Εισήγηση του Δημάρχου Καστοριάς για τις εγκαταστάσεις των Δημοσίων Υπηρεσιών

Σημαντική Εισήγηση του Δημάρχου Καστοριάς κατά την 3η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Από τη στιγμή που οποιοδήποτε θέμα έχει κοινωνικό χαρακτήρα και αφορά την τοπική κοινωνία, χρέος είναι αφενός μεν να δημοσιοποιείται, αφετέρου δε με την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, να ρίχνεται άπλετο φως προς κάθε κατεύθυνση ώστε να αποτυπώνεται η πραγματικότητα.

   Αυτό συμβαίνει και τώρα. Με αίσθηση ευθύνης ενημερώνω το σώμα για την πραγματικότητα.

 

   Στη συνέχεια δράσεων συγκεκριμένης επιτροπής,  μου κοινοποιήθηκε δια πρωτοκολλημένων εγγράφων, η πρόθεση των φορέων γουνοποιίας της κοινωνίας μας (Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, ΣΕΓ, Ομοσπονδίας) για αλλαγή χρήσης τμήματος (που δεν χρησιμοποιείται) του Εκθετηρίου – Δημοπρατηρίου ώστε να υπάρχει  η δυνατότητα στέγασης Δημοσίων Υπηρεσιών. Αυτή ακριβώς η εξέλιξη είναι η αφορμή σύγκλισης του Δ.Σ., το οποίο είναι αρμόδιο να εκφράσει άποψη.

    Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε ερμηνεία έχει αυστηρά υποκειμενικό χαρακτήρα. Φιλοδοξία μας είναι να ρίξουμε άπλετο φως σε αυτά που τόσο καιρό ακούγονται, ότι δήθεν ο Δήμος κωλυσιεργεί προς της κατεύθυνση αυτή.

    Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να κάνω μια παρένθεση, όσον αφορά τις μισθώσεις ιδιωτικών ακινήτων από τον Δήμο, τα χρήματα που δαπανά και το πλαίσιο συνεργασίας με  άλλους  φορείς, για εξυπηρέτηση από πλευράς μας δικών τους στεγαστικών αναγκών.

    Καταρχάς, όλες ανεξαιρέτως οι υπηρεσίες του Δήμου Καστοριάς στεγάζονται σε ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου, πλην της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, (που σαν σώμα έχουμε πάρει απόφαση για μεταστέγασή της, στο 1ο Γυμνάσιο και είμαστε σε διαδικασία υλοποίησης της απόφασης αυτής), του ΚΕΠ στο Ιστορικό κέντρο της Καστοριάς, σε μια περιοχή που δεν διαθέτουμε ιδιόκτητο ακίνητο, αλλά είναι υποχρέωση μας να στηρίξουμε την συγκεκριμένη περιοχή και να συνεχίσουμε την υλοποίηση μιας σωστής απόφασης προγενέστερης Δημοτικής αρχής. Επίσης, μισθώνουμε ιδιωτικό ακίνητο για την στέγαση σε περιφερειακό ΚΕΠ,  με αντίτιμο 150,00€ μηνιαίως, διότι η χρήση του παλιού Δημαρχείου  θα ήταν ασύμφορη λόγω μεγέθους και εργασιών που θα έπρεπε να γίνουν ώστε τα λειτουργικά έξοδα να είναι μειωμένα. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, οι υπενοικιάσεις των ΚΕΠ δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου.

    Να σας ενημερώσω, ότι αυτή την στιγμή στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς είναι εγκατεστημένες τρεις υπηρεσίες μας, η πολεοδομία, η Πρόνοια  και τα ΚΕΠ με συνολική επιφάνεια κάλυψης των τριών 230τ.μ.. Η Πολεοδομία και η Πρόνοια, υπηρεσίες που εξυπηρετούν ανάγκες όλου του Νομού, παλιά ανήκαν στην Νομαρχία και με τους Καλλικρατικούς Δήμους, θα έπρεπε  ο κάθε Δήμος να κάνει τα αντίστοιχα τμήματα, κάτι που ωστόσο δεν έγινε ποτέ. Έτσι, καλείται ο Δήμος Καστοριάς να καλύψει τις ανάγκες όλου του Νομού χωρίς καμία υποστήριξη. Πέραν αυτού, η Πολεοδομία και τα ΚΕΠ είναι απαραίτητο να παραμείνουν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας για την διευκόλυνση του πολίτη (όποιος περάσει από την πολεοδομία   για κάποιο λόγο είναι δεδομένο ότι θα περάσει είτε από το Υγειονομικό, είτε από το Βιομηχανίας, το Δασαρχείο, το Συγκοινωνιών και σχεδόν από όποια υπηρεσία είναι εγκατεστημένη εκεί). Το ίδιο ισχύει και για τα ΚΕΠ, που σε όποια υπηρεσία και να πάς θα χρειαστεί να περάσεις και από εκεί για την εξυπηρέτηση σου. 

    Να έχουμε υπόψη ότι βάσει κτιριολογικού η Α’ Βάθμια και Β’ Βάθμια εκπαίδευση έχουν ανάγκη 358,00 και 452,00 τ.μ. αντίστοιχα, ενώ σήμερα είναι εγκατεστημένες σε ιδιωτικό κτίριο καταλαμβάνοντας 275,00τ.μ. έκαστη.

    Μεγάλη συζήτηση γίνεται εδώ και 1,5 χρόνο για ανεκμετάλλευτη σχολική μονάδα στο σχολικό συγκρότημα των λυκείων και για το ότι βάσει μελετών δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ποτέ και είναι σφάλμα του Δήμου που δεν παραχωρεί τον χώρο για να εγκατασταθεί η Α’ Βάθμια και η Β’ Βάθμια. Ε λοιπόν, καταφέραμε την δημιουργία ειδικού Γυμνασίου στην πόλη μας που ήδη λειτουργεί αυτή την σχολική χρονιά προσωρινά φιλοξενούμενο σε άλλο σχολείο ώσπου να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο πρώην Τεχνικό Λύκειο. Για την στέγαση του ειδικού Γυμνασίου έχει γίνει μελέτη, η οποία έχει την έγκριση της Β’ Βάθμιας και οδεύουμε προς την ολοκλήρωση  υλοποίησης του έργου. Επιπροσθέτως, είμαστε σε διαδικασία διεκδίκησης Μουσικού Σχολείου και ελπίζουμε να πετύχουμε τον στόχο μας.

    Κατά συνέπεια ο Δήμος,  δεν  έχει την ανάγκη χώρων για να καλύψει τις στεγαστικές του ανάγκες.

    Ο Δήμος Καστοριάς,  στον αστικό ιστό της πόλης, δεν έχει κτίρια που θα μπορούσαν άμεσα να χρησιμοποιηθούν για την στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος θα ήταν διατεθειμένος  να κάνει μερικές επισκευές, διαθέτουμε τα Τερζάκια Λουτρά, τον πάνω όροφο του παλιού Νοσοκομείου, το Διοικητήριο του πρώην ΛΕΜ  και υπό συζήτηση το κτίριο Μαθιουδάκη.

   Η πρόθεσή μας είναι να παραχωρήσουμε, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της λειτουργικότητας από τον αντίστοιχο φορέα,  οποιονδήποτε από τους ανωτέρω χώρους μας ζητηθεί.

    Η βούληση δε του Δήμου, στο να στεγαστούν οι υπηρεσίες δημοσίου ενδιαφέροντος σε κρατικά κτίρια, φαίνεται και από την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουμε για το Αστυνομικό Μέγαρο, που στην ουσία με σχεδόν καμία στήριξη παλεύουμε για την εξεύρεση λύσης δαπανώντας ακίνητη περιουσία και χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση (συμβολαιογραφικά έξοδα, κόστος πράξης αναλογισμού και αποζημιώσεων).

    Η υποκρισία λοιπόν πρέπει εδώ να τελειώνει.

    Τώρα στο θέμα που προέκυψε, ο Δήμος συνηγορεί, δεν επιβάλλει τίποτα, άλλωστε στερείται και νομικού ερείσματος.

     Ιδιοκτήτης του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα είναι το Επιμελητήριο Καστοριάς, στο οποίο περιήλθε το συγκεκριμένο ακίνητο μετά από δωρεά του οικοπέδου από τον Δήμο Καστοριάς, με στόχο την εξυπηρέτηση σκοπών γουνοποιίας και για το λόγο αυτό  το οικοπεδικό τετράγωνο  101 που στεγάζεται η ΕΔΗΚΑ Α.Ε.  έχει χρήση γης Εκθετήριο – Δημοπρατήριο.

   Ως Δήμος Καστοριάς είμαστε εδώ για να δείξουμε την διάθεση μας,  για εκπλήρωση οποιουδήποτε αιτήματος μας γίνει από τον ιδιοκτήτη, για  διαφοροποίηση της χρήσης γης και του κτιρίου, που σκοπό θα έχει την στέγαση είτε υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος και φορέων είτε δράσεις κοινής ωφέλειας για τους πολίτες, και αυτό γιατί θα δώσουμε την συναίνεση μας  ώστε να μην αρθεί η δωρεά  του οικοπέδου. Αυτό τουλάχιστον πρεσβεύει η νομιμότητα.

   Είναι ευκαιρία τώρα πού υλοποιείται το  ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, που είναι ο ιδιοκτήτης να συμπεριλάβουμε χρήσεις που θα καταστήσουν μελλοντικά εφικτή την σημειακή τροποποίηση ρυμοτομικού ώστε αυτό το κτίριο, με στοχευμένες κινήσεις να πάρει ζωή προς όφελος των πολιτών.

   Σίγουρο είναι ότι πέραν του γενικότερου σχεδιασμού, θα πρέπει να στηριχτεί το Επιμελητήριο ώστε να γίνει η νομιμοποίηση του συγκεκριμένου κτίσματος των 24.000τ.μ.,  το οποίο στερείται οικοδομικής αδείας.

    Από κει και πέρα η αξιοποίηση και η λειτουργικότητα του χώρου είναι θέμα του ιδιοκτήτη και της κοινωνικής συναίνεσης.

   Αφουγκραζόμενοι, λοιπόν, το γενικότερο κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ, η ώριμη σκέψη είναι μετά από ξεκάθαρη θέση του ιδιοκτήτη, να συνηγορήσουμε (υπό την έννοια της ευρύτερης κοινωνικής ερμηνείας και των αναγκών) για επέκταση της χρήσης γης, πέρα αυτών της   τωρινής, που είναι χώρος Εκθετηρίου – Δημοπρατηρίου,

Για το λόγο αυτό Εισηγούμαι:

Ο Δήμος Καστοριάς να είναι θετικός σε οποιοδήποτε αίτημα για συστέγαση υπηρεσιών δημοσίου χαρακτήρα ή άλλους φορείς και δράσεις, που θέλουν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες, κοινή ωφέλεια των Δημοτών Καστοριάς, κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

One thought on “Εισήγηση του Δημάρχου Καστοριάς για τις εγκαταστάσεις των Δημοσίων Υπηρεσιών

  • 07/02/2017 at 11:02
    Permalink

    Η ΔΟΥ Καστοριάς δε θα μπορούσε να πάει στο κτήριο της Νομαρχίας;

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *