Οι δέκα αλλαγές στις Πανελλαδικές

Νέα δεδομένα στις πανελλαδικές εξετάσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πάνω από 100.000 υποψήφιοι, καθώς εγκαινιάζεται το νέο εξεταστικό σύστημα που θα ισχύσει φέτος για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Το νέο σύστημα περιλαμβάνει λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα, αναδιάταξη των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία, αλλά και αλλαγές στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, στα οποία εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την εισαγωγή στα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

 

Σύμφωνα με το Έθνος οι 10 βασικότερες αλλαγές που θα φέρει μαζί του το νέο σύστημα στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι:

-Υπάρχουν 13 κοινά τμήματα (12 σε πανεπιστήμια και 1 σε ΤΕΙ) σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Αφορούν κυρίως τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Μουσικών Σπουδών, Λαϊκής Παράδοσης Μουσικής, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Κινηματογράφου, Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης.

-Υπάρχουν 36 κοινά τμήματα σε δύο διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Αφορούν μεταξύ άλλων σχολές Βιολογίας, Τεχνολόγων Γεοπώνων, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και άλλα.

-Για πρώτη φορά έχει δημιουργηθεί ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο για τις Επιστήμες Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 21 αμιγώς παιδαγωγικών τμημάτων και άλλα 12 που έχουν σχέση με την εκπαίδευση.

-Όσοι επιλέξουν τα τμήματα του 4ου επιστημονικού πεδίου που μέχρι πρότινος ήταν ενταγμένα στο 1ο πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών θα έχουν ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και όχι τα Αρχαία και την Ιστορία που ίσχυε μέχρι σήμερα.

-Υποβαθμίζεται το μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για την εισαγωγή στα οικονομικά τμήματα του 5ου Πεδίου. Αυξημένης βαρύτητας από φέτος είναι τα Μαθηματικά.

-Η Σχολή Αστυφυλάκων και η Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. εντάσσονται πλέον σε τρία επιστημονικά πεδία (1ο, 2ο και 5ο).

-Για πρώτη φορά οι σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών μπαίνουν στο μηχανογραφικό σε τρία διαφορετικά επιστημονικά πεδία (1ο, 2ο και 5ο).

-Στις Στρατιωτικές στο 2ο επιστημονικό πεδίο εντάσσονται από φέτος 13 σχολές, καθώς έχουν προστεθεί 4 σε σχέση με το περσινό μηχανογραφικό.

-Υποψήφιοι παλαιότερων ετών μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του περσινού και του φετινού εξεταστικού συστήματος.

-Τις θέσεις που αντιστοιχούν στην κατηγορία του 10% μπορούν να διεκδικήσουν για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος οι υποψήφιοι των δύο τελευταίων ετών.

 

newsbeast.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *