Ειδικά μέτρα στην Καστοριά – Καλά τα πήγαμε, πάλι…

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00-06.00 κάθε πρωί και απαγόρευση μουσικής στα καταστήματα εστίασης. Τα ειδικά μέτρα τα οποία θα εφαρμόσει η ΠΕ Καστοριάς- τουλάχιστον- μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Μικρότερο το γενικό κακό συγκριτικά με τις προηγούμενες φορές, θα σκεφτεί κανείς μετρώντας τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που πλήττονται από αυτά τα μέτρα κα θα αναγκαστούν να διακόψουν τελείως τη λειτουργία τους το διάστημα αυτό.

Οι αιτίες και οι προεκτάσεις της κατάστασης αυτής , είναι όσα θα έπρεπε να μας προβληματίσουν και ερωτήματα για τα οποία περιμενουμε κάποιες απαντήσεις.

Το πάθημα φαίνεται πως δε μας έγινε μάθημα 1μιση χρόνο τώρα, καθώς μόνο τυχαία δεν βρισκόμαστε από τους πρώτους ξανά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, σε αντίθεση με γειτονικούς (πχ) νομούς. Όσοι σπεύσουν να επιδοθούν σε ένα ανώφελο κυνήγι μαγισσών, θεωρώντας ότι η Καστοριά βρίσκεται στο μάτι του Κυκλώνα για αόριστους λόγους ή ότι είμαστε «θύματα» κάποιας σκευωρίας που δεν «άγγιξε» δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, μιλάμε απλά για επικίνδυνες φωνές που δεν αντιλαμβάνονται τις ατομικές ευθύνες τους ή απολαμβάνουν να γίνονται αρεστοί στους φίλους του καφενείου (φυσικού και διαδικτυακού).

Εκτός αν συγκρίνουμε την κατάσταση αυτή με ένα πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο οποίο κρίνουμε ότι οι διαιτητές ωφελούν κάποιες ομάδες και αδικούν συστηματικά κάποιες άλλες. Χωρίς εμπεριστατωμένη ανάλυση,στοιχεία και αποδείξεις. Απλά και μόνο γιατί είναι πιο δύσκολο να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.

 

Γι’αυτή την κατάσταση, υπεύθυνοι, όσο κι αν δε μας αρέσει,  είμαστε όλοι μας. Καθένας μας, ας αναλογιστεί αν χαλάρωσε κάποιες στιγμές τα μέτρα και τις προφυλάξεις, αν κράτησε τις απαραίτητες αποστάσεις στις κοινωνικές εκδηλώσεις, αν αμέλησε την χρήση μάσκας και αν έκανε κάτι, στην τελική, από όλα αυτά που διέσπειραν τον ιό….. Μετά ας ψάξουμε εξωγενείς εχθρούς.

Ώρα για φθηνούς λαϊκισμούς ή ώρα -επιτέλους- για σοβαρότητα;

 

Η ουσία είναι ότι η Καστοριά θρηνεί αυτή την στιγμή πολίτες (ανάμεσά τους και νέους ανθρώπους) που δεν πίστευαν ότι θα κολλήσουν, ότι θα νοσήσουν βαριά και ότι θα καταλήξουν, τελικά.

Πόσες ανθρώπινες ζωές μπορούν να σωθούν από εδώ και πέρα, αν λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει, ακόμη και αν -έχοντας κάνει και το εμβόλιο-, τηρούμε τα μέτρα, για όσο ακόμα διάστημα ζητηθεί;

Οι επιχειρηματίες που πλήττονται, σαφώς και διαμαρτύρονται σκεπτόμενοι τον χαμένο τζίρο που αυξάνεται όταν παίζει η μουσική και την αυξημένη κατανάλωση μετά τη 1 τα ξημερώματα.

Κανείς όμως δεν είπε ότι γυρίσαμε σε αυτά που γνωρίζαμε και θεωρούσαμε δεδομένα. Βιαστήκαμε κι αυτό, μάλλον, είναι το λάθος μας.

Δώσαμε μεγάλο βάρος στο να αποφύγουμε τον έλεγχο και το πρόστιμο και όχι στην διαφύλαξη της προστασίας.

Όπως διαβάζουμε, τον Απρίλη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλος, είχε αναφερθεί στο μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής αναφέροντας τους λόγους της εφαρμογής του:

«Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια ή επιβάλλει στους ανθρώπους να πλησιάσουν πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Αυτός είναι ο λόγος, δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος που απαγορεύεται η μουσική στην εστίαση»

«Με αυτό τον τρόπο δεν θα καταβάλλεται η έξτρα προσπάθεια που χρειάζεται για να μιλήσει κάποιος σε έναν χώρο με δυνατή μουσική και η οποία στέλνει τα σταγονίδιά μας και μαζί με αυτά τον ιό πιο μακριά από εκεί που τα στέλνει η φυσιολογική ομιλία».

 

Καλώς κακώς, τα μέτρα είναι αυτά και πρέπει να συμμορφωθούμε. Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα.

Η εικόνα της περιοχής έχει αμαυρωθεί, γεγονός που θα έχει άσχημες συνέπειες από την έναρξη, ακόμα, στη φετινή χειμερινή τουριστική περίοδο. Τον Οκτώβριο, η Καστοριά παραδοσιακά φιλοξενεί μεγάλο αριθμό τουριστών…σκεφτείτε πόσοι θα επιλέξουν αυτό το Σαββατοκύριακο -που ο καιρός ακόμα αντέχει-, να κάνουν μια μονοήμερη, έστω, εκδρομή στο «κόκκινο»;

Συνέπειες για πάρα πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, ξέχωρα της εστίασης…

Άσχημη αρχή για τους νέους φοιτητές!

 

Μέσα από όλη αυτή την ιστορία, όταν με το καλό τελειώσουν όλα και επιστρεψουμε στην (διαφορετική) κανονικότητά μας, αξίζει να αναλογιστούμε πόσο λάθος διαχείριση έγινε-γίνεται ακόμη- και από τους φορείς.

Έχοντας, όμως, ως βασική παράμετρο ότι η απειρία είναι δεδομένη, για όλη τη χώρα…

Όταν στην όμορφη ΠΕ Καστοριάς κάνουμε τραπεζώματα χωρίς μασκες σε εσωτερικούς χώρους για τα γενέθλια της εκλογής μας, όταν χάνουμε την κεφαλή της τοπικής εκκλησίας από τον ιό και κολλάει ο μισός κλήρος, όταν συζητάμε για πανηγύρια και χαρές, όταν ακούγονται δημόσια φήμες για ιατρικό προσωπικό κατά του εμβολιασμού, όταν ποζάρουμε με τουριστική αμφίεση σε νησιά μετά την  τεράστια προσπάθεια ικανοποίησης αιτήματος 30-40 συμπολιτών μας, ενώ γειτονικοί νομοί διεκδικούν και παίρνουν αποζημειώσεις για τις περιόδους lockdown και ταυτόχρονα το Νοσοκομείο δεν έχει βασικές ειδικότητες….ε μάλλον επαληθεύεται το ρητό για το ψάρι που βρωμάει από το κεφάλι!

Γιατί σίγουρα υπάρχει και ευθύνη των φορέων. Πολιτικών,θρησκευτικών, ιατρικών κλπ

 

Χειμώνας ήρθε..ο κορονοϊός θα φύγει, αργά η γρήγορα και σίγουρα δε μας φταίει για όλα τα δεινά που θα μείνουν. Όσο θα βγαίνουμε απο αυτό το Mini lockdown χρειάζεται ταυτόχρονα τρέξιμο

και πιέσεις στο κέντρο, με σκοπό να βρεθούν ΑΜΕΣΑ λύσεις για την 50% ανεργία, την φτωχοποίηση των Καστοριανών οικογενειών, το υψηλό κόστος στο πετρέλαιο, τις χρεώσεις στο ρεύμα. Κατευθύνσεις στους αγρότες που ίσως πλέον πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις  καλλιέργειές τους στον τόπο λόγω κλιματικής αλλαγής.

Διεξόδους στους γουνεργάτες, τουριστικές προκλήσεις, αισιόδοξες ειδήσεις, έργα υποδομής, πρωτοπορία σε κάτι θετικό  και τόσα ακόμα.

Φτάνει με τις φωτογραφίες με Υπουργούς, τις κομματικές παρωπίδες, τα μνημόνια συνεργασίας, τις υποσχέσεις, τις παρακλήσεις για ελεημοσύνες που βουλώνουν τρύπες σε ένα σάπιο βαρέλι.

Κόσμος δεν έμεινε να επηρεαστεί από το όποιου είδους lockdown!

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *