Η Καστοριανή Σοφία Κλειούση μας παρουσιάζει το «Λόπου Σετς»

«ΛΟΠΟΥ ΣΕΤΣ» σημαίνει «Το λημέρι του λύκου» σε μια τοπική διάλεκτο μιας απόκρημνης περιοχής του Γράμμου, κοντά στο Μονόπυλο του Νομού Καστοριάς. Τα γεγονότα του μυθιστορήματος διατρέχουν μια τριακονταετία, από το 1910 ώς τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το υλικό οργανώνεται γύρω από τρεις βασικούς θεματικούς άξονες: τον πόλεμο, τον θάνατο και -πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα- τον έρωτα.

Τα πρόσωπα και οι χώροι ανήκουν στην προσωπική γενεαλογία της συγγραφέως, είναι δηλαδή αληθινά. Με την πορεία όμως της αφήγησης, η ιστορία ακολούθησε τον δικό της τρόπο, κάποιοι ήρωες τραβήχτηκαν στη σκιά ενώ άλλοι αυτονομήθηκαν και βγήκαν μπροστά στο φως.

Η αφήγηση ρέει αβίαστα και οδηγεί στις κορυφώσεις με ηρεμία και νηφαλιότητα, χωρίς έντονες εξάρσεις. Εξίσου καλοδουλεμένη και η γλώσσα: στιβαρή και περίτεχνη στα περιγραφικά μέρη απλή και φυσική στους διαλόγους.

 

212x318x90-LOPOU_SETS

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 στις 19.30 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Στέλλα Τέγου – Στεργιοπούλου (Φιλόλογος – Διευθύντρια β’Βάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς)

Δέσποινα Λαγού (Υποψήφια Διδάκτωρ Βυζαντινής Ελληνικής Φιλιλοφίας)

 

Λίγα λόγια για την Καστοριανή Σοφία Κλειούση:

Η Σοφία Κλειούση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά, όπου ζει μόνιμα. Σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ, με ειδικότητα στον τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών. Από το 2001 υπηρετεί στη δημόσια μέση εκπαίδευση. Ασχολείται συστηματικά με το θέατρο στην εκπαίδευση οργανώνοντας θεατρικές παραστάσεις στα πλαίσια σχολικών πολιτιστικών προγραμμάτων. Τον Φεβρουάριο του 2015 τιμήθηκε με έπαινο στον 33ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών για το διήγημά της «Οδός Κυρίτση», ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους απέσπασε έπαινο στους Λ΄ Πανελλήνιους Αγώνες Ποίησης Δελφών για το ποίημά της «Σήμερα».

Το «Λόπου Σετς» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

ΣΕΛΙΔΕΣ: 304

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *