Κατάθλιψη: Απλά μελαγχολείς ή χρειάζεσαι βοήθεια; – Της Αναστασίας Νανά

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σημαντικότερη ασθένεια παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 25% των αντρών και το 33% των γυναικών πάσχουν από ήπια εως σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή. Συνήθης ηλικία έναρξης είναι τα 25 έτη και σαν προδιαθεσιακοί παράγοντες αυτής θεωρούνται οι αρνητικές πρώιμες εμπειρίες (π.χ η απώλεια ενός γονέα), η προσωπικότητα, η κληρονομικότητα και η βιολογία (χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο).

Κάποια άτομα βιώνουν μεμονωμένα καταθλιπτικά επεισόδια μεταξύ των οποίων μεσολαβούν αρκετά χρόνια, άλλοι βιώνουν ομάδες επεισοδίων και άλλοι έχουν προοδευτικά μεγαλώνοντας έναν αυξανόμενο αριθμό επεισοδίων. Περίπου το 50% αυτών που έχουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο σίγουρα θα εμφανίσουν κάποια στιγμή και ένα δεύτερο.

Η κατάθλιψη ασκεί επιρροή στη σκέψη, στο συναίσθημα, τη συμπεριφορά και τις φυσιολογικές λειτουργίες του ατόμου. Πιο αναλυτικά, η σκέψη είναι αρνητική, απαισιόδοξη, χωρίς πίστη για το μέλλον. Το άτομο θεωρεί τον εαυτό του ανίκανο, άχρηστο και ανάξιο, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, αντιμετωπίζει προβλήματα μνήμης και ίσως διακατέχεται από ιδέες αυτοκτονίας.

Το συναίσθημα του χαρακτηρίζεται ως μελαγχολικό, ενοχικό με ένα συνεχές αίσθημα απώλειας. Δεν είναι λίγες οι φορές που ίσως ξεσπάσει σε κλάματα χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Συμπεριφορικά, θα δούμε ένα άτομο το οποίο παραμελεί την εμφάνιση του και τις κοινωνικές του επαφές και προτιμά την απομόνωση και την παραίτηση στην καθημερινότητα του.

Η απώλεια του σεξουαλικού ενδιάφεροντος και της ενέργειας, η κόπωση, οι δυσκολίες ύπνου και τα προβλήματα πρόσληψης τροφής (βουλιμία, ανορεξία) είναι οι συνέπειες της κατάθλιψης στην φυσιολογική λειτουργικότητα του ατόμου.

Ως θεραπεία της καταθλιπτικής διαταραχής προτείνεται η ψυχοθεραπεία και πιο ειδικά η Γνωστική- Συμπεριφορική θεραπεία και η φαρμακοθεραπεία. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο συνδυασμός των δύο παραπάνω μεθόδων, φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας, είναι ο ιδανικός.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Γκοτζαμάνης, Κ (2004). Διαγνωστικά Κριτήρια DSM-IV-TR-TM. Aθήνα: Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας
Παπακώστας, Ι. (1994). Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία: θεωρία και πράξη. Αθήνα: Πανεπιστήμιο Αθηνών

 


Σύντομο Βιογραφικό
Η Αναστασία Νανά γεννήθηκε και κατοικεί στην Καστοριά. Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωστική- Συμπεριφορική θεραπεία και αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί το μεταπτυχιακό της στον τομέα της Σχολικής Ψυχολογίας.

Εργάστηκε το προηγούμενο σχολικό έτος στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς παρέχοντας συμβουλευτική στήριξη και πραγματοποιώντας προγράμματα πρόληψης και ευαισθητοποίησης, όπως και το 2014, στη Διέυθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς (ΕΠΑΛ). Επίσης έχει εργαστεί στο θεσμό της παράλληλης στήριξης σε Δημοτικά σχολεία των νομών Καστοριάς και Θεσσαλονικής.

Υπήρξε εθελόντρια στο Χαμόγελο του παιδιού και πιο συγκεκριμένα στο Παιδογκολογικό Τμήμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονικής και στην Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ Ν. Καστοριάς.

Αντικείμενα εργασίας της αποτελούν η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και η ειδική αγωγή.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *