Γιατί ο λόγος του Δημάρχου Καστοριάς μας προβληματίζει

Ακούσαμε με προσοχή τα λόγια του Δημάρχου Καστοριάς, στην εκδήλωση για την 105η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης μας, το Σάββατο στην ΕΔΗΚΑ.

Λόγια με εμφανή συγκίνηση και δυναμική που στόχευαν να βάλουν κάποια πράγματα στη θέση τους. Να σταματήσουν τις συζητήσεις, τα σενάρια και τα συμπεράσματα που ακούστηκαν και γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

 

Θα σταθούμε στις διευκρινίσεις του κ. Αγγελή σχετικά με το οικόπεδο «φιλέτο» στην είσοδο της πόλης και στις προοπτικές αξιοποίησης που επίσημα ανακοίνωσε ο Δήμαρχος.

Σύμφωνα, λοιπόν,με τον κ. Αγγελή, στο σημείο θα ανεγερθεί – με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς  – ολοκαίνουρια Δημόσια Βιβλιοθήκη.

Επιπλέον, προγραμματίζεται ανέγερση πολιτιστικού κέντρου, αθλητικές εγκαταστάσεις ήπιου χαρακτήρα και όποιες άλλες δράσεις προκύψουν, σε συνάρτηση με κοινωφελείς σκοπούς.

(να παρατηρήσουμε πως πουθενά ο κ. Αγγελής δεν αναφέρθηκε στην προοπτική ή μη, ανέγερσης Ιερού Ναού αφιερωμένου στον Άγιο Μηνά)

Κάπου εδώ θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε και να αισιοδοξούμε, θα σκεφτόταν κάποιος στο άκουσμα των μεγαλεπήβολων σχεδίων των διοικούντων. Βεβαίως ακούγονται εντυπωσιακά και είναι απαραίτητα στην πόλη, αλλά…

Σαν κάτοικοι του -ιστορικού- κέντρου της Καστοριάς, δεν μπορούμε να θεωρούμε ιδανική την προοπτική μεταφοράς  της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης μας.

Δεν μπορούμε να θεωρούμε βέλτιστη την απόφαση ανέγερσης ενός πολιτιστικού κέντρου μακριά από την καρδιά του πολιτισμού.

Γιατί πολιτισμός στην Καστοριά θεωρούμε πως είναι και το κάθε στενό, με τον κρυμμένο Βυζαντινό θησαυρό του.

Το σύμβολο της πόλης μας, που θυμόμαστε μόνο 2-3 φορές τον χρόνο.

Τα δεκάδες αρχοντικά που καταρρέουν, το ένα μετά το άλλο, αβοήθητα στο έλεος του χρόνου και της αδιαφορίας.

Τα μουσεία που βρίσκονται, χρόνια τώρα και όχι τυχαία, στην καρδιά της πόλης…

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι, που παράγουν πολιτισμό δεκαετίες τώρα, επίσης από το κέντρο της Καστοριάς.

Διασχίζουμε την Οδό Μητροπόλεως καθημερινά και η θλίψη κυριεύει τη διάθεσή μας. Χιλιάδες λόγια και υποσχέσεις για στήριξη του άλλοτε ζωντανού κέντρου, χάνεται μπροστά στη θέα των δεκάδων εγκαταλελειμμένων καταστημάτων, των ερμητικά κλειστών παραθύρων.

3 ημέρες τον χρόνο δεν αρκούν για να διατηρήσουν ζωντανή μια περιοχή…

 

Μπορούμε να γράψουμε δεκάδες σειρές με λόγια που εκφράζουν παράπονο και αγωνία για το μέλλον της γειτονιάς μας.

Η απομάκρυνση σχολικών μονάδων, δημόσιων υπηρεσιών,  το χαμένο όνειρο της Πανεπιστημιακής Σχολής, η ενδεχόμενη φυγή της βιβλιοθήκης, το γκρέμισμα του Πνευματικού Κέντρου στην Αγίου Αθανασίου, χρόνια πριν, είναι αργά αλλά καθοριστικά χτυπήματα στην περιοχή.

Δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να περιλαμβάνει η φράση του Δημάρχου «δράσεις για Κοινωφελείς σκοπούς». Ελπίζουμε τα καλύτερα.

Το να αφουγκράζεται ο Δήμος το κοινό αίσθημα, με σεβασμό στην ιστορία του τόπου, είναι πλέον μονόδρομος. Με τη βοήθεια όλων, φυσικά!

Χρυσούλα Κ.

 

Ο λόγος του Δημάρχου Καστοριάς:

 

 

Πέρασαν 105 ολόκληρα χρόνια, από την Απελευθέρωση της Καστοριάς.

Σήμερα, 11η Νοεμβρίου, ημέρα της εορτής του Αγίου Μηνά, πολιούχου μας, εορτάζουμε την ελευθερία.

Εκ των πραγμάτων, δίδεται η ευκαιρία ενός γενικότερου προβληματισμού και περισυλλογής, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο για το πώς πορευόμαστε.

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω και να επισημάνω:

  1. Προγονικές παρακαταθήκες και παραδόσεις όχι μόνο διατηρούνται αλλά και σθεναρά υποστηρίζονται.
  2. Ο θεσμικός ρόλος του Δημάρχου, μου υπαγορεύει να ανταποκρίνομαι στο οποιοδήποτε αίτημα πολίτη και σε συλλογικές εκφράσεις πολιτών.

Με την άδειά σας, στο σημείο αυτό να τονίσω προς άρση κάθε παρεξήγησης που τείνει να διαμορφωθεί, ότι το πλαίσιο της οργανωμένης διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου, διέπεται από κανόνες.

Συγκεκριμένα:

Οι δημοτικές εκτάσεις σύμφωνα με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο χαρακτηρίζονται, δια νόμου, για την χρήση τους καλύπτοντας, έτσι, δράσεις πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωφελούς χαρακτήρα.

Σε συγκεκριμένη δημοτική έκταση, που πολύς λόγος γίνεται τελευταία, στη είσοδο της πόλης, ο Δήμος Καστοριάς έχει παραχωρήσει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τμήμα για ανέγερση Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

Επιπλέον, προγραμματίζει ανέγερση πολιτιστικού κέντρου, αθλητικές εγκαταστάσεις ήπιου χαρακτήρα και όποιες άλλες δράσεις προκύψουν, σε συνάρτηση με κοινωφελείς σκοπούς.

Επανέρχομαι στην ιερότητα των στιγμών και της ημέρας, από την οποία αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία, με αποκλειστικό στόχο την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ.

Η ιστορία του τόπου μας, οι παραδόσεις, οι αξίες και τα ιδανικά μας είναι αδιαπραγμάτευτα και είναι χρέος μας να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.

Στην σημερινή κρίση, που διέρχεται η χώρα μας, μέσα στην ΕΝΔΕΙΑ μας, δημιουργούμε.

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *