Υπόθεση βιασμού στο Άργος Ορεστικό – Τι πρέπει να μας διδάξει

Σαν βόμβα έσκασε χθες το βράδυ η είδηση της καταγγελίας βιασμού ανήλικης μαθήτριας στο Άργος Ορεστικό από 23χρονο.

Μια είδηση που τάραξε και προβλημάτισε την κλειστή μας κοινωνία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε σε επαφή με μία υπόθεση σκληρή και σοκαριστική….

Δολοφονίες, κλοπές, αυτοκτονίες, υποθέσεις φοροδιαφυγής & ναρκωτικών ουσιών απασχολούν συχνά την περιοχή μας, όπως συμβαίνει σε κάθε γωνιά της γης.

Εδώ είναι που θέτουμε ένα μεγάλο ερώτημα: Πώς οφείλουμε να χειριστούμε την υπόθεση βιασμού ενός ανήλικου κοριτσιού της διπλανής πόρτας; 

Μιας κοπέλας που μόλις ξεπεράσει το σοκ θα κλιθεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά της, στο σχολείο, στις παρέες, στη γειτονιά της…

 

Η ανακοίνωση του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς θέτει το ζήτημα εξαιρετικά:

Με αφορμή την είδηση της χθεσινής αποτρόπαιας πράξης, χρειάζεται να επιστήσουμε την προσοχή όλων, και ιδιαιτέρως των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στον τρόπο που θα επικοινωνήσουν την είδηση. Διότι προέχει της κοινωνικής ενημέρωσης, η ασφάλεια και προστασία του θύματος. 
Το χθεσινό γεγονός αφορά σε μια πράξη που προσβάλει την ανθρώπινη φύση και είναι ποινικό αδίκημα. Ως άνθρωποι και συνάνθρωποι, στεκόμενοι απέναντι σε αυτή την εγκληματική ενέργεια, ας σεβαστούμε την επώδυνη κατάσταση που βιώνει σήμερα αυτό το παιδί. Οι λεπτομέρειες στην περιγραφή του θύματος, στον τόπο διαμονής, στο χώρο που βρίσκεται τώρα, στις ενέργειες που πρόκειται να ακολουθήσει, δε βοηθούν πουθενά παρά μονάχα στη δευτερογενή θυματοποίηση.

 

 

Το θέμα  θα πάρει τον δρόμο του δικαστικά και αν αποδειχθεί ότι μιλάμε για μία υπόθεση βιασμού, ο δράστης είναι βέβαιο πως θα τιμωρηθεί.

Το ζητούμενο πλέον είναι να μάθουμε πως να προστατεύσουμε τα δικά μας παιδιά, τους μαθητές, τα γειτονόπουλα…γιατί κανείς δε μας διαβεβαιώνει ότι εμείς δε θα βρεθούμε στη θέση αυτή αύριο.

Σήμερα οι μισοί από όσους γνωρίζουν την είδηση έχουν φροντίσει να μάθουν το όνομα του δράστη και του θύματος…Οι υπόλοιποι ψάχνουν ή έστω αναρωτιούνται….Είναι η ανθρώπινη φύση που προκαλεί αυτή τη διάθεση για πληροφόρηση ακόμα και λεπτομερειών που δεν μας προσφέρουν κάτι παραπάνω…Κι εκεί έρχεται ο ρόλος των ΜΜΕ που τροφοδοτεί με λάθος τρόπο στο βωμό μιας εφήμερης αναγνωσιμότητας τη δίψα για κουτσομπολιό.

Πόσα κλικ αξίζει ο ψυχικός βιασμός μιας οικογένειας προκειμένου να μάθουμε που πραγματοποιήθηκε το συμβάν, πώς, πού βρέθηκε αίμα και ποια στιγμή θα γίνει η ιατροδικαστική εξέταση;

Μήπως ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε ένα ανήλικο κορίτσι που  δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία που πέφτει θύμα των γνωριμιών μέσω social media…

Είναι ένα κορίτσι που οφείλουμε να προστατεύσουμε ώστε να μην είναι δακτυλοδεικτούμενη και να υφίσταται κοινωνικό bullying για το υπόλοιπο της ζωής της. Όταν τα κλικ θα μειωθούν και το πούλιτζερ θα έχει αγνοήσει για μία ακόμα φορά το δικό μας ράφι…

 

Μιλήστε, συζητήστε και εξηγήστε στα παιδιά τους κινδύνους τέτοιων γνωριμιών. 

Δείξτε τους το παρακάτω άρθρο και βίντεο (newsbeast.gr):

 

Είναι σύνηθες παιδόφιλοι να κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου και τα ψεύτικά προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι όπως φαίνεται χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά να γίνει για να πειστούν οι έφηβοι και οι έφηβες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις των γονιών τους. Η συμβουλή να μην εμπιστεύονται ξένους στο διαδίκτυο δεν είναι μια υπερβολή των γονιών, όπως αποδεικνύεται και στο παρακάτω πείραμα.

Ο 21χρονος σταρ του YouTube, Coby Persin, έκανε το πείραμα αυτό για να δείξει στα παιδιά πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος παιδόφιλων και βιαστών στο ίντερνετ, προσποιούμενος ο ίδιος τον έφηβο που προσεγγίζει κορίτσια για να κάνουν παρέα.

«Πόσο εύκολο είναι για έναν παιδόφιλο να προσεγγίσει ένα ανήλικο παιδί μέσω των social media;», διερωτάται στο βίντεο και αποδεικνύει πως είναι πολύ εύκολο.

Ο 21χρονος έφτιαξε ένα ψεύτικο προφίλ στο Facebook εμφανιζόμενος ως ο 15χρονος Jason Biazzio. Έστειλε αιτήματα φιλίας σε τρία κορίτσια 12, 13 και 14 ετών με τα οποία μίλησε online για τρεις ή τέσσερις ημέρες πριν κανονίσουν να συναντηθούν στα σπίτια τους ή αλλού.

jason1

Το πρώτο κορίτσι, η Mikayla, πείθεται πως ο «Jason» είναι άλλο ένα παιδί της γειτονιάς παρότι δεν τον έχει ποτέ συναντήσει ούτε έχουν κοινούς διαδικτυακούς φίλους. Έτσι κανονίζουν να συναντηθούν σε ένα πάρκο κοντά στο σπίτι της. Η 13χρονη περιμένει να φύγουν οι γονείς της από το σπίτι ώστε να μη χρειαστεί να τους πει πού πηγαίνει και πηγαίνει στο πάρκο για να συναντήσει το «αγόρι».

jason2

Μόνο που κρυμμένος κοντά στον Coby την περιμένει ο πατέρας της. «Mikayla τρελάθηκες;» της φωνάζει. «Θα μπορούσε να είναι ένας παιδόφιλος, ένας βιαστής. Γιατί το έκανες αυτό;»

Το κορίτσι απολογείται ενώ ο Coby εξηγεί πως τον «γνώριζε» διαδικτυακά μόνο για λίγες ημέρες και όντως θα μπορούσε να ήθελε το κακό της. «Συνειδητοποιείς πόσο τρομακτικό θα μπορούσε να είναι όλο αυτό;», της λέει ο πατέρας της, τη φιλά στο κεφάλι και καταλήγει πως «θα πρέπει να μιλήσουν».

jason3

Επόμενο «θύμα» του Coby είναι η 12χρονη Julianna. Όταν τη ρωτά αν θέλει να βρεθούν εκείνη λέει ναι αλλά πως θα πρέπει να γίνει όταν ο μπαμπάς της θα λείπει γιατί δεν την αφήνει να φέρνει αγόρια στο σπίτι. Έτσι κανονίζουν να πάει ο «Jason» στο σπίτι της όταν ο πατέρας της θα έχει αποκοιμηθεί.

jason4

Στη συζήτηση με τον Coby ο πατέρας της Julianna αμφισβητεί πως η κόρη του θα επιτρέψει σε έναν ουσιαστικά «άγνωστο» να μπει στο σπίτι τους. Όταν όμως ο Coby χτυπά την πόρτα- με τον πατέρα στο πλευρό του- η 12χρονη ανοίγει.

«Μα τι σου συμβαίνει;», της φωνάζει ο πατέρας της ενώ η 12χρονη αρχίζει να κλαίει και να απολογείται. «Πώς μπορείς να το κάνεις αυτό, είσαι 12 χρονών!», συνεχίζει, «μπορεί να είχες πέσει θύμα βιασμού, ακόμα και να είχες δολοφονηθεί!», της φωνάζει, «έχασα τη μητέρα σου, τι θα κάνω αν συμβεί κάτι και σε σένα! Σε αγαπώ, μην ξανακάνεις ποτέ κάτι τέτοιο…»

Η 14χρονη Jenna είχε την πιο τρομακτική συνάντηση με τον υποτιθέμενο Jason και πήρε το πιο δύσκολο μάθημα.

Πιστεύοντας πως οι γονείς της θα βγουν το βράδυ, κανόνισε να συναντηθεί με τον «Jason» μέσα στο αυτοκίνητο του μεγάλου του αδελφού, ο οποίος θα τους μεταφέρει κάπου.

Παρότι οι γονείς της δεν πιστεύουν πως θα κάνει κάτι τέτοιο, η 13χρονη βγαίνει από το σπίτι της μόλις φτάνει το βανάκι, ρωτά από το παράθυρο τον οδηγό αν είναι ο αδελφός του Jason, ανοίγει την πόρτα και μπαίνει μέσα.

jason5

Οι γονείς της, φορώντας μάσκες, κάθονται στο πίσω κάθισμα και της επιτίθενται αμέσως χωρίς το κορίτσι να ξέρει ποιοι είναι. Ενώ προσπαθεί μάταια να κλωτσήσει την πόρτα για να ανοίξει, οι γονείς της αποκαλύπτονται και την καθησυχάζουν.  Στη συνέχεια όμως της παίρνουν το κινητό και τη ρωτούν τι θα είχε συμβεί αν δεν ήταν εκείνοι στο πίσω κάθισμα αλλά αν ήταν κάποιοι άλλοι που θα ήθελαν πράγματι το κακό της. «Δεν θα σε ξαναβλέπαμε ποτέ!», της λέει ο πατέρας της ενώ η μητέρας της της θυμίζει πως έχουν συζητήσει γι’ αυτά τα πράγματα…

Ήταν λοιπόν τόσο απλό…

 

 

Μάθετε τους κινδύνους που διατρέχει κάθε έφηβος/ανήλικος κι εδώ!

 

Στο άκουσμα αυτής της δυσάρεστης ιστορίας αξίζει να φροντίσετε να βεβαιωθείτε ότι και το δικό σας παιδί δεν έχει συνομιλίες ύποπτες στα social media του, δεν είναι χρήστης ουσιών ή πίνει υπερβολικά χωρίς να το γνωρίζετε, δεν παίρνει κρυφά το μηχανάκι ή το αυτοκίνητο και δεν είναι θύμα bullying.

Συμβουλευτείτε ψυχολόγους και ειδικούς αν αντιληφθείτε κάτι…

 

Χ.Κ.

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *