Υπάρχει τρόπος να σώσουμε τη Λίμνη μας σύμφωνα με τον Λεωνίδα Παπαδημητρίου

Σε μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση, ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς, Λεωνίδας Παπαδημητρίου ανέλυσε διεξοδικά το πρόβλημα που παρατηρείται, κάθε χρόνο, στη Λίμνη της Καστοριάς, με το πλαγκτόν.

20160426_121014

 

 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου το πρόβλημα εστιάζεται στην Υπετροφία των Χόρτων (φαινόμενο το οποίο παρατηρείται επειδή η λίμνη μας είναι ρηχή) και στην Εμφάνιση του Πλαγκτόν (εμφανίζεται από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο κάθε έτους).

Δύο προβλήματα ξεχωριστά, τα οποία λανθασμένα συγχέουμε, πιστεύοντας πως το πλαγκτόν είναι τα σάπια χόρτα…

Η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι ξεχωριστή αλλά και παράλληλη.

 

Ο κ. Παπαδημητρίου παρουσίασε τα στοιχεία των μετρήσεων στις οποίες προχώρησε, με αφορμή την τραγική κατάσταση της λίμνης το Καλοκαίρι του 2014.

Καταγραφή

Οι μετρήσεις των δειγμάτων νερού και πλαγκτόν, πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015 από το εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ.

 

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός πως ενώ στις αρχές του μήνα οι τιμές των δειγμάτων ήταν πολύ χαμηλότερες από τα επιτρεπόμενα όρια ασφαλείας του πόσιμου νερού (το νερό ήταν πεντακάθαρο), σε λιγότερο από ένα μήνα εκτοξεύτηκαν παρουσιάζοντας τιμές 18 φορές μεγαλύτερες από τα όρια ασφαλείας.

 

Να υπογραμμίσουμε πως σύμφωνα με τις μετρήσεις των δειγμάτων του νερού και του πλαγκτόν της λίμνης επιβεβαιώθηκε η υποψία πως το νερό της λίμνης στο κέντρο της λίμνης είναι  πεντακάθαρο.

Το πρόβλημα, συνεπώς, εστιάζεται στις όχθες.

 

Καταγραφή1
Όλοι θυμόμαστε την τραγική εικόνα της Λίμνης το Καλοκαίρι του 2014

 

Ο Αντιδήμαρχος, υπογράμμισε, πως όταν το πλαγκτόν γίνεται πολύ πυκνό μπορεί να γίνει επικίνδυνο, φαινόμενο που παρατηρείται, κυρίως, στο τέλος του Οκτωβρίου.

 

 

Για να μην επαναληφθούν, λοιπόν εικόνες στη Λίμνη μας, όπως το Καλοκαίρι του 2014, ο κ. Παπαδημητρίου πρότεινε λύσεις για την εξυγίανση της Λίμνης

 

Για την αντιμετώπιση των χόρτων πρότεινε:
    Κοπή των χόρτων σε καθημερινή βάση από Μάϊο μέχρι τέλος Οκτωβρίου

  • Επειδή το υπάρχον μηχάνημα υπάρχει 30 ολόκληρα χρόνια και δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει επαρκώς, για την κοπή των χόρτων, προτείνει να αγορασθούν δύο μικρά ευέλικτα κοπτικά μηχανήματα, ένα σε κάθε πλευρά της λίμνης.
  • Δύο παραδοσιακά καράβια θα αναλάβουν την αποκομιδή διαφόρων σκουπιδιών όπου χρειάζεται.

Τα κομμένα χόρτα τα οποία θα μαζεύονται, θα μεταφέρονται σε καθορισμένο παραλίμνιο χώρο ώστε να αξιοποιούνται για βιομάζα, αν είναι εφικτό.

 

Για την αντιμετώπιση του πλαγκτόν πρότεινε:

 

  • Από τέλη Αυγούστου μέχρι τέλη Οκτωβρίου να μαζεύεται το πλαγκτόν, αφού προηγουμένως έχει διασφαλιστεί πως η επιφάνεια της λίμνης είναι καθαρή από χόρτα, με τους εξής 3 προτεινόμενους τρόπους…

 

1) Με κατάλληλα δίχτυα σάρωση της επιφάνειας της λίμνης.  (Είναι αρκετά χρονοβόρος τρόπος, ο οποίος απαιτεί με πολλά εργατικά κόστη)

2) Απορρόφηση του πλαγκτόν με ειδικές αντλίες, συγκράτηση του πλαγκτόν και επιστροφή του νερού στη λίμνη

 

Καταγραφή

3) Ψεκασμός της επιφάνειας με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Δεν επηρεάζει τίποτε εκτός του πλαγκτόν.
(πρέπει να διερευνηθεί πόσο τακτικά να γίνεται και το κόστος)

 

Ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε την σημασία συνέχισης της συνεργασίας με το εργαστήριο του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ

 

Το πλαγκτόν είναι σύγχρονο φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στη Λίμνη της Καστοριάς;

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες πως το ακόμα και το 1904, κάποιος επισκέπτης της Καστοριάς περιγράφει τη Λίμνη της Καστοριάς καθαρή την Άνοιξη και πράσινη το φθινόπωρο. Το φαινόμενο, λοιπόν, είναι παγκόσμιο, υπάρχει πάντα (ακόμα και αν είναι πιο ήπιο κάποιες χρονιές) και οφείλεται στο ότι η λίμνη μας έιναι ρηχή και επιβαρύνεται από άλλες αιτίες τα τελευταία χρόνια

 

20160426_123356

Ισχύουν οι πρόσφατες δηλώσεις για τα εξαιρετικής ποιότητας νερά της Λίμνης;

Ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς, δεν αμφισβήτησε την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των πρόσφατων μετρήσεων του Χημείου του Κράτος στα Γιάννενα, σύμφωνα με τις οποίες το νερό είναι εξαιρετικής ποιότητας. Υπογράμμισε, όμως, την επικινδυνότητα και την ανάγκη πρόληψης του φαινομένου του πλαγκτόν, καθώς υπάρχει, ακόμα και αν δεν είναι διακριτό αυτή την χρονική στιγμή.

 

Υπάρχουν ελπίδες να δημιουργηθεί πλαζ το Καλοκαίρι;

Σε ερώτηση σχετικά με το αν πρόκειται να γίνει πλαζ στην Καστοριά, σύμφωνα με το πρόσφατο Δελτίο Τύπου του Δήμου Καστοριάς, ο κ. Παπαδημητρίου δεν παρέλειψε να τονίσει την καθαρότητα των νερών της Λίμνης αυτή την στιγμή, δήλωσε με νόημα, όμως, πως «τα μπάνια θα τα κάνουμε το Καλοκαίρι, όταν το πλαγκτόν θα βγει θέλουμε δε θέλουμε σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες«.

 

papadimitriou

 

 

Η παρουσίαση των προτάσεων και των θέσεων του κ Παπαδημητρίου για την εξυγίανση της Λίμνης, τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο…Την εικόνα της Λίμνης όπως την ονειρέυεται ο Δήμος Καστοριάς και όλοι οι Καστοριανοί.

 

 

1

 

Ελπιζουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε πράξεις για το καλό του στολιδιού της πόλης μας…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *