Εκδηλώσεις του Δήμου για το Σάββατο και την Κυριακή στην Καστοριά

Με μουσική, πολιτιστικές διαδρομές και ανεβασμένη διάθεση συνεχίζεται το πρόγραμμα του Δήμου Καστοριάς το Σάββατο και την Κυριακή.

Οι επισκέπτες είναι πολλοί και  αυτό το τριήμερο, θα έχουν λοιπόν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από Βυζαντινούς θησαυρούς καθώς και για το πως διασκεδάζουν οι Καστοριανοί την περίοδο των καρναβαλιών…
Διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους:
Σάββατο 4 Ιανουαρίου

“Παιδικά Ραγκουτσάρια”. Καρναβαλίστική παιδική εκδήλωση στην πλατεία Ντολτσό, ώρα 12:00
“Χάλκινη Πανδαισία”. Μουσικό παραδοσιακό δρώμενο στην Καστοριά, με αφετηρία την περιοχή “Σταυρός”, ώρα 19:00

 

 

Κυριακή 5 Ιανουαρίου

“Χάλκινη Πανδαισία”
Μουσικό παραδοσιακό δρώμενο στην Καστοριά, με αφετηρία την περιοχή “Απόζαρι”, ώρα 12:00
“Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων” στη «Μαγική Λιμνοπολιτεία», Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας. Μουσικό παραδοσιακό δρώμενο στους δρόμους της Καστοριάς, ώρα εκκίνησης 13:00
1η Διαδρομή πλατεία Ομονοίας – Μαγική Λιμνοπολιτεία
2η Διαδρομή πλατεία Ντολτσό – Μαγική Λιμνοπολιτεία

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του Έργου culture lands, του Προγράμματος interreg ipa cbc progamme “Greece Albania 2014-2020”.
Μην χάσετε τις εξαιρετικές πολιτιστικές διαδρομές…

Σάββατο 4 Ιανουαρίου

ώρα 12:00 μεσημβρινή – Στο κέντρο της παλιάς Καστοριάς

Διάρκεια διαδρομής: 1 και 15 λεπτά

Με αφετηρία την πλατεία Ομονοίας η περιήγηση περιλαμβάνει τους βυζαντινούς ναούς της Παναγίας Κουμπελίδικη (11ος αι.), ο οποίος είναι χτισμένος στην ακρόπολη της πόλης και αποτελεί σύμβολό της ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει η σπάνια απεικόνιση της Αγίας Τριάδας.

Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε τον βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου του Κασνίτζη (12ος αι.) και τον Ταξιάρχη Μητροπόλεως (10ος αι.) όπου βρίσκεται και ο τάφος του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και της γυναίκας του Ναταλίας Δραγούμη.

Η διαδρομή κλείνει με επίσκεψη στο αρχοντικό Βέργου όπου βρίσκεται η έκθεση φωτογραφίας του Καστοριανού φωτογράφου Λεωνίδα Παπάζογλου. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας, κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και μετέπειτα, και αποτελούνται από σκηνές από την κοινωνική ζωή της Καστοριάς καθώς και με πορτρέτα ανθρώπων. Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τη δράση και τις τεχνικές του φωτογράφου μέσω εικοσάλεπτου βίντεο.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου

ώρα 12:00 μεσημβρινή – Από το Ντολτσό στο Απόζαρι

Διάρκεια διαδρομής: 1 και 20 λεπτά

Με αφετηρία την πλατεία Ντολτσό διασχίζουμε την παραδοσιακή γειτονιά και τα σοκάκια της περιοχής ανηφορίζοντας προς την Παναγιά την Ρασιώτισσα (15ος αι.).

Στη συνέχεια περνώντας μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, πολιούχου της πόλης, καταλήγουμε στην παλιά συνοικία της Ελεούσης από την είσοδο της οποίας γίνεται ορατή τόσο η νότια, όσο και βόρεια πλευρά της λίμνης.

Λίγα μέτρα πιο κάτω επισκεπτόμαστε το βυζαντινό ναό των Αγίων Αναργύρων (10ος αι.) με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες.

Τέλος, η περιήγηση καταλήγει στο μεταβυζαντινό ναό των Εισοδιών της Θεοτόκου (17ος αι.) ο οποίος βρίσκεται πίσω από το αρχοντικό Τσιατσιαπά και δίπλα από την πλατεία του Απόζαρι. Ο ναός πιθανότατα αποτελούσε μετόχη της Μονής Σινά, λόγω της σπάνιας απεικόνισης στο δυτικό τοίχο του νάρθηκα υπάρχει του όρους Σινά.

 

Να περάσετε καλά!!

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *