Είναι το μέλι σας νοθευμένο; Κάντε το τεστ
Πολλοί από μας αγοράζουμε μέλι από πλανόδιους πωλητές, γνωστούς μας ή τυποποιημένα βάζα από κάποιο Super Market. Οι τιμές τους και οι ποικιλίες φυσικά διαφέρουν.
Δεν είναι σπάνια τα φαινόμενα νόθευσης του αγνού μελιού και υπερκοστολόγησής του αργότερα προς χάριν του κέρδους.
Για να διαπιστώσετε, λοιπόν, αν το μέλι που έχετε στο ντουλάπι σας είναι τόσο αγνό και φυσικό όσο υπόσχεται η ετικέτα ή ο πωλήτής δεν έχετε παρά να κάνετε ένα απλό πείραμα με ένα ποτήρι νερό.
Το μέλι είναι το μοναδικό τρόφιμο που δε χαλάει ποτέ. Το γνήσιο μέλι είναι πιο παχύρευστο από το νοθευμένο.
Πάρτε ένα ποτήρι νερό βυθήστε μια κουταλιά από το μέλι σας και κάντε το παρακάτω πείραμα.
Για την ακρίβεια σε ένα ποτήρι κρύο νερό:
Συμπεράσματα:
α) το καθαρό μέλι χύνεται στον πυθμένα χωρίς να διαλύεται εύκολα.
β) και γ)μέλι αναμειγμένο με 70% σιρόπι ζάχαρης. Δε χύνεται όπως το μέλι και δημιουργεί αναταραχή και θόλωση σχεδόν στιγμιαία, ειδικά όταν ρίχνουμε μεγάλη ποσότητα και ανακινούμε ελαφρά το νερό. Το σιρόπι εναποθέτεται ανομοιόμορφα στον πάτο
Εκτός από το σιρόπι ζάχαρης, το μέλι μπορεί επίσης να αλλοιωθεί με την προσθήκη ενός συγκεκριμένου ποσού αλευριού ή αμύλου, με σκοπό την αύξηση του βάρους και την λευκότητα του. Αυτού του είδους νοθεία μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα με τη μίξη του μελιού με λίγο κρύο νερό. Εάν το μέλι περιέχει το αλεύρι ή το άμυλο, θα πέσουν στο πάτο του σκεύους, ενώ το ίδιο το μέλι διαλύει γρήγορα. Όταν το μέλι που αναμίχθηκε με το αλεύρι ή το άμυλο θερμανθεί, το μέλι υγροποιείται στην αρχή, και όταν ψυχθεί γίνεται πιο σκληρό.