Εστίαση: Έρχονται λουκέτα χωρίς προειδοποίηση – Τοπικοί ινφλουένσερς θα πείθουν τους ανεμβολίαστους

Η μετάλλαξη Δέλτα «σφυροκοπά» την χώρα και οι ανεμβολίαστοι ολοένα και αυξάνονται. Από το Σάββατο έχουν αυστηροποιηθεί οι έλεγχοι και ειδικά σε κέντρα διασκέδασης. Εξετάζονται μέτρα ακόμα και με… λουκέτα

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει αυστηροποίηση των προστίμων στο σχέδιο για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει ήδη δείξει τα δόντια της.

Το πρώτο μέτρο που εξετάζεται είναι αυτό της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης ακόμα και από την πρώτη παράβαση, χωρίς προειδοποίηση και με υψηλότερα πρόστιμα από αυτά που ισχύουν σήμερα.

Μάλιστα την την ομαλή λειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης θα αναλάβει η αστυνομία.

«Ηθικά μπόνους»

Επιπλέον εξετάζεται το λεγόμενο «ηθικό μπόνους» για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα.

Αναλυτικά πρόκειται να ανακοινώνονται με λίστες οι επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα και εκείνες που τα παραβιάζουν.

Στον αγώνα του εμβολιασμού και η αυτοδιοίκηση

Θα υπάρξει νέα στρατηγική σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, στην οποία θα εμπλέκεται και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Από την Τρίτη 6 Ιουλίου θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για το ποσοστό εμβολιασμού ανά δήμο και θα υπάρχει πληροφόρηση και για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το ότι ξεκινάνε από αύριο και οι εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες περιοχές με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών, μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ανέλαβε από τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά ακόμα και πόρτα – πόρτα και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν.

 

Πρόσωπα με επιρροή και… πόρτα – πόρτα για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι

Στη συνέχεια, ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, θα αναλαμβάνουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς έναντι των εμβολίων.

Στις περιπτώσεις που οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει το ποίμνιό του. Εάν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σχετικό έργο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.

Ο δεύτερος άξονας της προσπάθειας αφορά τους πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν. Και εδώ η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται αναγκαία για την στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.

Για να αρθούν οι δισταγμοί, ο σχεδιασμός είναι οι εμβολιασμοί να γίνονται με τα εμβόλια Pfizer και Johnsons & Johnsons και όχι με το AstraZeneca για το οποίο υπάρχουν διάφορες επιφυλάξεις.

Ανασχεδιάζεται το πρόγραμμα των ραντεβού

Συνεργάτες του κ. Πέτσα ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι ήδη ανασχεδιάζουν όλο το πρόγραμμα των ραντεβού και των περιοδειών του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και πλέον οι επαφές του θα επικεντρώνονται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Στερεά Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της Κρήτης.

Το πλάνο δράσης θα επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα με βάση τα στοιχεία με τα ποσοστά εμβολιασμένων ανά δήμο που θα δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στόχος είναι τα ποσοστά των εμβολιασμένων σε όλη τη χώρα να είναι σε υψηλά επίπεδα ώστε έως τα τέλη Αυγούστου να έχει επιτευχθεί το λεγόμενο «τοίχος ανοσίας» έναντι της Covid-19 και των μεταλλάξεων.

Τα νέα μέτρα στο τραπέζι – Μουσική, μάσκες και beach bar

Ο Νίκος Σύψας τόνισε πως έχει δοθεί λάθος μήνυμα στους πολίτες, και ότι ποτέ η πρόταση της επιτροπής δεν ήταν η μη χρήση μάσκας.

Επίσης εξετάζεται η απαγόρευση των υπαίθριων συνάθροισεων αλλά και των συγκεντρώσεων σε πλατείες. Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι και ο περιορισμός των ατόμων στα καταστήματα εστίασης αλλά και της διακοπής της μουσικής στα beach bar και η εξυπηρέτηση μόνο σε καθήμενους.

Δε θα πρέπει επίσης να αποκλείεται και ο περιορισμός της νυχτερινής κυκλοφορίας. Όπως και να έχει οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικά τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι:

  • Επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους
  • Αύξηση ελέγχων από τις τοπικές αρχές
  • Απαγόρευση υπαίθριων εκδηλώσεων
  • Περιορισμός ατόμων στα καταστήματα εστίασης
  • Διακοπή μουσικής σε beach bar και εξυπηρέτηση μόνο σε καθήμενους (ξαπλώστρες)
  • Περιορισμός κυκλοφορίας το βράδυ

 

dikaiologitika.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *