Δείτε πώς ο καφές βοηθά στην πνευματική ευεξία

Καφές, ελληνικός ή στιγμιαίος, ζεστός ή κρύος, είναι ένα ρόφημα άμεσα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα των περισσοτέρων από εμάς. Τα ερωτήματα που έχουν τεθεί κατά καιρούς για τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ στην υγεία μας είναι ποικίλα. Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η μέτρια καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει θετική επίδραση στον οργανισμό. Για παράδειγμα, επιστημονικές έρευνες σε Ευρώπη, Ασία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συσχετίζουν την κατανάλωση καφέ με μείωση της εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στα δεδομένα που αποδεικνύουν καλύτερη ανοχή στην γλυκόζη και μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Η μέτρια επίσης κατανάλωση καφέ φαίνεται να σχετίζεται και με την ενίσχυση του μεταβολισμού. Από την άλλη, πολύς λόγος γίνεται για την αντιοξειδωτική ικανότητα του καφέ, ικανότητα που μπορεί να μας προστατεύει από κυτταρικές φθορές ή όπως συμβαίνει στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

kafes

Μπορεί όμως ο καφές να έχει θετικές επιπτώσεις και στην πνευματική μας ευεξία;

Επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν την επίδραση του καφέ τόσο στην πνευματική αντίληψη, όσο και στη διάθεση και την ευεξία. Ας δούμε μαζί κάποια αποτελέσματα μελετών:

•     Ο καφές αποτελεί μίγμα πολλών συστατικών με κυρίαρχο στοιχείο την καφεΐνη, βασική ιδιότητα της οποίας είναι η διεγερτική της δράση. Η δράση αυτή εντοπίζεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας τόσο σωματική, όσο και πνευματική τόνωση. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η καφεΐνη, εξαιτίας της διεγερτικής της δράσης μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στη μνήμη, αλλά και να παίξει προστατευτικό ρόλο σε νόσους που σχετίζονται με νευρικό σύστημα, όπως αυτή του Parkinson και του Alzheimer. Μία κατανάλωση έως και 3 φλιτζανιών την ημέρα μειώνει το ρίσκο για εμφάνιση άνοιας.

•     Περίπου 75 mg καφεΐνης, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε έναν διπλό ελληνικό καφέ ή σε μία κούπα στιγμιαίου καφέ, έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ικανότητας συγκέντρωσης. (EFSA group).

•     Η ήπια κατανάλωση καφέ φαίνεται να ενισχύει την επιλεκτική προσοχή και να αυξάνει τη συγκέντρωση του εγκεφάλου. Επιπλέον, η καφεΐνη αποδεικνύεται να ενισχύει τόσο τον χρόνο αντίδρασης όσο και τον χρόνο αντίληψης του εγκεφάλου, συντελώντας έτσι στην αύξηση της παραγωγικότητας του ατόμου (EFSA group study).

•     2-3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως φαίνεται να βοηθούν στην ευεξία του οργανισμού και στη μείωση των αγχωτικών καταστάσεων. Ένας ελληνικός καφές περιέχει 40-50mg καφεΐνης ενώ ένας στιγμιαίος καφέ περιέχει 65-100mg καφεΐνης. Eρευνητές του πανεπιστημίου John Hopkins επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που αφορούν στην ενίσχυση της μνήμης.

•     Σύμφωνα με τους επιστήμονες μάλιστα, η καφεΐνη έχει θετικές συνέπειες περισσότερο στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Την ίδια στιγμή, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition ισχυρίζεται ότι ο καφές μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο την προσωρινή πνευματική ευεξία, αλλά να βελτιώνει και τη μακροπρόθεσμη γνωσιακή λειτουργία.

Συνεπώς βρέθηκε ένας ακόμα λόγος να πιείτε άφοβα καφέ (πάντα με μέτρο)!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *