Και η Καστοριά υποκλίνεται στο εκπληκτικό νέο κτίριο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης –

Μία δημοτική βιβλιοθήκη – κόσμημα εγκαινιάστηκε σήμερα με δόξα και τιμή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, στην Κοζάνη. 

Η Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει βιβλιοθήκες μεγάλων Ευρωπαϊκών πόλεων, αποδεικνύοντας την σημασία που δίνει η γειτονική μας πόλη στην αξία του πολιτισμού και της μάθησης.

Στα εγκαίνια έδωσε το παρών και ο Δήμαρχος Καστοριάς, κ. Ανέστης Αγγελής, ο οποίος ελπίζουμε να πήρε ιδέες για κάτι ανάλογο(;) στην Καστοριά…

Θαυμάζουμε και ταυτόχρονα ζηλεύουμε -με την καλή έννοια- τους «γείτονες» στην Κοζάνη για το νέο στολίδι της πόλης τους.

 

Χίλιες λέξεις βγαίνουν από τις παρακάτω εικόνες…

 

Εγκαίνια νέου κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης:

 

 

O Αγιασμός της μετεγκατάστασης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς στις 14 Ιουνίου 2018:

 

Ας μάθουμε λίγα περισσότερα για τη νέα  εποχή της  Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης:

 

 

«Είναι μια πολύ συμβολική στιγμή, που σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια άλλη εποχή, που η Κοζάνη με αυτοπεποίθηση, με προσανατολισμό, αναζητώντας το σύγχρονο στίγμα της στον κόσμο, αξιοποιεί τη βιβλιοθήκη, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό της».

Aυτό δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Λευτέρης Ιωαννίδης, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της ιστορικής Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στις 10 Οκτωβρίου, στα οποία αναμένεται να παραβρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Αναφορικά με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στα εγκαίνια, ο δήμαρχος τόνισε πως «η Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο της Κοζάνης, αλλά ολόκληρης της χώρας.
Θέλοντας να δείξουμε την ηθική διάσταση και σημασία της βιβλιοθήκης, καλέσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι μία κιβωτός γνώσης, πληροφοριών, ιστορικών δεδομένων, η οποία αφορά έξω από τα όρια της πόλης, αφορά το σύνολο του ελληνισμού. Αυτή είναι η μεγαλοπρέπεια που αρμόζει σε ένα τέτοιο γεγονός».

Ο μελετητής στατικών του κτιρίου Χρήστος Μεταξάς φωτογράφισε το καινούργιο κτίριο  της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης από ψηλά με τη χρήση drone

Το νέο κτιριακό συγκρότημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης δίνει στέγη τόσο στα παλαίτυπα «Μετά τα Φυσικά» και «Περί ζώων ιστορίας» του Αριστοτέλη (εκτύπωση 1497), στη «Χάρτα του Ρήγα» (εκτύπωση 1796-97), στον Παγκόσμιο χάρτη του Άνθιμου Γαζή (1800), στην πρώτη ελληνική εφημερίδα των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου («Εφημερίς» 1790-1797) όσο και σε 120.000 χειρόγραφα, κώδικες, χάρτες, φυλλάδια και βιβλίαΤο νέο κτιριακό συγκρότημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης δίνει στέγη τόσο στα παλαίτυπα «Μετά τα Φυσικά» και «Περί ζώων ιστορίας» του Αριστοτέλη (εκτύπωση 1497), στη «Χάρτα του Ρήγα» (εκτύπωση 1796-97), στον Παγκόσμιο χάρτη του Άνθιμου Γαζή (1800), στην πρώτη ελληνική εφημερίδα των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου («Εφημερίς» 1790-1797) όσο και σε 120.000 χειρόγραφα, κώδικες, χάρτες, φυλλάδια και βιβλία

Mία βιβλιοθήκη με αναρίθμητους θησαυρούς Mία βιβλιοθήκη με αναρίθμητους θησαυρούς

Τα εγκαίνια θα κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος Τα εγκαίνια θα κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος

Περισσότερα από 150.000 βιβλία και 400 χειρόγραφα βρίσκονται στα ράφια της Περισσότερα από 150.000 βιβλία και 400 χειρόγραφα βρίσκονται στα ράφια της

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων, «φορείς με τους οποίους ήδη συνεργαζόμαστε, το αμερικάνικο προξενείο, το γαλλικό και το γερμανικό θα ανακοινώσουν μια συνεργασία η οποία θα ξεκινήσει τώρα, τους τελευταίους μήνες του 2018 και τις αρχές του 2019», είπε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Παναγιώτης Δημόπουλος.

Ενας χώρος για μάθηση και ψυχαγωγία

Ενας χώρος για μάθηση και ψυχαγωγία

Φωτογραφίες: kozlib.gr

iefimerida.gr

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *