Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το Υδατοδρόμιο στη λίμνη της Καστοριάς
Ένταση προκλήθηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αδειοδότηση υδατοδρομίου στη λίμνη της Καστοριάς.
Η εταιρία Water Airports εκδήλωσε ενδιαφέρον σχετικά με τη λειτουργία υδατοδρομίου στη λίμνη της Καστοριάς, θέμα το οποίο συζητήθηκε εκτενώς στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 36 του σχετικά πρόσφατου αναπτυξιακού πολυνόμου 4146/2013,
1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Αιγαίου χορηγείται άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου. Προκειμένου για υδατοδρόμιο σε λίμνη, η άδεια λειτουργίας χορηγείται με απόφαση αποκλειστικώς του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
2. Άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου δύναται να χορηγηθεί σε φυσικό πρόσωπο, σε νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, σε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου ή δεύτερου βαθμού και σε ενώσεις προσώπων. Το Δημόσιο μπορεί να λειτουργεί υδατοδρόμια υπό τις προϋποθέσεις του παρόντος.
Παρατηρούμε πως άδεια μπορεί να εγκρίνει το Υπουργείο αλλά μπορεί να δωθεί επίσης και σε κάποιο νομικό πρόσωπο Δημοσίου ή Ιδιωτικού δικαίου. Στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να δημιουργήσει ο δήμος έναν οργανισμό για τη λίμνη της Καστοριάς.
Το θέμα όμως έγκειται στη δικαιοδοσία της λίμνης και στο εαν αυτή ανήκει στο Δήμο, στην Περιφέρεια ή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα. Από την οπτική γωνία της προστασίας του περιβάλλοντος, η λίμνη της Καστοριάς ανήκει στο οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 ως προστατευόμενη περιοχή. Τέτοιου είδους υδατοδρόμια λειτουργούν συνήθως στις παραθαλλάσιες περιοχές και όχι σε λίμνες (με εξαίρεση τη λίμνη Βεγορίτιδα κοντά στο Αμύνταιο) όπου ζουν πολλά είδη προστατευόμενων πτηνών. Αυτόματα τίθεται το θέμα της ασφάλειας των επιβατών με τόσα πτηνά στη γύρω περιοχή.
Επίσης θα χρειαστεί σύσταση λιμενικού σώματος καθώς και εργασίες για προβλήτα, χώρο υποδοχής επισκεπτών και ορισμό χώρου για τους ελιγμούς των υδροπλάνων. Θα πρέπει ο δήμος να εξετάσει πολύ σοβαρά αν συμφέρει η συγκεκριμένη πρόταση μιας και τα οφέλη φαίνονται να είναι λιγότερα από τα μειονεκτήματα ενός τέτοιου εγχειρήματος. Η ενδιαφερόμενη εταιρία κάνει λόγο, εκτός από την τουριστική χρήση (20 άτομα το μέγιστο), για αεροδιακομιδές ασθενών και μεταφορά εμπορευμάτων, τη στιγμή που η Καστοριά είναι συνδεδεμένη με τους κυριότερους οδικούς άξονες ενώ διαθέτει και το Διεθνές Αεροδρόμιο στο Άργος Ορεστικό.
«Αφήστε το Υδατοδρόμιο και πιάστε το… Αεροδρόμιο» λοιπόν, κατά παράφραση του σλόγκαν γνωστής διαφήμισης… Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες της Καστοριάς θα είναι διπλά κερδισμένοι αν όλοι μαζί προωθήσουμε την ανάπτυξη του αεροδρομίου Αριστοτέλης ξεκινώντας έναρξη συνομιλιών κατά προτίμηση με εταιρίες χαμηλού κόστους, ακριβώς όπως έχουν κάνει τα Χανιά. Βέβαια και εκεί θα πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικοί σκόπελοι (άγονη γραμμή κτλ) ενώ πρέπει να υπάρξει και σωστή παγκόσμια προβολή της Καστοριάς κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου.
Pingback: Αναβάθμιση του αεροδρομίου Καστοριάς με 15 εκ. ευρώ - AboutKastoria.gr