Καστοριά: Τα 9 μεγάλα προβλήματα της πόλης

Όπως σε κάθε πόλη, έτσι και στην Καστοριά έχουν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα, πολλά εξ’αυτών χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ενώ για κάποια άλλα χρειάζεται συντονισμός των αρμοδίων αρχών και απεμπλοκή από τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Όλοι, κατανοούμε ότι εν καιρώ οικονομικής κρίσης οι χρηματικοί πόροι των ταμείων είναι περιορισμένοι, ειδικά τους τελευταίους μήνες. Αυτό όμως δε σημαίνει πως η δημοτική αρχή και οι αρμόδιοι πρέπει να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, μεταθέτοντας τις ευθύνες.

Το AboutKastoria συγκέντρωσε μερικά από τα βασικά προβλήματα της πόλης που δημιουργήθηκαν σχετικά πρόσφατα καθώς και μερικά για τα οποία έχουμε ακούσει εξαγγελίες εδώ και αρκετά χρόνια. Όλα όμως έχουν απασχολήσει σε κάποιο βαθμό τους συμπολίτες μας άμεσα ή έμμεσα.

Φανάρια στην Π.Ε Καστοριάς

fanaria_PE_Kastorias

Ένα μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε τον περασμένο Απρίλιο είναι η διακοπή λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών στην Π.Ε Καστοριάς. Η σημαντικότερη διασταύρωση της πόλης λόγω των πολλών ρευμάτων κυκλοφορίας βρίσκεται μέχρι και σήμερα στα “τυφλά”, χωρίς να μπορεί να δοθεί άμεσα λύση. Σχεδόν όλοι οι πολίτες περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είτε με το αυτοκίνητο είτε πεζή. Όσο για τους οδηγούς; Προσπαθούν να συννενοηθούν για την προτεραιότητα, ειδικά τις ώρες αιχμής.

 

Διασταύρωση Χλόης – Καλλιθέας

komvos_chloi

Ακόμα μία επικίνδυνη διασταύρωση που δεν είχε ποτέ ειδική σήμανση είναι το σημείο της εισόδου προς την περιοχή Χλόη, πριν τα λύκεια. Στο σημείο διασταυρώνεται η οδός Ορεστείων (που μετονομάζεται από εκεί και έπειτα σε Λ. Γουναράδων, η Μικράς Ασίας (που “κατεβαίνει” από Καλλιθέα), η Λ. Κωπηλατών και η Μηνά Μηνωίδη (δίπλα από το parking του γηπέδου). Το καλό νέο είναι πως είχαμε τη λήψη κανονιστικής απόφασης για το συγκεκριμένο έργο, για την οποία σας ενημέρωσε άμεσα το AboutKastoria.

 

Λεωφόρος Γράμμου

grammou

Η Λ. Γράμμου, από το σημείο που μετατρέπεται σε στενό δρόμο με μία λωρίδα ανα κατεύθυνση, γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη για μικροατυχήματα. Εκτός από τα μονίμως διπλοπαρκαρισμένα οχήματα σχεδόν σε όλο το μήκος της, την επικινδυνότητα αυξάνει και το πολύ κακό οδόστρωμα που είναι γεμάτο λακκούβες καθώς και η έλλειψη έντονης διαγράμμισης των λωρίδων κυκλοφορίας.

 

Φωτισμός εισόδου της πόλης

fwtismos_eisodos

Ερχόμενος κάποιος προς την πόλη της Καστοριάς τη νύχτα, έχοντας περάσει την περιοχή της Πέτρας, διαπιστώνει πως δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο επαρκούς φωτισμού και ειδικά σε μέρος με έντονες στροφές και κλίσεις του οδοστρώματος. Υπάρχουν μόνο κάποιοι πυλώνες έχοντας φτάσει ακριβώς στην είσοδο της πόλης… Ειδικότερα τώρα το χειμώνα με τους τουρίστες να κατακλύζουν την πόλη, ο δήμος θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν πιλοτικά πυλώνες με λαμπτήρες LED (όπως σε κάποια κομμάτια της Εγνατίας Οδού), οι οποίοι εξοικονομούν και αρκετή ενέργεια, μιας και τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου είναι λιγοστά.

 

Ο δρόμος Καστοριάς – Χλόης

chloe

Στην περιοχή της Χλόης κατοικούν περίπου 4.000 συμπολίτες μας και ο δρόμος που την ενώνει με το κέντρο είναι ίσως ο πιο κακοσυντηρημένος της πόλης. Λακκούβες & μπαλώματα στο οδόστρωμα, τα επικίνδυνα βράχια από τη μία πλευρά και οι κορμοί των πλατανιών από την άλλη έχουν δυστυχώς στοιχίσει τις ζωές συμπολιτών μας. Η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μ.Χατζησυμεωνίδη είχε προωθήσει και σχετικό διαγωνισμό για ολική ανάπλαση της έκτασης ο οποίος έμεινε στα σχέδια…

 

Εγκαταστάσεις ΚΤΕΛ

ktel

Οι εγκαταστάσεις των ΚΤΕΛ είναι ακόμη ένα μεγάλο θέμα που συζητείται εδώ και χρόνια στην πόλη της Καστοριάς. Ο χώρος είναι ανεπαρκής, χωρίς έστω ένα στέγαστρο για λεωφορεία και επιβάτες. Για να μην γίνει λόγος για χώρο υγειινής και εστίασης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι χώρος μπορεί να βρεθεί έτσι ώστε οι ταξιδιώτες να μη φορτώνουν τις αποσκευές τους δίπλα από το δρόμο με τα αυτοκίνητα να περνάνε ξυστά από δίπλα τους.

 

Πνευματικό Κέντρο

pneumatiko

Το 2000 σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του πολιτισμού στην Καστοριά, ύστερα από την απόφαση του τότε δημάρχου κ. Δημήτρη Παπουλίδη να βάλει “λουκέτο” στο μοναδικό πνευματικό κέντρο της πόλης για λόγους… στατικότητας. 15 χρόνια αργότερα το κτίριο στέκει ακόμα εκεί αν και έχει κατεδαφιστεί η βιβλιοθήκη που υπήρχε στο πάνω μέρος. Ο σύλλογος της πόλης Σπασμένο Ρόδι, αναφέρει χαρακτηριστικά:

Μια φορά κι έναν καιρό στην όμορφη πόλη μας, που κάποιοι επιμένουν ακόμη να την αποκαλούν «αρχόντισσα», υπήρχε ένα ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.Στο ίδιο παραμύθι, τον άρχοντα που ξαφνικά, απροειδοποίητα και αμετάκλητα, αποφάσισε μια μέρα το 2000 μ.χ. να το κλείσει, καταργώντας όλα τα δημιουργικά τμήματα που λειτουργούσαν σε αυτό, θεατρικό, φωτογραφικό και μουσικό και μεταφέροντας την Δημοτική Βιβλιοθήκη σε ένα όροφο-διαμέρισμα, θα τον ονομάζαμε προφανώς «κακό βασιλιά». Όμως, στο ίδιο παραμύθι, πως θα ονομάζαμε όλους τους μετέπειτα άρχοντες που δεν προσπάθησαν κάν να αλλάξουν, την κατάσταση αυτή; Την απάντηση προφανώς την ξέρουν και οι ίδιοι καλά… Αν όμως την βρήκατε, τότε βρείτε και αυτήν που είναι πιο δύσκολη: Στο ίδιο παραμύθι, πώς θα ονομάζαμε τους πολίτες αυτής της πόλης που σιωπηλά το δέχονται!
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ…. ΜΑΖΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΑΜΕ!

Αστυνομικό Μέγαρο

astynomiko_megaro

Από την πόλη απουσιάζει ένα σύγχρονο αστυνομικό μέγαρο το οποίο καταρχάς θα εξοικονομεί αρκετές χιλιάδες ευρώ από το τωρινό ενοίκιο. Θα διευκολύνει το έργο της αστυνομίας όπως επίσης, όσον αφορά τα οχήματα του τμήματος, θα βρίσκονται σε κλειστό parking και όχι αραδιασμένα στην οδό Γράμμου. Το θέμα δεν ειναι αν θα κατεδαφιστεί ή όχι ο στρατώνας του παλιού στρατοπέδου Μαθιουδάκη εφόσον η υπόθεση έχει ήδη κλείσει, με το ΣτΕ να αποφασίζει τη διατήρηση του κτιρίου με αρχιτεκτονική αξία.

 

Ξενοδοχείο Ξενία

xenia

Το Ξενία (Xenia Hotels) ήταν ένα Κρατικό Πρόγραμμα κατασκευής και λειτουργίας ξενοδοχείων του Ε.Ο.Τ. από το 1950 έως το 1974. Το Πρόγραμμα Ξενία στόχευε στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην κατασκευή πρότυπων τουριστικών μονάδων. Το 1950 ο αρχιτέκτονας Χαράλαμπος Σφαέλλος ξεκινά την υλοποίηση του προγράμματος ως διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Ε.Ο.Τ. ενώ από το 1957 έως το 1967, αναλαμβάνει ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης.

Συγκεκριμένα το «Ξενία» της Καστοριάς χτίστηκε το 1953 από τον αρχιτέκτονα Χ. Σφαέλλο και ήταν από τα πρώτα στην Ελλάδα.

Το 2012, όταν η Ελλάδα έβγαζε στο “σφυρί” οικόπεδα και κτίρια της δημόσιας περιουσίας, το κτίριο Ξενία της πόλης μας είχε συμπεριληφθεί σε αυτή τη λίστα των fast – track αποκρατικοποιήσεων αλλά τελικά δεν υλοποιήθηκε απολύτως τίποτα.

 

Σαφώς και υπάρχουν περισσότερα προβλήματα στην πόλη από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης όπως είναι η υψηλή ανεργία και τα άδεια καταστήματα, τα τμήματα του ΤΕΙ με τους λιγοστούς φοιτητές, η “χαμένη” Αρχιτεκτονική, η αποδυνάμωση του στρατού στην περιοχή. Εσείς ποιο πιστεύετε ότι αποτελεί ακόμα ένα πρόβλημα για την πόλη που πρέπει να λυθεί και τί έχετε να προτείνετε; Περιμένουμε τις απαντήσεις σας παρακάτω στα σχόλια.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

2 thoughts on “Καστοριά: Τα 9 μεγάλα προβλήματα της πόλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *