Καστοριά: Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό του ανοίγματος

Τέταρτη ημέρα με τα καταστήματα εστίασης ανοιχτά και με αυξημένη την κίνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, στα περισσότερα.

Αξιοσημείωτη ήταν και σήμερα η επαναφορά στα τραπεζάκια των καφέ και των εστιατορίων της πόλης, αν και αισθητά μειωμένη από την πρεμιέρα, τη Δευτέρα. Η συντριπτική πλειοψηφία στα καφέ είναι νέα παιδιά που περνούν όμορφα με τις παρέες τους.

«Φτου ξελευθερία» φωνάζουν κάθε τόσο καταστηματάρχες και πελάτες και  δεν έχουν άδικο. Η υπομονή εξαντλήθηκε, η εθνική οικονομία, επίσης. Ήταν θέμα χρόνου να αρχίσει ο χορός της επιστροφής, παντού και για όλους.

Η τήρηση των μέτρων είναι κάτι που δε θα σχολιάσουμε γιατί όλοι βλέπουμε τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα και δεν υπάρχει λόγος να γινόμαστε κουραστικοί.

Άλλωστε, όπως έχουμε ξαναπεί, ξεκίνησε κι επίσημα η ατομική ευθύνη, πλέον, με την μικρή επιστροφή στην κανονικότητα.

Το κράτος διαχειρίστηκε όπως διαχειρίστηκε (σωστά λάνθασμένα, δεν είναι της παρούσης)  την κατάσταση και φτάσαμε ως εδώ σήμερα να αισθανόμαστε ότι όλη αυτή η ιστορία είναι πίσω μας.

Ο ιός, όμως, είναι  ακόμα εδώ, όσο κι αν ακούγεται κουραστικό. Οι εμβολιασμοί πάνε μεν καλά, όμως είναι πάρα πολλοί ακόμα οι κατ’επιλογή ανεμβολίαστοι που κινδυνεύουν όπως κινδύνευαν και πριν από κάποιες εβδομάδες.

Καθένας κάνει, όμως, ό,τι θέλει, πλέον, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη.

Τα επιδόματα που διατηρούσαν τις επιχειρήσεις ζωντανές έναν χρόνο τώρα και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για μειωμένα ενοίκια, μη επιτρεπτέες, εργαζόμενοι σε αναστολή, φοροελαφρύνσεις κλπ σιγά σιγά θα αρχίζουν να μειώνονται, μέχρι να εξαφανιστούν.

Τα δεκάδες εκ. € ( 100εκ € ειπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου!) που δόθηκαν στην Καστοριά  θα δώσουν ανάσες για κάποιο διάστημα ακόμη στις επιχειρήσεις, όμως ο τουρισμός που θα αφήσει κέρδη και θα γεμίζει ταμεία, θα ανθίσει τους επόμενους μήνες σε περιοχές μακριά από εδώ.

Η Καστοριά πρέπει να περιμένει επισκέπτες και νέους φοιτητές από τον Οκτώβριο και μετά, όπως κάθε χρόνο.

Για να συνεχίσουμε να βλέπουμε γεμάτα τραπέζια και χαμογελαστούς επιχειρηματίες στις τοπικές επιχειρήσεις, όλοι μας πρέπει να βγαίνουμε καθημερινά τους επόμενους μήνες…ρεαλιστικό; Μάλλον όχι. Επιπλέον, ο καφές και το κοκτέιλ στο χέρι είναι πλέον συνήθειά μας.

Εκτός εστίασης, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις ξεκίνησαν κι επίσημα. Τοπικά, ελπίζουμε να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία οι καταστηματάρχες και να προσελκύσουν με κάτι μεγάλο τον κόσμο που έχει μάθει και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η ιστορία του κορονοϊού πάνω από όλα ήταν ένα μεγάλο μάθημα. Κάτι κατάλαβαν όσοι ξέρουν να μαθαίνουν συνεχώς στη ζωή τους και να σκέφτονται διαφορετικά από το προφανές.

Τι αποκόμισαν οι επαγγελματίες, οι φορείς, οι πολίτες είναι θέμα χρόνου να φανεί…

«Φτου ξελευθερία» θεωρούμε πως αναφώνησε το κράτος τη Δευτέρα, λίγο πιο δυνατά από εμάς στην Καστοριά, που απολαμβάνουμε ανακουφισμένοι τους πρώτους freddo με τους φιλους μας, όσο στην υπόλοιπη Ελλάδα ξεκίνησε η σεζόν για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους….

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *