Υπουργικές επισκέψεις στον Νομό…των επαιτών

Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση των Υπουργών εκείνων που ειδοποιούνται ότι πρέπει να επισκεφθούν τον Νομό μας, στο πλαίσιο περιοδείας στη Βόρεια Ελλάδα. Η έκφραση των προσώπων τους πιστεύουμε ότι σκοτεινιάζει στο πρώτο άκουσμα της είδησης, αλλά ως πιστοί στρατιώτες του κόμματος, θα αναγκαστούν να υπακούσουν.

Και πώς να μην κατσουφιάσουν οι άνθρωποι, δηλαδή, εφόσον γνωρίζουν ότι θα πάνε σε μια περιοχή χρόνια τώρα σκεπασμένη από ένα πυκνό σύννεφο γκρίνιας, μιζέριας, φτώχειας και απαισιοδοξίας.

Γνωρίζουν ότι θα συναντήσουν ανθρώπους που τους αντιμετωπίζουν σαν δεξαμενές χρημάτων και κονδυλίων, σαν τη μοναδική τους ελπίδα τους για επιβίωση.

Ότι θα σταθούν απέναντι από ένα τσούρμο προέδρων και εκπροσώπων, οι οποίοι θα τους αποδώσουν τις μεγαλύτερες  ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και θα ζητήσουν κυρίως αποζημιώσεις για ό,τι φαντάζει λογικό. Θα κληθούν, ίσως, να αντιμετωπίσουν ένα επιθετικό ύφος, τσαμπουκαλίδικο, στα όρια της ευγένειας, με επιχειρήματα επιπέδου δημοτικού σχολείου: «Αφού έδωσες σε αυτόν, θέλω κι εγώ….» Χωρίς στόχους για το μέλλον, οράματος, προγραμματισμού για το επόμενο βήμα, απόδειξη κατανόησης για τις αλλαγές που απαιτούν η εποχή και οι συνθήκες.

Έτσι, λοιπόν, ειδοποιείται άμεσα το γραφείο του τοπικού Βουλευτή και του κόμματος στην Καστοριά, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες υποδοχής, σύνταξης ενός προγράμματος που θα ικανοποιήσει τους περισσότερους, έστω, ενώ ταυτόχρονα φρεσκάρονται τα κοστούμια και τα ταγιέρ των τοπικών «υποστηρικτών» στο πάνελ του περιφερόμενου γραφείου παραπόνων. Οι τοπικοί κομματικοί στρατιώτες καλούνται να σταθούν αντάξιοι του αυστηρού καταστατικού που ανέχεται να «πετάγεσαι» στο διάλογο Υπουργού-προέδρου/εκπροσώπου προκειμένου να ενισχύσεις τον λόγο του Υπουργού.

Έτσι λοιπόν υποδεχθήκαμε άλλο ένα κλιμάκιο, χθες Τρίτη, στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συναντήθηκαν με φορείς, άκουσαν, είπαν, υποσχέθηκαν, έφυγαν για την επόμενη στάση μέχρι να καταλήξουν στη Θεσσαλονίκη, στη ΔΕΘ, όπου θα χειροκροτήσουν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Παράλληλα «έκοψαν» το κλίμα που επικρατεί για το κόμμα στην περιοχή μας, αν και δεν τόλμησαν να βγουν από την προστατευμένη «γυάλα» που διασφάλιζε το πρόγραμμά τους. Έλεγξαν φυσικά και την κλίμακα αφοσίωσης των τοπικών στελεχών, με ή χωρίς βλέψεις, για τις εκλογές που έρχονται.

Στο παρελθόν ήρθαν κι έφυγαν κι άλλοι Υπουργοί, σίγουρα θα έρθουν περισσότεροι στο μέλλον. Δεν πιστεύουμε ότι είναι αυτό το κακό, την στιγμή που  θεωρητικά, έστω,  υπάρχει συχνή επικοινωνία με τα Υπουργικά γραφεία για την προώθηση των συμφερόντων της κοινωνίας μας.   Το σημείο που μας προβληματίζει είναι ότι οι κορυφαίοι επαγγελματικοί κλάδοι του Νομού μας έχουν μεταλλαχθεί σε επαίτες αποζημιώσεων, επιδοτήσεων, κονδυλίων και εξαιρέσεων, στις επισκέψεις αυτές.

Ποιο το όραμα και οι ελπίδες για το μέλλον με αυτά τα «βουλώματα»;

Σήμερα φταίει η ενέργεια κι ο πόλεμος, χθες έφταιγε η πανδημία…αύριο τι θα φταίει; Πόσο ακόμα θα στηριζόμαστε ως κοινωνία σε αποζημιώσεις και πώς εξασφαλίζεται ότι αυτές οι αποζημιώσεις ζητώνται για το μέλλον των σημαντικών κλάδων της τοπικής οικονομίας και όχι (και) για επενδύσεις με βάση το ατομικό συμφέρον του ωφελούμενου σε επιχειρήσεις και δαπάνες άσχετες με τον κλάδο και άσχετες με την περιοχή μας (πχ τουριστικά  καταλύματα σε νησιά);

Πότε οι κλάδοι θα «μιλήσουν» με μια φωνή εκφράζοντας το σοβαρό πρόγραμμά τους για το μέλλον, αντιλαμβανόμενοι σε αυτό και τις ευθύνες που φέρουν για τη σημερινή κατάντια; Πότε η γούνα πχ θα αναλογιστεί το κακό που έγινε με επιχειρήσεις (όσων μπορούσαν) που έτρεχαν να ανοίξουν παραρτήματα σε κάθε γωνιά της χώρας  και του κόσμου (Κύπρος, Dubai. Ρωσία) αντί να επενδύουν στην μετατροπή της περιοχής της Καστοριάς σε κέντρο της  Γούνας παγκοσμίως και του προϊόντος σε κορυφαίο Brandname; Πώς προσαρμόζεται πχ από τώρα η τοπική μηλοπαραγωγή στην μετάβαση που προβλέπει η Ευρώπη -και μάλιστα σύντομα- σε βιολογικές καλλιέργειες; Ποιο το μέλλον της νέας γενιάς αγροτών με την παραγωγή φασολιών, όταν η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη;

Πότε, δηλαδή, ο Νομός θα δει δεκαετίες μπροστά και οι Υπουργοί θα έρχονται για να μιλήσουν για το μέλλον, για επενδύσεις; Με νέους επαγγελματίες. Με επιστήμονες, συνεταιρισμούς και συνδέσμους που εκφράζουν το σύνολο του κλάδου που εκπροσωπούν. Πότε θα μιλήσουν και  για νέους κλάδους που έχουν ελπίδες να εξελιχθούν εδώ;

Πότε θα ζητήσουμε κάτι άλλο εκτός από επαιτεία για συγκεκριμένους-παραδοσιακούς κλάδους; Τα όρια έχουν ξεπεραστεί…Χιλιάδες συμπολίτες μας επιστρέφουν σιγά σιγά από τα νησιά για έναν από τους δυσκολότερους Χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών. Αγωνιούμε αν εκφράζονται επαρκώς σε αυτές τις συναντήσεις, οι ανάγκες του συνόλου των πολιτών του Νομού (πχ για το κόστος θέρμανσης).

Θεατές άλλης μίας τρύπας στο νερό της λίμνης μας, στον μακρύ κατάλογο των επίσημων πολιτικών επισκέψεων…

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *