Δήμος Καστοριάς: Πιάσαμε πάτο ή έχει κι άλλο;

Πόσο ήσυχοι πρέπει να αισθανόμαστε οι δημότες της Καστοριάς ότι οι εκλεγμένοι μας αντιμετωπίζουν τους θεσμικούς ρόλους με τους οποίους τους τιμήσαμε, 2 χρόνια πριν, με σοβαρότητα και σεβασμό;

Αν διαβάσετε κι  ακούσετε όσα λόγια ανταλλάσσουν τις τελευταίες μέρες  οι επικεφαλής των συνδυασμών «Ώρα για δουλειά»  και  «Ενέργεια για το Δήμο Καστοριάς» -με δελτία τύπου και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις- , θεωρούμε ότι το λιγότερο που θα νιώσετε είναι η απογοήτευση.

Το χρονικό:

Στέλνει η επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης κα Κατερίνα Σπύρου ένα Δελτίο Τύπου με κριτική για τον τουριστικό σχεδιασμό του Δήμου. 

Στο κείμενό της επιμένει ότι υπάρχει προσβολή στη γούνα στο άρθρο που συνέταξε, πρόσφατα φιλοξενούμενος εδώ δημοσιογράφος σε press trip, με τίτλο: «Καστοριά: Το Καλοκαίρι Χωρίς Γούνα».

Το απόσπασμα με την περίεργη αναφορά:

«Η γούνα, αλλά και ο μεγάλος κύκλος εργασιών που αφορούσε την παραγωγή και τη διάθεσή της, έφερε πολλά χρήματα στην πόλη, όμως είναι ένα όμορφο παραμύθι που έχει τελειώσει.»

 

 

Η απάντηση που λαμβάνει από τον συνδυασμό «Ώρα για δουλειά» είναι η εξής:

Η “ΑΡΧΗΓΟΣ” του Συνδυασμού “Ενέργεια για το Δήμο Καστοριάς”, Κατερίνα Σπύρου συνεχίζει να σπαταλά την ενέργειά της, γράφοντας μυθιστορήματα και κυνηγώντας ανεμόμυλους…

Κατανοούμε πλήρως τον εκνευρισμό της, έπειτα μάλιστα κι απ’ όσα συμβαίνουν τελευταία στον συνδυασμό της. Της συστήνουμε, αντί να αναζητά εμμονικά και εναγωνίως 5 λεπτά δημοσιότητας, πρωτίστως να ηρεμήσει και κατόπιν να καθίσει να ψάξει και να αναρωτηθεί γιατί φεύγουν από δίπλα της εκλεγμένα μέλη του συνδυασμού της, το ένα μετά το άλλο, αφήνοντας πίσω τους “χάος” και σοβαρές αιχμές εναντίον της.

Εάν η “ΑΡΧΗΓΟΣ” θέλει να γίνει πραγματικά χρήσιμη για τον τόπο, ας σταματήσει να γράφει κατεβατά και ας σταθεί, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων, επιτελώντας τον θεσμικό της ρόλο. Να αντιληφθεί επιτέλους ότι είναι δημοτική σύμβουλος και όχι τρολ του διαδικτύου.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να χρησιμοποιήσει ευτελώς και ατυχώς την Γουνοποιία και τους Γουνοποιούς, όπως άλλωστε κάνει με όλα τα ζητήματα που καταπιάνεται και να λαϊκίσει ξεδιάντροπα πάνω σε έναν κλάδο που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην Καστοριά και τη χώρα μας. Το μόνο βέβαια που καταφέρνει, είναι να φέρνει ακόμη περισσότερη αγανάκτηση στους ίδιους και να υποτιμά παντελώς τη νοημοσύνη τους.

Προφανώς όμως μέχρι εκεί φτάνουν οι δυνατότητές της και οι γνώσεις της, όταν αποφασίζει να ασχοληθεί με τα θέματα του Δήμου Καστοριάς. Γιατί τον περισσότερο καιρό είναι Τουρίστρια. Χωρίς προτάσεις. Με μοναδική της ασχολία το πως θα ακυρώσει ή θα διαβάλλει το έργο της Δημοτικής Αρχής.

Σε λίγες μέρες μάλιστα που θα φύγει και πάλι για πολυήμερες διακοπές θα έχει ίσως την ευκαιρία να ξαναστείλει ένα ακόμη “κειμενάκι” που θα το ευλογήσουν και πάλι τα ΜΜΕ που χρησιμοποιεί και την χρησιμοποιούν…

Σε κάθε περίπτωση, ο Συνδυασμός “ώρα για δουλειά” θα υλοποιήσει απερίσπαστος όλα όσα έχει υποσχεθεί στους δημότες του Δήμου Καστοριάς. Αυτή είναι η υποχρέωση μας, αυτό είναι το καθήκον μας και αυτό θα κάνουμε όσο έχουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτή είναι η δύναμη μας και με αυτή προχωρούμε δυναμικά και αποφασιστικά.

Υ.Γ. Γνωρίζει η κ. Σπύρου εάν είχε ποτέ αμιγώς τουριστική σελίδα ο Δήμος Καστοριάς; Μάλλον δε το γνωρίζει. Και αυτό. Αυτό όμως που θα μάθει είναι ότι για πρώτη φορά ο Δήμος Καστοριάς θα αποκτήσει. Και μάλιστα θα είναι και αυτό από τη σημερινή δημοτική αρχή του Συνδυασμού «ώρα για δουλειά». Της ευχόμαστε, καλές διακοπές και προσοχή από τον ήλιο και τους φραπέδες…

Εκ του Συνδυασμού

«ώρα για δουλειά»

 

Η επικεφαλής της «Ενέργειας» απαντά με αυτό το κείμενο:

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, με αφορμή το Δελτίο Τύπου το οποίο εκδώσατε ως απάντηση στην κριτική που σας άσκησα ως Αντιπολίτευση για τον Τουριστικό σχεδιασμό του Δήμου μας, σας ενημερώνω πως ξεπεράσατε τα όρια της γελοιοποίησης του θεσμού τον οποίο υπηρετείτε.

Σας καλώ σε τάξη, να αναλογιστείτε ότι όταν απαντάτε από την θέση σας ως Δημοτική Αρχή και ως Δήμαρχος θα πρέπει να δείχνετε τον πρέποντα σεβασμό πρώτα στον θεσμό, έπειτα στους δημότες οι οποίοι είναι οι κύριοι αποδέκτες των μηνυμάτων σας, και τέλος στο πρόσωπο μου (εκφράζοντας την μείζον αντιπολίτευση) και ταυτόχρονα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πολιτών το οποίο μας στήριξε στις εκλογές.

Η ανικανότητα διοίκησης του Δήμου σε πάρα πολλούς τομείς είναι φανερή και δεν θα την κρύψουμε, διότι δεν θέλουμε να είμαστε «συνένοχοι στο έγκλημα το οποίο διαπράττετε» στον Δήμο Καστοριάς. Πρέπει να καταλάβετε ότι η δική μας θέση είναι να σας ελέγχουμε, να σας συμβουλεύουμε αλλά και να ψηφίζουμε ή να καταψηφίζουμε το σχέδιο σας με γνώμονα πάντα το καλό του τόπου. Η δική σας θέση είναι να διοικείτε, να αγωνίζεστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς, να διαφυλάσσετε την Δημοτική περιουσία με σύνεση και διαφάνεια, να μας ενημερώνετε για τον στρατηγικό σας σχεδιασμό, να απαντάτε στις ερωτήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν σας το ζητάμε, να τοποθετήστε επί του θέματος και μόνο δημόσια σε θέματα που απασχολούν τον Δήμο, να σέβεστε τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου, να σέβεστε την αντιπολίτευση και την κοινωνία η οποία σας στήριξε. Όταν δε απαντάτε μέσα από Δελτία Τύπου θα πρέπει να απαντάτε με ειλικρίνεια και σεβασμό.

Δυστυχώς τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει για την δική σας Δημοτική Αρχή. Από την αρχή της θητείας σας «πουλάτε φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες», έχοντας στο πλευρό σας κάποιους φίλους σας «δημοσιογράφους» να σας κάνουν λίφτινγκ και μπότοξ για να βγείτε όμορφοι. Δυστυχώς για αυτούς η πτώση τους είναι δεδομένη μαζί με την δική σας.

Δεν μας απαντήσατε σε τίποτα από αυτά για τα οποία σας κατηγορούμε αλλά υπεκφεύγετε για άλλη μια φορά μέσα από ύβρεις και ανάρμοστα αστεία που μιλούν για «ήλιο και φραπέδες». Αυτό για μια Δημοτική Αρχή σημαίνει πάτος!!!!!!! Από τον οποίο δεν βλέπω να βγαίνετε εύκολα. Αναφέρεστε στην ομάδα μου και στις καλοκαιρινές διακοπές που θα πάω με την οικογένεια μου, που δεν αφορούν κανέναν γιατί απλά δεν είμαι εγώ αυτή που πληρώνεται με τον παχυλό μισθό του Δημάρχου. Σας προκαλώ δε να ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ. Δεν σας χρωστώ όμως καμία απάντηση για το πως περνάω τον προσωπικό μου χρόνο. Ντροπή σας! Δεν σας επιτρέπω και σας προειδοποιώ ότι αν ασχοληθώ εγώ με την προσωπική σας ζωή θα πρέπει να αλλάξετε πόλη, γιατί στο κάτω κάτω λόγω της ιδιότητας σας η δική σας ζωή «πουλάει περισσότερο»! Αφήστε λοιπόν τις δικές μου διακοπές και φροντίστε να μην γυμνάζεστε τα πρωϊνά εν ώρα εργασίας σε γυμναστήρια παρουσία πολιτών διότι εκτίθεστε ανεπανόρθωτα και γενικότερα φροντίστε να είστε αξιοπρεπής όπως πρέπει να είναι ο πρώτος Πολίτης του Δήμου. Όσο για τις προτάσεις που συνεχώς ζητάτε αρκεί να συνεχίσετε να μελετάτε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, όπως ήδη κάνετε, και θα βρείτε πολλές εκεί. Πάντως όταν θα αναλάβουμε εμείς το τιμόνι του Δήμου, σίγουρα δεν θα περιμένουμε τις δικές σας προτάσεις για να διοικήσουμε, διότι φροντίζουμε ήδη προεκλογικά να έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό, σε αντίθεση με εσάς που ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά έχετε κάποιο πρόγραμμα και αφήνετε την Καστοριά να «πουλάει από μόνη της»!

Υ.Γ Κύριε Δήμαρχε σας αναφέρουμε την σοφή παροιμία που λέει: «ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται….». Έτσι για να την γνωρίζετε!

Με τιμή η επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης με την Παράταξη Ενέργεια για τον Δήμο Καστοριάς Σπύρου Αικατερίνη.


 

Τα σχόλια:

Διαβάζοντας τα παραπάνω κείμενα δεν είναι δυνατό να μην εκφράσουμε την ντροπή, το σοκ και τον αποτροπιασμό μας για το επίπεδο του λόγου που χρησιμοποιείται. Για τις προσωπικές προσβολές, τα υπονοούμενα, τις μομφές, τις απροκάλυπτες συγκρούσεις που από ότι φαίνεται ξεπερνούν τα όρια του Δημοτικού μεγάρου και βασίζονται σε προσωπικές κόντρες. Εύκολα θα αναρωτηθεί κανείς αν ξεπερνούν και φυλετικά, σεξιστικά όρια, αλλά αυτό ας το αναρωτηθούν πρώτα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε το θέμα από φιλικό της δημοτικής αρχής μπλογκ – ξεπερνά τα όρια της γελοιότητας και της υποτίμησης του θεσμού της μείζονος Αντιπολίτεσης.

Της απλής λογικής (;): Μια προσωπική φωτογραφία με μαγιό και φλαμίνγκο και ταιριάζει ο χαρακτηρισμός τουρίστας. Μια φωτογραφία με μια μπύρα και ταιριάζει ο όρος αλκοολικός. Μια φωτογραφία σε πόλη εκτός Ελλάδας και ταιριάζει ο τίτλος κοσμογυρισμένος. Μια φωτογραφία με ένα ποτιστήρι, για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης!  Τέτοιος λαϊκισμός, ούτε στα χειρότερα paparazzi blogs της χώρας…

Ευτυχώς ο κόσμος ,όμως, έχει συνειδητοποιήσει πλέον το ρόλο και την ευθύνη των ΜΜΕ, ζητώντας περισσότερα από απλές ανοησίες.

 

Γιατί όλα αυτά έχουν, δυστυχώς, κύριο αποδέκτη τη νοημοσύνη του Καστοριανού Δημότη.

Ποιος πίστευε 2 χρόνια πριν ότι θα ψήφιζε έναν συνδυασμό που δεν έχει την ικανότητα να βει κάποιον που μπορεί να συντάξει ένα πολιτικά ευπρεπές Δελτίο Τύπου στο οποίο θα τηρούνται τουλάχιστον οι τύποι. Το πρωτόκολλο! Αντιθέτως διαμοιράζονται κείμενα γραμμένα στο πόδι, με ελλιπή επιχειρήματα, υπερχειλισμένα από ειρωνία και εκφράσεις καφενείων….σα να απαντά επιθετικά, μια επιχείρηση με σουβλάκια στον πελάτη που έκανε κακή κριτική στο ίντερνετ για τα κρέατα που παρήγγειλε και δεν του άρεσαν. Απίστευτα λάθος τακτική, παρά τον όποιο θόρυβο. Θα σας διαβεβαιώσει κι ένας σπουδαστής, μιας μολις εβδομάδας, σε σχολή μάρκετινγκ.

Εδώ όμως ο πρώτος που βάλλεται είναι ο Δήμαρχος και επικεφαλής της δημοτικής αρχής, του οποίου γκρεμίζεται η δημόσια εικόνα, όσο ανέχεται και υπερασπίζεται τέτοιες επικοινωνιακές χυδαιότητες.

Σα να είναι λίγες οι περιπτώσεις που πολιτικά πρόσωπα- τοπικά και Πανελλαδικά-, έχασαν εκλογές -ακόμα και από μεγάλα αουτσάιντερ- λόγω της περίεργης δημόσιας εικόνας που έβγαινε προς τα έξω από τα αμετροεπή γραφεία τύπου που εμπιστεύτηκαν!

 

Ζούμε πρωτοφανή φαινόμενα που συναντά κανείς σε μια  υποανάπτυκτη περιοχή,  χωρίς πολιτική κουλτούρα. Χωρίς ποιότητα, γενικότερα.

 

Είναι ευτελούς σημασίας να αναφέρουμε πως η κοινωνία μας είναι πολύ μικρή…Συνεπώς, όλοι (σχεδόν) ακούμε, βλέπουμε, γνωρίζουμε και κρίνουμε! Τα υπονοούμενα περισσεύουν.

Όσο κι αν δεν το αντέχει ο εγωισμός και το «ψώνιο» που κουβαλάει κάποιος εκλεγμένος, πρέπει να κατανοήσει, νωρίς, ότι είναι αναλώσιμος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ξεχαστεί σε βάθος χρόνου. Αυτό που θα μείνει είναι τα έργα που θα αφήσει ή δε θα αφήσει πίσω του. Ο τρόπος με τον οποίο τίμησε τη θέση και τον τίτλο που του χάρισε ο πολίτης για 4 χρόνια.

Ίσως η Καστοριά θα έπρεπε να γίνει ο πρώτος τόπος όπου θα εφαρμοζόταν ένα πιλοτικό σύστημα αυτοδιοίκησης, ώστε να πέσουν οι μάσκες και να μπορέσει να περάσει η περιοχή σε άλλο επίπεδο.
Ένα σύστημα το οποίο δε θα έδινε ούτε ένα € σε κανέναν αυτοδιοικητικό και θα αναζητούσε απαραίτητα τίτλους σπουδών, εμπειρία  και άλλα βασικά προσόντα για την κατάληψη των θέσεων. Είναι προφανές ότι την τετραετία που διανύουμε η απουσία τους είναι εκκωφαντική.
Στην περίπτωσή μας ακόμα και η θεωρία του Σωκράτη η οποία δε θέλει πτυχία και χρόνια στα πανεπιστήμια, καταρρίπτεται:

Όταν, ρώτησαν τον Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου, δεν ανέφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων. “Η μόρφωση είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς… Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους;”…

1. Πρώτα απ’ όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις , αντί να ελέγχονται από αυτές.

2. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα & λογική.

3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές.

4. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα.

5. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους.

6. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες & τις αποτυχίες τους.

7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους…»

.

ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:

 

Κρίνοντας, τώρα, τα κείμενα που συντάχθηκαν από τους δημοσιογράφους του press trip, θα πούμε ότι το μόνο καλό είναι η προβολή της περιοχής σε διάφορους ιστότοπους Πανελλαδικής αποδοχής. Αν θα έρθουν νέοι επισκέπτες εξαιτίας τους; Μικρό καλάθι…

Από εκεί και πέρα η τουριστική τακτική που ακολουθείται  με το να βρούμε (ή να μας βρει, γιατί μη γελιόμαστε… φιλέτο είναι η Καστοριά) μια εταιρία  που δηλώνει ότι πουλάει συμβουλές τουρισμού, χωρίς να είναι εμφανές αν γνωρίζει ή προτίθεται να μάθει καλά καλά το «προϊόν» και  να εστιάζει από την πρώτη στιγμή στη γαστρονομία (το ότι έχουμε εξαιρετικά εστιατόρια δε σημαίνει ότι η Καστοριανή γαστρονομία έχει αναπτύξει την ταυτότητά της, ακόμη) , την οινοποιία (σίγουρα δεν είναι και ο πιο αναπτυγμένος κλάδος στην ευρύτερη περιοχή όπου δεσπόζουν τα μήλα και τα φασόλια )  και τη βυζαντινή ομορφιά ( με την Κουμπελίδικη δημόσιο πάρκνγκ και στο απόλυτο σκοτάδι τις βραδινές ώρες και τα τείχη σε ασχολίαστη κατάσταση), την κρίνουμε  βολική λύση ανάγκης με επισφαλή αποτελέσματα, από την στιγμή που θα σταματήσουν οι επιχορηγήσεις στον παροχέα συμβουλών. Μυρίζει λίγο και τακτική με γνωστά πρακτορεία στη γούνα…

Εύκολα θα βρει κανείς τις άλλες περιοχές τις οποίες συμβουλεύει παράλληλα την περίοδο αυτή, η εταιρία  με το σχετικά μικρό πορτφόλιο και το ελάχιστα πειστικό site. Εύκολα θα διαβάσει τι γράφτηκε στα ίδια Πανελλαδικά sites και για εκείνες τις περιοχές που την πληρώνουν.

Είναι όμως της μόδας η τακτική κάποιοι δημοσιογράφοι να επισκέπτονται με τη σειρά μια λίστα περιοχών, να δοκιμάζουν  φαγητά, κρασιά και να βγάζουν (πολλές φορές κάκιστες) φωτογραφίες του τοπίου για να γεμίζουν τα κείμενα στα συνεργαζόμενα blogs. Στα κείμενα μετά μπορεί και να μην γράψουν σωστά πώς ονομάζονται βασικά αξιοθέατα, όπως π.χ. η Παναγία Μαγκριώτισσα, αλλά ποιος νοιάστηκε;

Καμιά φορά βρίσκεται βολική δημοτική αρχή που δίνει βάρος μόνο στο να φαίνεται προς τα έξω η δουλειά της. Από δίπλα και οι χορηγοί που τάισαν και έκαναν μικροδωράκια στους δημοσιογράφους, έστω κι αν δεν μπορείς να πεις ότι εκφράζουν απόλυτα την τοπική γαστρονομία, που θα αναζητήσει ο μέσος επισκέπτης. Έχετε ακούσει για τα ταξίδια γευσιγνωσίας; Αν όχι, μπορείτε να δείτε εδώ κάποια παραδείγματα.

Η Καστοριά έχει τουρισμό, μην το ξεχνάμε…κάθε Οκτώβρη βρίσκεται στο top 10 των κορυφαίων προορισμών Πανελλαδικά τα τελευταία χρόνια κι αυτό είναι κάτι που αποδεικνύουν τα στατιστικά (δείτε κι εδώ). Οι ξενοδόχοι μπορούν να μιλήσουν για πληρότητες και στατιστικά ετών. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι ο τουρίστας -που είναι κυρίως οικογένειες-, φεύγει σε άλλους νομούς, ίσως και περνάει σύνορα, αφού δει τα 2-3 αξιοθέατα γύρω από την πόλη και δεν ξέρει τι άλλο να κάνει. Επιμένουμε, όμως, ότι ενοχλητικά για τα groups και τον απλό επισκέπτη είναι και αυτά. Yποδομές λέγονται, καθαριότητα και πρώτη εικόνα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πιάσαμε πάτο κύριοι ή έχετε κι άλλο στην παράστασή σας;  Το κοινό γιουχάρει και σίγουρα δεν βρέχει, κλείστε τις ομπρέλες…

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *