσια-αξεσουάρ-τσάντες
  • Λευκά είδη (σεντόνια, κουρτίνες, κουβέρτες, κ.ά.)
  • Μικρό-έπιπλα (τραπέζια, καρέκλες, κομοδίνα, κ.ά.)
  • Εργαλεία (κατσαβίδια, ψαλίδια, σφυριά, τσουγκράνες, κ.ά.)
  • Χαλιά – Μοκέτες
  • Παιχνίδια
  • Παιδικά είδη (καρότσια, καθίσματα αυτοκινήτου-φαγητού, κ.ά.)
  • Εποχιακά είδη (χριστουγεννιάτικα, πασχαλινά, κ.ά.)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε, ώρες γραφείου, στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς (2467081318), του Δήμου Άργους Ορεστικού (2467044118), του Δήμου Νεστορίου (2467352325), είτε στη ΔΙΑΔΥΜΑ στο τηλέφωνο 6943240504.

ΚΕΥ υλικά

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *