Έρχονται άμεσα Ανασχηματισμός και Νέα Υπουργεία

Οποιαδήποτε στιγμή, ακόμη και εντός της εβδομάδας είναι πλέον πιθανόν να γίνει ο ανασχηματισμός, παρότι το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί με διαρροές να χαμηλώσει τους τόνους και να μειώσει την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση αυτή την περίοδο.

Η αποκάλυψη ότι από την προηγούμενη εβδομάδα είχε στείλει στο ΣτΕ προς έγκριση προεδρικά διατάγματα, που προβλέπουν δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και τη διάρθρωση των υπουργείων αναζωπύρωσε τη συζήτηση, η οποία είχε παγώσει από το βράδυ της αρνητικής δικαστικής απόφασης για τον νόμο Παππά.

Ωστόσο ακόμη και χθες, πριν υπάρξει επίσημη διαρροή από το Μαξίμου, που ξαναέβαζε «πάγο» στα σενάρια του ανασχηματισμού, κυβερνητικές πηγές δεν αρνούνταν ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα λίγων ημερών. Κατά τα φαινόμενα, ο πρωθυπουργός θέλει να ξεκαθαρίσει πρώτα το τοπίο με το τηλεοπτικό μπλέξιμο, πιθανόν δε να περιμένει πρώτα τη συγκρότηση του ΕΣΡ και μετά να κάνει τις κινήσεις του. Είτε για να μην επισκιαστεί ο ανασχηματισμός από την «τηλεοπτική διαμάχη», είτε για να έχει και ο ίδιος ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο σε σχέση με πρόσωπα και επιλογές.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τα «μπρος πίσω» και το κρυφτό της κυβέρνησης με τον ανασχηματισμό, το σενάριο που μάλλον έχει προτιμηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα είναι να ετοιμαστεί το νέο σχήμα πριν τη νέα έλευση της τρόικας στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου. Άρα ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να καθυστερεί επ’ αόριστον, ιδίως μάλιστα τώρα που υπάρχει η έγκριση των προεδρικών διαταγμάτων για τις δομικές αλλαγές. Διαφορετικά θα πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, το να έχει μία κυβέρνηση μεταξύ των εκκρεμοτήτων της και τον… ανασχηματισμό της!

Η κυβερνητική διάψευση

Σημειωτέον ότι από το Μαξίμου διαμηνύθηκε ότι «ο ανασχηματισμός, αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα του Πρωθυπουργού» και γινόταν προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας των προεδρικών διαταγμάτων.

«Δεν υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα σχετικά με αλλαγές στην δομή της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται περί σχεδίων, που εδώ και αρκετές ημέρες έχουν υποβληθεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας, δεν έχουν προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά κανέναν τρόπο δεν δεσμεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό» έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές, οι οποίες εξέφραζαν μάλλον δυσφορία για την διαρροή από το ΣτΕ. «Η διαρροή τους δεν συνάδει με την διαδικασία, την οποία, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να σέβονται» σημείωναν.

Οι δομικές αλλαγές

Κατά τα λοιπά, οι αλλαγές στα υπουργεία φανερώνουν και κάποιες από τις πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης και όχι μόνο τις λειτουργικές ανάγκες.

Το σπάσιμο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οδηγεί στο διαχωρισμό του τομέα της ενέργειας, στον οποίο υπήρξαν οι προστριβές ανάμεσα στον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη και την τρόικα και στην απόφαση να απομακρυνθεί από εκεί ο πρώην στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ασχέτως εάν στη συνέχεια βρέθηκε ένα σημείο επαφής μαζί του και αποφεύχθηκε η μετωπική σύγκρουση. Για το υπουργείο Ενέργειας προορίζεται προφανώς κάποιος που θα ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους δανειστές για τις ιδιωτικοποιήσεις του τομέα αυτού.

Σπάει επίσης το Υποδομών και Μεταφορών, αποδυναμώνοντας τον σημερινό υπερυπουργό Χρήστο Σπίρτζη, αλλά μάλλον πρόκειται για αναγκαία ρύθμιση εξαιτίας των δυσλειτουργιών της σημερινής φαραωνικής δομής.

Η αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κρύβει πιθανόν και την έλευση στο πόστο αυτό ενός άλλου υπουργού, καθώς ο Γιάννης Μουζάλας θεωρείται από τους υπό απομάκρυνση υπουργούς.

Οι δομικές αλλαγές  

Σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα:

Συστήνεται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο  συγκροτείται από τις μεταφερόμενες σε αυτό (από το τέως  υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης -το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης-) γενικές γραμματείες: 1) της Μεταναστευτικής Πολιτικής και 2) της Υποδοχής.

Στο νέο υπουργείο  Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται   από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελής υπηρεσίες: α) του  Ασύλου, β) της Αρχής Προσφύγων και γ) της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών μεταναστευτικής πολιτικής.

Παράλληλα, συστήνεται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.

Ακόμη, ανασυστήνεται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015  με άλλα υπουργεία. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού -το οποίο μετονομάζεται τώρα  σε υπουργείο Εσωτερικών- το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού  του παλαιού υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα  24/2015.

Επίσης, συστήνεται υπουργείο Ενέργειας.

Αναλυτικότερα, το νέο υπουργείο Ενέργειας θα συγκροτηθεί από  τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και  Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα μεταφέρεται σε αυτό (υπουργείο Ενέργειας) η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται  στον τομέα ενέργειας για τους οποίους  ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το πρώην υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ανασυστάσεις και  μετονομασίες υπουργείων

Με τα δύο επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυστήνονται  συνολικά 6 υπουργεία.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στο νέο αυτό υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας και Θράκης  και είχε μετονομαστεί σε υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συστήνεται γενική γραμματεία  Μεταφορών, στην  οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και  προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση  Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία  φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.

 

πηγη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *