Οι ειδικοί «αποκωδικοποιούν» το ρήγμα των Ιωαννίνων

Στο μικροσκόπιο ειδικών επιστημόνων μπαίνει πλέον το ρήγμα των Ιωαννίνων, οι ιδιομορφίες και οι περιπλοκότητες που παρουσιάζει.

Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις όλων είναι ότι η κατάσταση εξομαλύνεται και καταγράφεται μία φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα.

Από το πρωί βρίσκεται στα Γιάννινα ο Καθηγητής Γεωλογίας στο ΑΠΘ, ειδικευμένος σε ενεργά ρήγματα Σπύρος Παυλίδης καθώς και συνεργάτες του, όπως επίσης και ο Διευθυντής από το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών Βασίλης Λεκίδης με την ομάδα του.

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του ρήγματος, για το οποίο υπάρχουν αρκετά δεδομένα καταγεγραμμένα και υπογράμμισε ότι η μικρή επιτάχυνση του σεισμού ήταν αυτή στην οποία οφείλεται το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές.

Ο ίδιος μίλησε για μία ομάδα ρηγμάτων που εκτείνεται από βάθος δέκα χιλιομέτρων αλλά δεν φτάνει στην επιφάνεια. Με ανάστροφη κίνηση, δηλαδή ένα «καβαλίκεμα» των πετρωμάτων, γεγονός που κάνει το ρήγμα διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα του ελλαδικού χώρου.

Είναι ένα πολύ μεγάλο, τυφλό ρήγμα, που δεν φτάνει στην επιφάνεια. Αυτό είναι θετικό γιατί η κίνηση κατανέμεται σε πολλά μικρότερα και η ενέργεια μειώνεται ωσότου φτάσει στην επιφάνεια,

σημείωσε ο κ. Παυλίδης.

Η δυναμικότητα που έχουν τα περισσότερα ρήγματα φτάνει μέχρι και τα 6,5 Ρίχτερ. Σκοπός της έρευνας, όπως σημείωσε ο κ. Παυλίδης, για την περίπτωση των Ιωαννίνων, είναι να εξεταστεί αν πρόκειται για μέρος ενός μεγαλύτερου ρήγματος. Αυτό θα προκύψει μέσα από ανάλυση όλων των δεδομένων που συγκεντρώνουν τις μέρες αυτές οι επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων.

Κατέληξε δε υπογραμμίζοντας ότι ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο που προκαλεί φόβο, όμως το σημαντικότερο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να μην ακούγονται ανεύθυνες φήμες που μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν.

Ο Διευθυντής από το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών Βασίλης Λεκίδης τόνισε ότι η χαμηλή επιτάχυνση του σεισμού, η οποία στο κέντρο των Ιωαννίνων ανέρχονται στο 6,5% ήταν αυτή που δεν προκάλεσε ζημιές στα κτίρια.

Ο αντισεισμικός κανονισμός της χώρας, ένας από τους καλύτερους παγκοσμίως, προβλέπει μέτρα στην κατασκευή των κτιρίων για επιταχύνσεις πολύ μεγαλύτερες.

«Η αντισεισμική ασφάλεια των κατασκευών στην χώρα είναι πολύ υψηλή και γι’ αυτό βλέπουμε ότι οι σεισμοί δεν δίνουν βλάβες όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού, πρόσφατα δε στην Ιταλία», υπογράμμισε.

Πηγή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *