Εμποροπανήγυρη και αναβάθμιση της λαϊκής αγοράς

5 ημέρες έμειναν μέχρι την επίσημη έναρξη της εμποροπανήγυρης του Άργους Ορεστικού.

Μπορεί τώρα να σκέφτεστε «ε και; σιγά το γεγονός» , είμαστε σίγουροι, όμως, ότι μια βόλτα- τουλάχιστον- οι περισσότεροι θα την κάνετε.

Γιατί αν δεν την κάνετε, δεν βγαίνουν τα νούμερα για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που παρουσιάζονται κάθε χρόνο, επίσημα, από τον Δήμο Άργους Ορεστικού.

Εννοούμε ότι η εμποροπανήγυρη είναι ένας θεσμός που έχει καταφέρει να προσελκύει τα βλέμματα (και τα πορτοφόλια) όλου του Νομού και όχι μόνο. Με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Δεν θα κρίνουμε τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα για τον τοπικό εμπορικό κόσμο. Υπάρχουν φορείς για τον σκοπό αυτό οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα.

Αν κρίνουμε από την ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή εκθετών και τις δεκάδες μονοήμερες εκδρομές από άλλους νομούς (ή γειτονικές χώρες), καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για ένα σημαντικό εμπορικό, ψυχαγωγικό, κοινωνικό, γαστρονομικό event. Με κέντρο το Άργος Ορεστικό. Με κερδισμένους τους επιχειρηματίες που λαμβάνουν μέρος σε αυτή, τους παραγωγούς-προμηθευτές, τα ΚΤΕΛ, τον πολύ κόσμο που εργάζεται και φυσικά τα ταμεία του Δήμου. Υπάρχουν επιχειρήσεις που κάνουν τον τζίρο όλης της χρονιάς μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Ερχόμαστε τώρα στα του Δήμου Καστοριάς. 

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, με αγωνία -καλύτερα-, κάθε νέα εξαγγελία, κάθε τι καινούριο που παρουσιάζουν οι υποψήφιοι συνδυασμοί για το μέλλον του τόπου μας.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει συγκεκριμένα πράγματα που θα πει κανείς ότι μπορούν να φέρουν την άμεση αλλαγή προς το καλύτερο για τον πολίτη. Ακούμε για έργα που πρέπει να γίνουν, αλλά θα γίνουν μετά από 3-5 χρόνια (αν και εφόσον ισχύουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία κι έχει μείνει κόσμος να τα χαρεί), γενικολογίες για ανάπτυξη, στήριξη, συνεργασίες, στόχους, μετατροπές κλπ…. τα οποία ναι μεν ακούγονται ωραία, αλλά πρακτικά δεν σημαίνουν τίποτα για τον Καστοριανό Δημότη το αμέσως επόμενο διάστημα που θα αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή.

Μεγάλη απορία, λοιπόν, μας δημιουργήθηκε κι όταν ακούσαμε επικεφαλής υποψήφιου συνδυασμού να αναφέρεται σε αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της λαϊκής αγοράς σε ευρωπαϊκά πρότυπα. «Μα αυτό σκέφτηκαν από τα πρώτα;», αναρωτηθήκαμε.  Όταν άλλοι μιλάνε για τούνελ στην Καλλιθέα, με το παζάρι θα ασχοληθούμε;

Στην πορεία, όμως και καθώς πλησιάζει η Εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού, διαπιστώνουμε πόσο σημαντική είναι η λαϊκή αγορά της Τετάρτης για την πόλη της Καστοριάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι την Τρίτη το πρωί η κίνηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στην καθιερωμένη μας διαδρομή, σε αντίθεση με την Τετάρτη όπου ακόμα και η Αγ. Αθανασίου είχε συμφόρηση.

Η διαφορά ήταν, φυσικά, η λαϊκή αγορά. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνεστε τι εννοούμε….

Η Τετάρτη είναι η μέρα που η πόλη μας ζωντανεύει, ακόμα κι αν δεν είναι αργία ή γιορτή. Τα λεωφορεία, τα ΤΑΧΙ, καφέ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα…όλα έχουν κίνηση κι αυτό οφείλεται στον κόσμο που έρχεται από την περιφέρεια του Νομού, με αφορμή τη λαϊκή. Έχει καθιερωθεί ως βόλτα για παρέες, ακόμα και από την άλλη άκρη του Νομού. Ακόμα κι αν δεν ψωνίσουν κάτι από τη λαϊκή θα πιουν έναν καφέ, θα πάρουν ένα ψωμί, θα δουν και μια βιτρίνα παρά δίπλα.

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι το κυκλοφοριακό χάος της Τετάρτης είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει βελτιωθεί, αλλά δυστυχώς κανένας δεν τόλμησε να πάρει σοβαρές αποφάσεις. Η λαϊκή παραμένει ίδια εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σε αντίθεση με την εμποροπανήγυρη που έχουν αντιληφθεί εκεί την σημασία της και την αναβαθμίζουν συνεχώς.

Καμία μέριμνα, ούτε για το παρκάρισμα (των φορτηγών των εκθετών), ούτε για τη διευκόλυνση των επισκεπτών. Αντιθέτως, αυτή την στιγμή δεν είναι ανοιχτές ούτε οι δημόσιες τουαλέτες που υπάρχουν στον χώρο. Για να μη μιλήσουμε για την δυσωδία που επικρατεί όλη την εβδομάδα δίπλα στο χώρο της ψαραγοράς. Σκεφτείτε τους επισκέπτες της πόλης να αναρωτιούνται τι βρωμάει σε όλη την περιοχή και να μην μπορούν να μαντέψουν τον λόγο. Δεν γνωρίζουμε φυσικά πόσο υπάρχουν και θέματα υγειονομικής φύσεως, όταν έχουμε δει και λέπια πεταμένα για κάμποσες ημέρες… Φυσικά δεν παραβλέπουμε ότι τα συνεργεία καθαρίζουν άψογα κι αμεσότατα τον χώρο, αυτό όμως δεν είναι αναβάθμιση.

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι η εξαγγελία για αναβάθμιση της λαϊκής είναι όντως σημαντική, αφού η Τετάρτη είναι η μέρα που η πόλη μας παίρνει ζωή, Χειμώνα-Καλοκαίρι.

Γιατί να μην την στηρίξεις και να την εξελίξεις; Αυτό δεν ζητάμε, άλλωστε;

Μια σύγχρονη λαϊκή θα φέρει περισσότερο κόσμο, αν έχει τις κατάλληλες υποδομές για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ίσως μια αναβάθμιση δώσει κίνητρα και σε ντόπιους παραγωγούς να έχουν μεγαλύτερη παρουσία σε αυτή. Ίσως θα μπορούσε να συνδυαστεί και με εκείνη την ιδέα που ακούστηκε για δημιουργία κλειστής αγοράς με τοπικά προϊόντα (mini Αγορά Μοδιάνο, αν θυμάστε). Ίσως κι ο εμπορικός σύλλογος μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτή την προσέλευση με extra κίνητρα.

Κι αν γίνει κάτι σύγχρονο κι ευρωπαϊκό για τη λαϊκή, σειρά να πάρει και μια αξιόλογη Χριστουγεννιάτικη αγορά- επίσης σε ευρωπαϊκά πρότυπα- σημείο αναφοράς και λόγος για ημερήσια, έστω,  προσέλευση πλήθους κόσμου (το θεματικό πάρκο είναι άλλη μια ενδιαφέρουσα προοπτική, αλλά εκεί μάλλον πρέπει να βρεθούν και χορηγοί ώστε να γίνει κάτι μεγάλο)!

Η πόλη πρέπει να γεμίζει τακτικά κι από κατοίκους του Νομού Καστοριάς…όχι να έρχονται μαζικά μόνο στα καρναβάλια ή σε μια συναυλία…46.000 άνθρωποι είμαστε στον Νομό, ενώ στην Καστοριά μόλις 16.400!

Επίσης, τα έργα της καθημερινότητας και της γειτονιάς είναι αυτά που μας λείπουν και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής μας! 

 

**** Υ.Γ. καλό θα ήταν να το συμπεριλάβουν όλοι οι συνδυασμοί στο πρόγραμμά τους! 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *