Εμπνευσμένα τα έργα των νέων καλλιτεχνών που φιλοξενήθηκαν στην Καστοριά για το 1ο Art Colony

Αν δεν ενημερωθήκατε ακόμη, πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε- με επιτυχία- την εβδομάδα που μας πέρασε, στην πόλη μας, το 1ο Art Colony.

Για όσους δεν καταλαβαίνουν τον όρο «Αrt Colony», θα εξηγήσουμε ότι πρόκειται για μια «αποικία» καλλιτεχνών, οι οποίοι επιλέχθηκαν με κάποια κριτήρια από  πανεπιστημιακά τμήματα εικαστικών τεχνών της χώρας και φιλοξενήθηκαν το διάστημα 29/8-4/9 στην πόλη μας.

Κατά τη διάρκεια της 7ήμερης παραμονής τους στην Καστοριά- εκτός των άλλων- ξεναγήθηκαν σε γειτονικά χωριά και σε σημεία ενδιαφέροντος, προκειμένου να γνωρίσουν τον τόπο, την ιστορία και την παράδοση, να εμπνευστούν και τέλος να αποδώσουν την συνολική εμπειρία και τα συναισθήματά τους σε ένα καλλιτεχνικό έργο το οποίο θα παρουσίαζαν στο κοινό της Καστοριάς, στο Αρχοντικό Μπασάρα, το Σάββατο 3/9. (Δείτε αναλυτικά πρόγραμμα-κόστη εδώ)

Σπουδαία διοργάνωση, με προφανή οφέλη για την επαγγελματική πορεία των συμμετεχόντων, ως ένα σημαντικό λιθαράκι στο βιογραφικό τους.

Φανταστείτε, εσάς τους ίδιους, να ταξιδεύετε σε μια άλλη πόλη με την ιστορία και τον φυσικό/πολιτιστικό πλούτο της Καστοριάς, με όλα τα έξοδα διαμονής σίτισης κλπ εξασφαλισμένα και την συγκινητική προσπάθεια των διοργανωτών να αποκομίσετε μια αξέχαστη εμπειρία, τις δύσκολες αυτές εποχές που οι αντίστοιχες διοργανώσεις έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Φανταστείτε την ευθύνη και το άγχος να αποδώσετε στο μέγιστο όσα θα ζήσετε, αφήνοντας ελεύθερη την καλλιτεχνική σας έκφραση και το ταλέντο,  προκειμένου να δημιουργήσετε κάτι μεγαλειώδες, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και ταυτόχρονα – γιατί όχι- παρακαταθήκη στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

 

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο 1ο Art Colony ήρθαν, είδαν, γεύτηκαν, έμαθαν, έζησαν και -εν τέλει- εκφράστηκαν παρουσιάζοντάς μας τα παρακάτω έργα τέχνης.

Ελπίζουμε να αξιοποιηθούν κατάλληλα και να αναδειχθούν όπως αρμόζει από τους διοργανωτές, ως μέγα κίνητρο για τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών και σε επόμενες διοργανώσεις.

Το Art Colony, να αποτελέσει θεσμό για την τέχνη και τον πολιτισμό της περιοχής που πάει από κακή σε χειρότερη κατάσταση λόγω της πρόχειρης διαχείρισης από φορείς (πώς να σχολίασαν άραγε οι καλλιτέχνες την έλλειψη πολιτιστικού κέντρου;). Να είναι η αρχή και άλλων αντίστοιχων καλλιτεχνικών διοργανώσεων πανελλαδικής ή και διεθνούς εμβέλειας.

Ελπίζουμε να επενδυθούν κονδύλια και για την ανάδειξη της υπάρχουσας πολιτισμικής  κληρονομιάς. Ίσως για την επαναλειτουργία της έκθεσης Παπάζογλου, τη λειτουργία πινακοθήκης ή art gallery σε έναν χώρο όπως το αρχοντικό Μπασάρα που φιλοξένησε εκτός από το Art Colony την εμπνευσμένη από τον τόπο μας έκθεση του Φίλιππου Σαμανόπουλου, με τρομερή επιτυχία.  Για τη διοργάνωση workshops με τη συμμετοχή και τοπικών καλλιτεχνών και άλλων events, για όλες τις ηλικίες.

Γιατί τα παιδιά μας πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλες τις μορφές της τέχνης και ισχυρούς δεσμούς με τον πολιτισμό, τα ήθη και τις παραδόσεις μας, αν θέλουμε να ελπίζουμε στο μέλλον του τόπου! Λεφτά βρίσκονται…

 

 

Οι φωτογραφίες (πηγή: Δήμος Καστοριάς):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *