Δημοτικές Εκλογές 2023: Συμβουλές προς Υποψηφίους για τον Δήμο Καστοριάς

Αφήνοντας πίσω μας τις βουλευτικές εκλογές, κοιτάζουμε περίπου 14 εβδομάδες μπροστά, σε όσες δηλαδή θα κληθούμε να πάμε ξανά σε κάποιο εκλογικό κέντρο να ψηφίσουμε, αυτή τη φορά για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.

Μέχρι τότε φανταζόμαστε ότι θα ακούσουμε και θα δούμε πάρα πολλά από τους υποψηφίους, γιατί ο αγώνας ουσιαστικά τώρα αρχίζει και προβλέπεται άκρως ενδιαφέρων και απρόβλεπτος.

Μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει επίσημα το ενδιαφέρον τους 5 επικεφαλής συνδυασμών (+1 υποθέτουμε την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης) για τον Δήμο Καστοριάς. Πόσοι θα καταθέσουν επίσημα ψηφοδέλτιο μέχρι την 31η Αυγούστου, μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν ακόμα, καθώς ο χρόνος πλέον είναι ελάχιστος και οι διαδικασίες συμπλήρωσης των θέσεων λογικά πρέπει να βρίσκονται, ήδη, στην τελική ευθεία. Όμως, μόνο ο χρόνος θα αποδείξει τι πραγματικά συμβαίνει και ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν στην πράξη την αναπαυτική δημαρχιακή καρέκλα μαζί με όλα τα παρελκόμενα. Οι υπόλοιποι…την άλλη φορά με μία νέα ευκαιρία.

Τώρα στο ξεκίνημα του αγώνα, έχουμε να πούμε τα εξής προς όλους τους υποψηφίους:

Αγαπητοί υποψήφιοι. Αρχικά να σας συγχαρούμε για το θάρρος σας να διεκδικήσετε μια τόσο νευραλγική θέση η οποία επηρεάζει κατά ένα σημαντικό ποσοστό την καθημερινότητα, άρα και την ζωή χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους και των δικών μας. Ως μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου την διοίκηση του οποίου φιλοδοξείτε να κερδίσετε, σας θερμοπαρακαλούμε να σκεφτείτε και δεύτερη και τρίτη φορά αν είστε πραγματικά άξιοι και ικανοί για κάτι τέτοιο. Εγωισμοί και πείσματα να αποδείξετε πράγματα στον περίγυρό σας, απλά δεν χωράνε. Σκεφτείτε αν θα εκτελούσατε χρέη καπετάνιου σε καράβι με φουρτουνιασμένη θάλασσα, ακόμα κι αν γνωρίζατε ότι όλοι οι επιβάτες φοράνε σωσίβιο ή ξέρουν κολύμπι….

Γιατί η κατάσταση στην πόλη μας,  στον Δήμο μας γενικότερα, είναι φουρτουνιασμένη. Όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, είναι η τραγική και μίζερη αλήθεια. Οι τόσες πολλές υποψηφιότητες, με αριθμό υποψήφιων συμβούλων σχεδόν έναν σε κάθε οικογένεια, έχουν κι αυτές την επεξήγησή τους.

Αρκεί να κυκλοφορήσει κανείς στους δρόμους γύρω μας, από νωρίς το πρωί, μέχρι το βράδυ…

Τι θα αντικρύσει μπροστά του; Σχεδόν ερημιά…Υποτονικότατη κίνηση, κλειστά μαγαζιά και σκοτεινά διαμερίσματα. Εικόνα που δεν συναντά κανείς σε μια πόλη όπου υπάρχει ευημερία κι ανάπτυξη. Και πώς να υπάρχει εδώ, όταν χάνουμε κάθε Καλοκαίρι χιλιάδες συμπατριώτες μας για εποχιακή εργασία σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή. Χώρια όλους τους άλλους που εγκατέλειψαν μόνιμα την πατρίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον. Όμως αυτά τα γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, ήδη, ελπίζουμε. Γνωρίζετε ότι το μεγάλο πρόβλημα του Δήμου είναι η ανεργία, ειδικά μετά την πτώση της γουνοποιίας.  Ο τόπος χάνει νεολαία, ανθρώπους σε παραγωγική ηλικία, οικογένειες. Όσο οι ελάχιστες θέσεις εργασίας που υπάρχουν απευθύνονται μόνο στους νέους μέχρι 29 ετών, ώστε να πληρώνονται από πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, αντιλαμβάνεστε ότι εμείς οι 30+ θα κυνηγάμε το δικαίωμα στην εργασία εκτός Νομού. Έτσι, τα σχολεία μας θα μειώνονται κι εσείς θα αναγκάζεστε να παίρνετε θέση σε διαμαρτυρίες συλλόγων γονέων κλπ που προσπαθούν να προλάβουν αναπόφευκτα πράγματα. Οι γειτονιές, τα χωριά μας, αργοσβήνουν…ό,τι κι αν γράφει η απογραφή.

Όταν, λοιπόν, θα μας ζητήσετε την πολύτιμη -για εσάς – ψήφο μας, μην κάνετε ότι δεν γνωρίζετε την κατάσταση αυτή. Πριν μας μιλήσετε για διεξόδους και λύσεις, αναρωτηθείτε τι θα κάνετε εσείς και οι συνεργάτες σας την αμέσως επόμενη ημέρα, σε περίπτωση που δεν εκλεγείτε. Αν υποθέσουμε ότι δεν έχετε κάποια εργασία/εισοδήματα, ικανά να συντηρήσουν εσάς και την οικογένειά σας, την αμέσως επόμενη ημέρα των εκλογών…τι θα κάνετε; Μήπως θα αναγκαστείτε να εγκαταλείψετε κι εσείς τον τόπο σας για να βρείτε διέξοδο; Έτσι κι εμείς. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο υποσχέσεις και ευχολόγια τα οποία ίσως φέρουν αποτελέσματα μετά από χρόνια. Ό,τι πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα. Να έχετε ήδη τις γνώσεις και τις διασυνδέσεις που θα φέρουν επενδύσεις, προγράμματα και θέσεις εργασίας  στην περιοχή μας, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Χρόνος για πειραματισμούς δεν υπάρχει. Η απειρία πλέον δεν συγχωρείται, γιατί πάει τον τόπο πίσω, αποδεδειγμένα. Δυστυχώς, διαχρονικά, με λάθος ανθρώπους σε λάθος θέσεις, σε λάθος χρονικές στιγμές, έχουμε μείνει πολύ πίσω και τρέχουμε και δεν ξέρουμε αν θα φτάσουμε.

Ιδανικά, θα σας προτρέπαμε να μας παρουσιάσετε ένα πρόγραμμα που έχει στόχους, ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και βιωσιμότητα, προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής μας.

Κρίνουμε αναγκαίο, να βγείτε στους δρόμους πριν συντάξετε το πρόγραμμά σας και να μιλήσετε με τον κόσμο που δεν γνωρίζετε, χωρίς παρατρεχάμενους και φωτογράφους παραδίπλα. Να μελετήσετε και να μάθετε την ιστορία της περιοχής μας, τους ανθρώπους, τις γειτονιές της. Να συνομιλήσετε με παλιούς Καστοριανούς, να ακούσετε ιστορίες του τόπου και να κατανοήσετε την αξία των περιοχών (πχ ιστορικό κέντρο) και των εθίμων του. Να γνωρίστε καλά τους συλλόγους που κρατάνε ζωντανές τις παραδόσεις μας. Όχι για να τάξετε επιχορηγήσεις για σουβλάκια, μπουφέδες  και πυροτεχνήματα, αλλά για να τους δυναμώσετε και να κάνετε μεγάλα φεστιβάλ πολιτισμού με τη βοήθειά τους. Να ακούσετε τους  επαγγελματίες του τόπου μας, όχι μόνο τα μέλη των ΔΣ με φωτογένεια. Να γνωρίσετε τους τοπικούς παραγωγούς των λαϊκών αγορών και τους αγρότες/κτηνοτρόφους μας.

Μετά, να οδηγήσετε -το δικό σας ΙΧ- από την αρχή της Οδού Γράμμου μέχρι το Νοσοκομείο περνώντας από τις Οδούς Αθ. Διάκου και Μητροπόλεως.

Σας προτρέπουμε να καθίσετε σε ένα αναπηρικό  αμαξίδιο και να προσπαθήσετε να μετακινηθείτε στους δρόμους, χωρίς βοήθεια. Να κολυμπήσετε στη λίμνη. Να ψάξετε πάρκινγκ την Τετάρτη το πρωί. Να περπατήσετε νύχτα στην παραλία. Να ανεβείτε στα βουνά. Να κάνετε πικ νικ σε ένα πάρκο. Να ψυχαγωγήσετε ένα μικρό παιδί για περισσότερες από 3 ώρες. Να γυμναστείτε στα υπαίθρια όργανα της Λεωφόρου των Κύκνων χωρίς να πατήσετε προϊόντα κένωσης χήνων. Να ανεβείτε στον Προφήτη Ηλία και στον Άι Θανάση. Να κάνετε τον γύρο της λίμνης, με ΙΧ και με ποδήλατο. Να ανεβείτε στη Μητροπόλεως μετά τις 9 μετρώντας τα κλειστά καταστήματα που θα βρείτε στον δρόμο σας. Να περπατήσετε στην Χλόη. Να πάτε σε κάθε χωριό και σε κάθε κοινότητα του Δήμου μας, όταν δεν έχει πανηγύρι ή δεν γιορτάζει η εκκλησία. Να συνομιλήσετε με τυχαίους τουρίστες. Να επισκεφθείτε- πληρώνοντας- τουριστικές δομές και να κάνετε – επίσης πληρώνοντας- βόλτα με το καραβάκι. Να ανεβείτε στην Παναγία Κουμπελίδικη και στο Βυζαντινό Μουσείο. Να σταθείτε δίπλα στη λίμνη, σε σημεία που έχει πρασινάδα στην επιφάνεια και να πάρετε μια βαθιά ανάσα. Να ζήσετε ως τουρίστες, ως ηλικιωμένοι, ως ΑΜΕΑ, ως φοιτητές, ως παιδιά, μόνο για μια μέρα στην πόλη σας.

Από εσάς, να ξέρετε, έχουμε πλέον πολλές προσδοκίες. Από νέους και από παλιούς. Απαιτούμε γνώση, σοβαρότητα και συνέπεια. Γνώση της υφιστάμενης κατάστασης, των αναγκών, των διεξόδων και των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα επιφέρουν λύσεις. Σοβαρότητα και ρεαλισμό όσον αφορά στην σύνταξη και στα περιθώρια υλοποίησης του προγράμματος που θα μας παρουσιάσετε. Συνέπεια ως προς τον χρόνο υλοποίησης, από των πιο απλών μέχρι των πιο σύνθετων «έργων» σας. Γιατί αν είστε συνεχώς εκτός προγραμματισμού και αναλώνετε περισσότερο χρόνο για να δικαιολογήσετε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις, αντί να είστε βήματα μπροστά, πώς να πάρουμε στα σοβαρά ότι όντως γνωρίζετε τι κάνετε.

Θα λέγατε ποτέ σε εργοδότη σας στον ιδιωτικό τομέα ή σε πελάτη ότι θα σου παραδώσετε την εργασία ή τα προϊόντα σε 1 μήνα και στο τέλος θα του παραδίδατε μετά από 3 μήνες με απλές δικαιολογίες; 

Θέλουμε να ακούσουμε λόγο απλό και ρεαλιστικό. Να συνειδητοποιήσετε ότι είναι υποχρέωσή σας να κάνετε κάποιες βασικές εργασίες. Όπως, η καθαριότητα. Ο καλλωπισμός. Τα μικρομερεμέτια (βαψίματα, κλαδέματα, συντριβάνια, φώτα κλπ). Η διαχείριση των αδέσποτων. Το καθαρό νερό. Οι ασφαλείς δρόμοι. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Οι παιδικές χαρές. Τα προαύλια των σχολείων. Ο αποχιονισμός. Ο στολισμός. Η διατήρηση και η ανάπτυξη γραφικών περιοχών όπως το Ντολτσό. Η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η ύπαρξη χώρων πολιτισμού. Η άθληση. Η προστασία της λίμνης (ας λυθεί κάποια στιγμή το ανέκδοτο σε ποιον ανήκει η λίμνη). Η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και των δομών του Δήμου. Τα έργα υποδομής. Η δυναμική και ουσιαστική επικοινωνία με τα Υπουργεία. Η συμμετοχή στα προγράμματα και οι προτάσεις για χρηματοδοτικά εργαλεία (άραγε ως ιδιώτες, η αίτηση για συμμετοχή στο market pass θα ήταν κάτι που θα αγνοούσατε ή αν το κάνατε, θα το διαφημίζατε στην παρέα σας ως κατόρθωμα;) . Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις (γίνονται πλέον παντού, ακόμα και σε ιδιώτες, όπως πχ το » εξοικονομώ»), καθώς και η πράσινη ανάπτυξη. Οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις. Η ανάπτυξη του τουρισμού και η αναβάθμιση τουριστικών υποδομών/πραγματοποίηση ποιοτικών εκδηλώσεων. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

Βασικά, αυτές είναι κάποιες από τις υποχρεώσεις σας. Μην μας τις παρουσιάζετε ως παροχές κι έργα. Μην εκτίθεστε με περιττή διαφήμιση που γελοιοποιεί κάποιες φορές την προσπάθεια που γίνεται.

Όχι, δεν μας ενδιαφέρει κάθε στάδιο εξέλιξης ενός έργου, ούτε θέλουμε να βλέπουμε πολλές φωτο με τυχαίες πόζες αντιδημάρχων. Έργα θέλουμε και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αφήστε το παρελθόν και τους προηγούμενους στην θέση που κατέκτησαν στην ιστορία του τόπου μας. Ουσία έχει το παρόν και το μέλλον. 

Θα επιθυμούσαμε να επιλέξετε συνεργάτες που θα τιμήσουν με το παραπάνω τις θέσεις και τους μισθούς που θα λάβουν. Αυτοί είναι η «βιτρίνα» σας και ταυτόχρονα τα «αυτιά» σας στην κοινωνία. Αποφύγετε τις ιδιοτελείς κολακείες, τα σχόλια των fake profil του facebook που εντάθηκαν τελευταία, όπως επίσης και τα πληρωμένα ρεπορτάζ και τις υποβοηθούμενες συνεντεύξεις που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα… θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ και θα βρεθείτε να ψάχνεστε, αργά ή γρήγορα. Επιλέξτε δίπλα σας ανθρώπους ανώτερους από εσάς, με γνώση του τόπου και του αντικειμένου. Αντίληψη, ικανότητες και σεμνότητα. Ανθρώπους που δεν είναι απλά δημοφιλείς ή μέλη μεγάλων οικογενειών οι οποίοι θα σας φέρουν ψήφους που θα εξαργυρωθούν με έμμισθες θέσεις. Να έχετε δυναμικές επιλογές στο ψηφοδέλτιό σας. «Πάγκο», για να μιλήσουμε και με ποδοσφαιρικούς όρους. Δώστε βήμα σε νέους άφθαρτους αλλά καταρτισμένους ανθρώπους. Μην διστάσετε να «τσαλακωθείτε»….σπάστε αυγά!

Άλλωστε, οι θέσεις αντιδημάρχων, προέδρων, ακόμα και των ίδιων των Δημάρχων, είναι παροδικές που ο χρόνος οδηγεί στα μονοπάτια της λήθης, με το πέρασμά του. Σπάνια ανοίγουν νέα μονοπάτια και μόνο οι πραγματικά ξεχωριστοί ανταμείβονται για τις ικανότητές τους και τα έργα που έχουν κάνει, βλ. Παπαστεργίου, πρώην Δ. Τρικκαίων και νυν Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συμπερασματικά, μην παίρνετε αέρα. Ο Παπαστεργίου άλλαξε πρώτα τα Τρίκαλα και μετά κρίθηκε ικανός να υπουργοποιηθεί χωρίς συμμετοχή στις εκλογές. Διαβάστε το έργο του, παραδειγματιστείτε από την πορεία του. Γιατί ο Δήμαρχος εκεί κατάφερε να φέρει τρελό τουρισμό στην πόλη -που δεν έχει θάλασσα- κάνοντας τον Μύλο των ξωτικών τον Ν1 προορισμό των Χριστουγέννων. Τώρα τελευταία φύτεψε μέχρι και κερασιές δίπλα από το ποτάμι για να φωτογραφίζονται οι επισκέπτες, την Άνοιξη που θα ανθίζουν,  όπως στην Ιαπωνία. Ξέχωρα με το ότι μετέτρεψε την πόλη του σε μια έξυπνη πόλη – υπόδειγμα για όλη την Ευρώπη.

Τέλος, θα θέλαμε να μας επιβεβαιώσετε με το χέρι στην καρδιά, με τον λόγο της τιμής και την ηθική που σας χαρακτηρίζει, ότι ακόμα κι αν δεν εκλεγείτε θα παραμείνετε στα έδρανα της Αντιπολίτευσης για να συμβάλλετε ενεργά στην εξέλιξη του τόπου μας, από όποιον ρόλο σας κρίνει άξιους ο καστοριανός λαός. Αν τα παρατήσετε όλα και «εξαφανιστείτε» θα αποδείξετε ότι καλά έκαναν οι συνδημότες σας και δεν πίστεψαν στο πρόγραμμά σας…Όλοι κρινόμαστε στο τέλος από την στάση μας!

Ντροπή δεν είναι να αποχωρήσετε, ούτε να χάσετε. Ντροπή είναι να μείνετε στην ιστορία ως αποτυχημένοι και ανεπαρκείς.

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *