“Φτάνουν δύο νοσοκομεία στη Δυτική Μακεδονία”, σύμφωνα με τον Νίκο Σαμαρά, Διευθυντή της Ορθοπεδικής του Μποδοσάκειου
Την “αιρετική” πρότασή του για «δύο νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία» αλλά πλήρως στελεχωμένα, γιατί στις σημερινές συνθήκες δεν έχει νόημα να λειτουργούν στην περιφέρειά μας 5 νοσοκομεία και να λειτουργούν προβληματικά και τα 5 λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, διατύπωσε εκ νέου ο διευθυντής της Ορθοπεδικής κλινικής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας και πρώην περιφερειακός σύμβουλος της Π.Ε. Φλώρινας, Νίκος Σαμαράς.
Μιλώντας την Πέμπτη στη σύσκεψη φορέων που κάλεσε το Σωματείο Εργαζομένων στο Μποδοσάκειο, με αντικείμενο τα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου λόγω της τραγικής υποστελέχωσής του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο Ν. Σαμαράς επανέφερε στο προσκήνιο την πρότασή του για δύο νοσοκομεία στην περιφέρειά μας, προκαλώντας την αντίδραση παριστάμενων συναδέλφων του και άλλων εργαζομένων στο νοσοκομείο, όπως και εκπροσώπων φορέων.
Ο κ. Σαμαράς σχολιάζοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Μποδοσάκειο λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών είπε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα μόνο στην Παθολογική ή στο Μποδοσάκειο, υπάρχει κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος υγείας, διότι δεν μπορεί να μιλάμε για το αν θα βρούμε Παθολόγο να έρθει να εφημερεύσει στην Παθολογική. Αυτό είναι κατάντια».
Μίλησε για την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του υγειονομικού χάρτη στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ από τις 33 χώρες της Ευρώπης η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών, λίγο πάνω από την Αλβανία, τη Βοσνία και τη Ρουμανία, ενώ η γείτονας FYROM είναι στη 12η θέση και αυτό δείχνει το που βρισκόμαστε.
Αιτιολογώντας την άποψή του για την ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος Υγείας είπε ότι «στη Δυτική Μακεδονία έχουμε 800 νοσοκομειακές κλίνες, ωστόσο η κάλυψη δεν ξεπερνά ποτέ το 30%, με συνέπεια να υπάρχουν μόνιμα περί τα 600 κρεβάτια κενά. Δεν μπορεί σε μια περιφέρεια με 270.000 πληθυσμό να έχουμε 5 νοσοκομεία. Ευχής έργο θα ήταν να έχουμε ένα νοσοκομείο πλήρες από την αρχή. Δεν μπορεί να γίνει τώρα. Αλλά δεν μπορεί να υπάρχει νοσοκομείο για 30.000-35.000 πληθυσμό, να έχουμε νοσοκομεία για 40-50 αρρώστους, αυτό μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβαίνει», εννοώντας νοσοκομεία όπως της Φλώρινας ή των Γρεβενών και τόνισε ότι «πρέπει άμεσα να μετατραπούν τα νοσοκομεία Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς σε οργανωμένα Κέντρα Υγείας», διότι «τα υπάρχοντα κέντρα Υγείας είναι ουσιαστικά παρωδία και να δημιουργηθούν Κέντρα Υγείας σε όλες τις μεγάλες πόλεις, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και να οργανωθούν τα δύο Μποδοσάκειο και Μαμάτσειο σε ένα δίπολο για να λειτουργήσει υπέρ της υγείας των Δυτικομακεδόνων γενικότερα.»
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι για πριν 50 και 60 χρόνια ήταν πραγματικά πρόβλημα για τους Γρεβενιώτες ή τους Φλωρινιώτες να φτάσουν στην Κοζάνη, αλλά σήμερα μίκρυναν ιδιαίτερα οι αποστάσεις, π.χ. σε 35-40 λεπτά μπορεί να πάει ο Φλωρινιώτης.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «εάν μείνουν δύο νοσοκομεία στη Δυτική Μακεδονία αλλά είναι πλήρως στελεχωμένα οι Δυτικομακεδόνες σε πολύ σύντομο διάστημα θα ευγνωμονούν αυτούς που σκέφτηκαν να κάνουν αυτό το πράγμα. Γιατί ουσιαστικά έχουμε 5 νοσοκομεία χωρίς να υπάρχει κανένα νοσοκομείο.»
Κατήγγειλε μάλιστα ως υπεύθυνους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία «το λαϊκισμό και το πελατειακό σύστημα χρόνων» που μας έφεραν να έχουμε 5 νοσοκομεία στη Δυτική Μακεδονία αλλά να μην είναι κανένα πλήρως στελεχωμένο, ενώ μέφθηκε και την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας γιατί δεν κατέθεσε κάποια πρόταση για την Υγεία της Δυτικής Μακεδονίας αλλά αρκούνταν στο γενικό αίτημα για στελέχωση των νοσοκομείων.
Αναφέρθηκε εξάλλου στο τι ισχύει στις Βόρειες χώρες της Ευρώπης, λέγοντας πως έλυσαν τέτοια προβλήματα από τη δεκαετία του ’80 κι ανέφερε ως παράδειγμα τη Σουηδία και την Ολλανδία. «Η Ολλανδία η οποία είναι πρώτη στην κατάταξη στην Ευρώπη στην Υγεία τη δεκαετία του ’80 είχε 180 νοσοκομεία και τώρα έχει 100. Η Σουηδία είχε 130 νοσοκομεία και σήμερα έχει 60, μια χώρα με τον ίδιο πληθυσμό με εμάς και με τριπλάσια έκταση έχει 60 νοσοκομεία και παρέχει καλύτερες υπηρεσίες υγείας γιατί τα νοσοκομεία είναι πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα.»