Η Καστοριά θα γίνει το νέο Άμστερνταμ;

Ορεξάτοι ήρθαν στην χώρα μας Ολλανδοί ειδικοί. Μετά την παρουσίαση του master plan για την αναδιάρθρωση της Θεσσαλίας, μια άλλη ομάδα εμπειρογνωμόνων διέκρινε στην  Καστοριά τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαν να τη μεταμορφώσουν στο Άμστερνταμ της Μεσογείου.

Δεν είναι λίγες οι επισκέψεις που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή μας, στις οποίες έκαναν συναντήσεις με φορείς που διαχειρίζονται τουριστικά θέματα και με επαγγελματίες εστίασης-καφέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντυπωσιάστηκαν από τη φυσική ομορφιά της περιοχής, ενώ επισήμαναν τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης και της απουσίας θάλασσας για την ενίσχυση του θεματικού τουρισμού που επιδιώκουν, στα χνάρια του Άμστερνταμ.

Η ομάδα των Ολλανδών αναζητούσε επίμονα μια μικρή επαρχιακή πόλη στα Βαλκάνια  με τρομακτικές προοπτικές εξέλιξης στον τουριστικό τομέα.

Στόχος, να υλοποιήσει, άμεσα, ένα πιλοτικό project ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού κατά το πετυχημένο μοντέλο της Ολλανδικής Πρωτεύουσας το οποίο έχει, όμως, υπερκορεστεί τα τελευταία χρόνια κάνοντας, έτσι, τις διεθνείς συνεργασίες μονόδρομο για τη βιωσιμότητά του.

Οι Ολλανδοί, σε συνεργασία πάντα με τους αεικίνητους τοπικούς διαχειριστές του τουρισμού και με πολιτικούς φορείς, έχουν έρθει -ΗΔΗ- σε προφορική συμφωνία με το αρμόδιο υπουργείο για το πρώτο βήμα αυτού του εγχειρήματος, την αποποινικοποίηση της κάνναβης, μόνο στην πόλη της Καστοριάς, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα! Ουσιαστικό στην εξέλιξη αυτή είναι το γεγονός ότι η Καστοριά συνορεύει με την Νο1 παραγωγό κάνναβης στην Ευρώπη, όποτε σε ένα σημαντικό βαθμό κατέχει την σχετική τεχνογνωσία

Επιπλέον, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται -ΗΔΗ – οι συζητήσεις με low cost αεροπορικές εταιρίες όπως η Ryanair και η Volotea για την αεροπορική σύνδεση της Καστοριάς με χώρες της Ευρώπης και φυσικά την απευθείας σύνδεση με το Άμστερνταμ. Το αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» αναμένεται να ανακαινιστεί ριζικά, σε χρόνο dt, για τις ανάγκες αυτές, προσφέροντας δεκάδες θέσεις εργασίας σε συμπολίτες μας κι έναν πύργο ελέγχου (επιτέλους).

Οι τοπικοί επαγγελματίες της καφεστίασης είδαν με ανακούφιση και χαρά την μετατροπή κάποιων καφέ σε coffee shops, με την γνωστή αλυσίδα της Ολλανδίας «Bulldog» να τους προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ ειδική εκπαίδευση. 

Ειδικό προσαρμοσμένο μενού αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί και στα εστιατόρια της πόλης με επιλογές όπως:
  • σαρμάδες τυλιγμένοι από αρμιά φρέσκων φύλλων κάνναβης,
  • κεφτεδάκια μακάλο με κάνναβη αντί για μαϊντανό,
  • κανναβ0-τυρόπιτα,
  • γίγαντες φασόλια με βραστά φύλλα βιολογικής κάνναβης
  • κανναβο-γκαρούφα,
  • λικέρ κάνναβης και άλλα πολλά.

 

Οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες ξεχώρισαν, μάλιστα, την Οδό Μητροπόλεως για την μετατροπή της σε αντίστοιχη της Red Light District. Τα δεκάδες υπάρχοντα άδεια καταστήματα είναι ιδανικά ώστε να μεταμορφωθούν σε πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλη την Ευρώπη και την Ασία, καθώς και δεκάδων sex workers από όλα τα Βαλκάνια. 

Σύντομα θα δούμε έναν δρόμο σύγχρονο, πολύχρωμο, ζωντανό, γεμάτο χαρά και ευεξία, χωρίς στερεότυπα και ταμπού…για 365 μέρες τον χρόνο. Όχι μόνο για 3-4 μέρες, την περίοδο των Ραγκουτσαριών, όπως γνωρίζουμε σήμερα.

Όσοι δεν καταλαβαίνετε τι εννοούμε, να σας πούμε ότι είναι ένας πασίγνωστος δρόμος της Ολλανδικής Πρωτεύουσας, λεπτομέρειες για τον οποίο μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο.

 

 

 

Τεράστιες προοπτικές προβλέπονται και για τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν το δύσκολο κομμάτι της καλλιέργειας βιολογικής κάνναβης, Α’ ποιότητας, για τις ανάγκες των επαγγελματιών και την κατασκευή souvenirs. 

Εκτός σχεδίου δεν μένουν όμως ούτε οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις που αναμένεται να φτιάχνουν εκατοντάδες χιλιάδες γούνινες παντόφλες τον χρόνο, στα βήματα των ξύλινων Ολλανδικών τσόκαρων, καθώς και ειδικό εξοπλισμό για τα δωμάτια της Μητροπόλεως.

 

 Η ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων στη λίμνη- για την ολοκλήρωση της γενικότερης εμπειρίας ευεξίας και χαλάρωσης – είναι στα σχέδια του master plan, όπως και η διοργάνωση προοδευτικών φεστιβάλ.

Ενθουσιασμένοι δήλωσαν και με το λογότυπο της περιοχής, το ξαπλωτό «Κ» και με το slogan «breath in». 

 

Μπορεί η Καστοριά να γίνει το νέο Άμστερνταμ; Μπορεί να ακολουθήσει κάποιο πετυχημένο σχέδιο θεματικού τουρισμού;

Ίσως, λέμε εμείς… όσο κρίνουμε ότι από τριήμερα και αργίες προοπτικές σοβαρές δεν υπάρχουν. Ο πολιτισμός και η ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς δεν δείχνει να είναι στο πλάνο του  μοτίβου «καφές, φαγητό, καραβάκι, σπηλιά, Ντολτσό, γύρος λίμνης, γεια σας»…  όσο και αν δείχνουν να πανηγυρίζουν κάποιοι γύρω μας, άσχετοι με τον τουρισμό στην πραγματικότητα.

Ανάπτυξη χωρίς όραμα, πρόγραμμα, στόχους, υποδομές, εκπαίδευση, γνώση, σεμνότητα, σοβαρότητα και σταθερά βήματα δεν επιτυγχάνεται…όλα τα άλλα είναι μπαλώματα χειρότερα και από εκείνα στις λακκούβες στους δρόμους.

 

Καλή σεζόν στους 3000 συμπολίτες μας που φεύγουν σιγά σιγά για τα νησιά, να ευχηθούμε! Καλό μήνα σε όλους! 

Σκεφτήκαμε να κάνουμε πρωταπριλιάτικο θέμα την ασφαλτόστρωση, αλλά θα ήταν λιγότερο πιστευτό κι από το παραπάνω κείμενο. 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *