Έδωσε τέλος στη ζωή του ο ιδιοκτήτης της «Νέας Θάλπης» στον Άγιο Στέφανο

Ποιος ήταν Δημήτρης Καμπανάρος ιδιοκτήτης της «Νέας Θάλπης» που έδωσε τέλος στη ζωή του – Πληροφορίες αναφέρουν πως και ο ίδιος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό – Φίλοι και συνεργάτες περιγράφουν έναν ευσυνείδητο και ευαίσθητο άνθρωπο που είχε αφιερώσει τη ζωή του αποκλειστικά στη φροντίδα των ηλικιωμένων
Θετικός στον κορωνοϊό ήταν ο επικεφαλής της Νέας Θάλπης, Δημήτρης Καμπανάρος, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του σήμερα το πρωί. «Είχε βγει θετικός στον κορωνοιο και δεν άντεχε την πίεση. Είχε κάνει μόνος του τεστ στον εαυτό του», δήλωσε στο ΘΕΜΑ ο Στέλιος Προσαλίκας, Πρόεδρος της Ένωσης Γηροκομείων στην Ελλάδα και στενός φίλος του Δημήτρη Καμπανάρου. Ο Δημήτρης Καμπανάρος αυτοκτόνησε καθώς φαίνεται πως «λύγισε» από την πίεση.

«Ήταν να πάει σήμερα ο ΕΟΔΥ να του κάνει τεστ. Είχε βγει και ο ίδιος θετικός από το τεστ που έκανε στον εαυτό του. Θα του έκανε επαναληπτικό έλεγχο ο ΕΟΔΥ. Δεν άντεχε αυτά που θα έγραφαν για εκείνον πως είναι επικεφαλής δομής και είναι θετικός», συνεχίζει στο ΘΕΜΑ ο κ. Προσαλίκας.

«Το 2006 που ανοίξαμε την επιχείρηση, σχεδόν αμέσως συνειδητοποιήσαμε πόσο δύσκολο ήταν να βρούμε προσωπικό, είτε βοηθούς νοσηλευτών διετούς φοιτήσεως, είτε νοσηλευτές τετραετούς φοιτήσεως -ακόμα πιο σπάνιο-, είτε απλούς πρακτικούς νοσοκόμους χωρίς πτυχίο, που όλοι λίγο – πολύ θα εκτελούσαντα καθήκοντα του φροντιστή ηλικιωμένων». Αυτά ήταν τα λόγια του Δημήτρη Καμπανάρου πριν από δύο χρόνια στη συνέντευξή του. 14 χρόνια μετά, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού και ενώ η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Νέα Θάλπη» στην οποία ήταν επικεφαλής εμφάνισε κρούσματα κορωνοϊού, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του. Ένα από τα δικά του αποφθέγματα που μετατράπηκε σε «Μότο» της Νέας Θάλπης ήταν πως «η ψυχή δεν γερνάει ποτέ!». Αυτή ήταν και η στάση ζωής που είχε επιλέξει. Η αγάπη του για τη γιαγιά του Άρτεμη τον έκανε πριν από 14 χρόνια να αφιερώσει τη ζωή του αποκλειστικά στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Ήταν μια «εσωτερική παρότρυνση» και αγάπη του προς τη «Μούσα» του, όπως συνήθιζε να την αποκαλεί.

Η ψυχή του «δεν γέρασε» στις 24 Μαρτίου του φετινού δύσκολου χειμώνα όταν ο ίδιος πήρε μια κρίσιμη απόφαση, τη στιγμή κου ο κορωνοϊός είχε φτάσει στην Ελλάδα: να κλειστεί μέσα στο γηροκομείο μαζί με το προσωπικό τουγια 65 (!) μέρες. 65 ημέρες καραντίνας δίπλαστους ηλικιωμένους και στους συναδέλφους του. Ο στόχος του τότε; Να μην προκύψουν επαφές που θα έθεταν σε κίνδυνο τους διαμένοντες στη δομή. «Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε θέση σε καραντίνα τη δομή φιλοξενίας. Στις 24 Μαρτίου πήρα την απόφαση να κλειστούμε μαζί με το προσωπικό μέσα στη δομή για 65 μέρες για λόγους ασφαλείας», δήλωσε πριν λίγες ημέρες σε δημοσιογράφους ο Δημήτρης Καμπανάρος. «Καταλαβαίνετε ποσό γενναίος ήταν. Να κλειστεί μαζί με τους ανθρώπους του μέσα στη μονάδα για να μην πάθει κανείς το παραμικρό», μας είπε άνθρωπος που τον συνάντησε πριν από λίγες ημέρες.

Όσοι τον γνώριζαν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που έδειχνε «πραγματικό ενδιαφέρον για τους ευάλωτους. Για τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Για τους ηλικιωμένους». Ο ίδιος, σε χθεσινή του συνέντευξη στο «ΘΕΜΑ», είχε επισημάνει την ανάγκη να γίνονται «περισσότερα τεστ στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων». Ήταν ένας άνθρωπος πουείχε φροντίσει για το παραμικρο και φαίνεται πως η ανησυχία του να μην υπεισέλθει ο ιός στη μονάδα του ήταν τεράστια. «Να σας πω την αλήθεια κάνουμε μόνοι μας εβδομαδιαία τεστ. Έτσι βρήκαμετα κρούσματα και κινητοποιηθήκαμε. Ο ιός είναι αθόρυβος», μας έλεγε μόλιςχθες ο Δημήτρης Καμπανάρος σχετικά μετη διάδοση του κορωνοϊού στην «Νέα Θάλπη» και την εμφάνιση κρουσμάτων σε προσωπικό και ηλικιωμένους.

Η τοπική κοινωνία του Διονύσου είναι συγκλονισμένη. «Μεανείπωτη θλίψη πληροφορήθηκα πριν απόλίγο την τραγική είδηση του θανάτου τουσυμπολίτη μας Δημήτρη Καμπανάρου, οοποίος υπήρξε ιδιοκτήτης της ΜονάδαςΦροντίδας Ηλικιωμένων «Νέα Θάλπη». Δυστυχώς, ο αποβιώσας αφαίρεσε τη δική του ζωή, για αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους, ενώ όπως όλοι γνωρίζουμε, πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκε το γεγονός ότι βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 μία φιλοξενούμενη και δύο υπάλληλοι της Μονάδας που διατηρούσε.

«Ο Δημήτρης Καμπανάρος υπήρξε ένα εξέχον μέλος της κοινωνίας του Δήμου Διονύσου, άριστος επιχειρηματίας και διαπρεπής επιστήμονας, ιδιαίτερα αγαπητός από την τοπική μας κοινωνία», ανέφερε πριν από λίγο ο Δημαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, με ανάρτηση του στο Facebook και συνέχισε: «Θέλω να πω ότι είμαι συγκλονισμένος από την τραγική είδηση. Εκφράζω και εκ μέρους των συναδέλφων μου τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος και την αμέριστη στήριξή μας σε οτιδήποτε χρειαστούν. ΚαλόΠαράδεισο να έχεις…».

Το βιογραφικό του Δημήτρη Καμπανάρου

Στην Ιστοσελίδα της Νέας Θάλπης βρίσκει κανείς με μια γρήγορη αναζήτησή και τους λόγους που αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Όπως εξηγούσε ο ιδιοςη επιλογή του «αποτέλεσε καρπό καθαρά εσωτερικής παρότρυνσης και αγάπης προς τη Μούσα μου, τη γιαγιά μου την Άρτεμη». Συνήθιζε να αποκαλεί «παιδιά μου» τους ηλικιωμένους. Ο Δημήτρης Καμπανάρος, όταν έφτιαξε τη Νέα Θάλπη στον Άγιο Στέφανο, απόφασισε να μην αφήσει κανέναηλικιωμένο αβοήθητο. Φιλοξενούσε στηδομή πάνω από 100 άτομα. Έφτιαξε μάλισταστο σημείο να δημιουργήσει και blog για να ενημερώνονται όλοι για όλα τα θέματα. Ο στόχος του ξεκάθαρος από την αρχή: «H ψυχή δεν γερνά ποτέ στη δική μας παρέακαι στο BLOG της Νέας Θάλπης κάνουμε παρέαμε όλους σας, για να μη γεράσει κανείς…».

«Αφού ολοκλήρωσα στοΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το Τμήμα Παιδαγωγικής – Φιλοσοφίας- Ψυχολογίας (κατεύθυνση Ψυχολογίας) το 2001 συνέχισα τις σπουδές μου στον κλάδο της Γεροντολογίας, στη Γερμανία στοΠανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, αποκτώντας Μεταπτυχιακό (2001-2003) και Διδακτορικότίτλο σπουδών (2003-2006 – υποτροφία του Κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης).

Το 2002 έλαβα το βραβείο DAAD για τον αλλοδαπό φοιτητή με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση σε συνδυασμό με κοινωνική προσφορά στους ηλικιωμένους στο Δήμο της Χαϊδελβέργης. Πάντα ήθελανα προσφέρω τις γνώσεις μου και τον εαυτό μου στο να βελτιώνω τη ζωή των ηλικιωμένων, έμπρακτα και όχι θεωρητικά. Έτσι επέστρεψα στην Ελλάδα το 2006 και δημιούργησα τη Μονάδα Φροντίδας και Αποθεραπείας «Νέα Θάλπη» στον Άγιο Στέφανο Αττικής», έγραφε σχετικά με τη μονάδα που δημιούργησε.

«Για πρώτη φορά στηνΕλλάδα εφάρμοσα προγράμματα εργοθεραπείας,νοητικής ενδυνάμωσης και δημιουργικήςαπασχόλησης προσπαθώντας να αλλάξω τοαρνητικό στερεότυπο αδυναμίας καιανικανότητας που κυριαρχεί στην κοινήγνώμη για την Τρίτη και Τέταρτη Ηλικία.

Από το 2010 μέχρι το 2014 κατείχα τη θέση του Ειδικού Συμβούλου κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο Ηλιούπολης. Το 2012 ο Δήμος Ηλιούπολης απέσπασε το Πανελλήνιο Βραβείο Ενεργού Γήρανσης και Διαγενεακής Αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το 2012 μέχρι σήμερα υλοποιώ μαζί με την Μ.Κ.Ο. «50και Ελλάς» με στρατηγικό συνεργάτη την εταιρείατηλεπικοινωνιών COSMOTE το καινοτόμο Πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο», στο πλαίσιο του οποίου πάνω από 6.000 συμπολίτες μας άνω των 50 ετών έχουν διδαχθεί βασικές γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablet. Από το 2014 εργάζομαι ως ειδικός σύμβουλος στο Κοινωφελές Ίδρυμα «ΤΙΜΑ», το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούνστην κάλυψη πρωτογενών αναγκών για ηλικιωμένους, πάντα με γνώμονα την αρχή της ουσιαστικότητας και της βιωσιμότητας. Από το 2014 διατελώ Ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων. Το 2020 ολοκλήρωσα τιςσπουδές μου στο City College, Διεθνές Παράρτηματου Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στηνΑγγλία, αποκτώντας τον τίτλο Executive MBA στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας», συνέχιζε στο μήνυμα του στην ιστοσελίδα.

Η φιλοξενία του αδερφούτου Ανδρέα Παπανδρέου

Στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων φιλοξενούνταν και ο Γιώργος Παπανδρέου, ετεροθαλής αδερφός του Ανδρέα.

«Στη Νέα Θάλπη συνηθίζουμε να ξεκινάμε την ημέρα μας με μια συζήτησηστο σαλόνι. Τι μέρα είναι, ποιος γιορτάζεικαι τι συνέβη σαν σήμερα. Σαν σήμεραποιος γεννήθηκε; Σαν σήμερα ποιος πέθανε; Σαν σήμερα ποιος πόλεμος έπαψε και ποια σπουδαία συμφωνία υπεγράφη; Μέχρι πρότινος, μέχρι τις πρώτες μέρες τουΑυγούστου, κάθε φορά που ο «κύριος Παπανδρέου» κατέβαινε στο σαλόνι, ησυζήτηση αυτή έπαιρνε ιδιαίτερη τροπή, αφού κάθε γεγονός που αναφέραμε, καθετίπου διαβάζαμε αντιμετωπίζοντάς το ωςμακρινή ιστορία, ζωντάνευε άξαφναμπροστά μας, μέσω μιας φράσης μικρής που ακουγόταν απ’ το στόμα του: ήμουν εκεί!», έγραφε στην ιστοσελίδα της Νέας Θάλπης όταν ο «κύριος Παπανδρέου» άφησε την τελευταία του πνοή.

«Ο Γεώργιος Γ. Παπανδρέου, ετεροθαλής αδερφός του Ανδρέα Παπανδρέου, γιος του Γέρου της Δημοκρατίας και τηςηθοποιού Κυβέλης, είχε προλάβει ναβρεθεί παντού, πριν διαβεί την είσοδοτης Νέας Θάλπης, προκειμένου να ζήσειεδώ τα τελευταία έξι χρόνια της ζωήςτου. Είχε ζήσει γεγονότα και ανθρώπουςπου άλλοι απλώς τα ξεφυλλίσανε σε έντυπατης εποχής. Ήταν ο ίδιος μια ολόκληρηεποχή! Μια εποχή που με τις αφηγήσειςτου, ξαναζούσε και για εμάς. Του άρεσεπολύ να διηγείται!

Έτσι με την Μελίνα τότεστη Γαλλία…Έτσι ο Κωνσταντάρας…Έτσι η Βλαχοπούλου…Έτσι ο Βενιζέλος…Έτσι ο πατέρας μου, έτσι η μάνα μου, έτσι εγώ…», συνέχιζε στην ίδια ανάρτηση της Νέας Θάλπης.

 

protothema.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *