Δήμος Καστοριάς: Ένας χρόνος μετά τις εκλογές του 2019
Ένας χρόνος έχει περάσει από τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 και τη νίκη του συνδυασμού «Ώρα για Δουλειά» στο Δήμο Καστοριάς.
Ένας χρόνος που ξεκίνησε δυναμικά με τους πανηγυρισμούς των μελών και υποστηρικτών του συνδυασμού στην καρδιά της πόλης της Καστοριάς, στην Πλατεία Ομονοίας, όπου λειτουργούσε το εκλογικό κέντρο και τους θερμούς εναγκαλισμούς Κορεντσίδη-Σπύρου.
Την συγκίνηση των πρώτων λεπτών διαδέχτηκε η δέσμευση για δουλειά και αφοσίωση στην καθημερινότητα του πολίτη και στις ανάγκες όλου του Δήμου.
365 μέρες μετά, μπορούμε με ασφάλεια πλέον να σχολιάσουμε το πρώτο δείγμα δουλειάς της νέας δημοτικής σύνθεσης με νέους ανθρώπους σε καίριες θέσεις, με νέες ιδέες, πληθώρα δελτίων τύπων και δημοσιεύσεων για τα γενόμενα.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στις πρώτες 110 ώρες της νέας δημοτικής αρχής (!) με δεκάδες φωτογραφίες καθαρισμού και καλλωπισμού σημείων του Δήμου.
Η άρση της στασιμότητας του παρελθόντος φάνηκε να είναι η προτεραιότητα των μελών της νέας δημοτικής αρχής με τον επικεφαλής της, κ. Γιάννη Κορεντσίδη, σημαιοφόρο σε αυτή την προσπάθεια. Το επικοινωνιακό «άνοιγμα» του μέχρι άλλοτε εσωστρεφούς Δήμου στα social media έγινε από την 1η Οκτωβρίου. Οι διαρκείς αναρτήσεις ανέπτυξαν έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με τους δημότες που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις έξυπνες συσκευές.
Έτσι τον πρώτο καιρό είδαμε μια βροχή από Likes και σχόλια συγχαρητηρίων και θαυμασμού από πολίτες που πίστεψαν από την πρώτη στιγμή στην αλλαγή σελίδας.
Όπως πίστεψαν και στο δυναμισμό της αντιπολίτευσης με τις επιστημονικές ομάδες και τις ελπιδοφόρες δηλώσεις.
Στα αξιομνημόνευτα και πρωτοποριακά των πρώτων μηνών της νέας δημοτικής αρχής (φυσικά εννοούμε όλη τη δημοτική σύνθεση), ήταν η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καστοριάς με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής, έφιππων στρατιωτικών, της εκκλησίας, πολιτιστικών συλλόγων και φυσικά του κόσμου της περιοχής.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε από τους νέους κατοίκους του Σκαπέρδειου Δημοτικού μεγάρου στον στολισμό και στο εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η έναρξη του προγράμματος με τίτλο «8 με 8» πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου με το άναμμα του δέντρου της πλατείας Ομονοίας.
Ακολούθησε η μεγάλη συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, όπου αδιαμβφισβήτητα μπορεί να θεωρηθεί η πιο πετυχημένη καλλιτεχνική εκδήλωση της πόλης μας τα τελευταία χρόνια, βάσει προσέλευσης κόσμου.
Τα ξύλινα σπιτάκια τη «Μαγική Λιμνοπολιτεία» του Πάρκου Ολυμπιακής Φλόγας, το παγοδρόμιο και το Λούνα Παρκ προσπάθησαν να τονώσουν το εορταστικό κλίμα στην πόλη με παράλληλες εκδηλώσεις που αγκάλιασε ο κόσμος.
Είναι γνωστό πως ο κόσμος διψά για εκδηλώσεις και πολιτισμό…
Ο χρόνος πέρασε γρήγορα…
Το τριήμερο των Ραγκουτσαριών δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στα πλέον αξιομνημόνευτα της ιστορίας, σίγουρα όμως ήταν το χρονικό σημείο όπου προσδιορίζεται η έναρξη μιας χαλαρής περιόδου για σύσσωμη τη δημοτική αρχή.
Η όποια κινητικότητα των προηγούμενων μηνών μπήκε ξαφνικά στο pause…λίγο αργότερα η γκρίζα περίοδος του κορονοϊού ήρθε να φρενάρει οποιαδήποτε άλλη δυνατή ενέργεια από την πλευρά του Δήμου. Το βάρος δόθηκε στις νέες συνθήκες διαβίωσης και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου επιβλήθηκε αυστηρή καραντίνα.
Η αμηχανία και η σύγχυση κυρίευσαν, γεγονός που θεωρείται φυσιολογικό εν μέρει, λόγω της έλλειψης αντίστοιχης εμπειρίας στο παρελθόν.
Η αντιπολίτευση προκλητικά αμέτοχη σε όλη αυτή την ιστορία, αποδείχθηκε σχεδόν ανεπαρκής για το ρόλο που της έχει ανατεθεί. Αδιαφορία; Ολική συμφωνία με την πλειοψηφία; Έλλειψη ειδικών γνώσεων ή θέλησης κριτικής;
Η Καστοριά βγήκε πληγωμένη από αυτή την ιστορία. Η δημοτική αρχή δεν προστάτευσε -στο μέτρο που της αναλογούσε- τη φήμη του Δήμου, ούτε στην αρχή της ιστορίας, ούτε μετά τη χαλάρωση των μέτρων….
Η επικοινωνιακή εξωστρέφεια με συνεχείς συνδέσεις σε Πανελλαδικής εμβέλειας σταθμούς για τη μεταφορά της τραγικής εικόνας της πόλης, δεν είχε την ίδια πορεία και μετά τη λήξη του συναγερμού. Όταν η πόλη έπρεπε να προσπαθεί να σβήσει αυτή την σκοτεινή σελίδα της ιστορίας της με νύχια και με δόντια.
Αντιθέτως, γυρίστηκαν 2 επίσημα Videos τα οποία πιθανότατα δε θα δούμε ποτέ εκτός Καστοριάς (και ίσως πρέπει να τα κρατήσουμε για εσωτερική χρήση και σχολιασμό), τα οποία όχι μόνο δεν προβάλουν μια χαρούμενη και αισιόδοξη πόλη, αλλά προκαλούν κατάθλιψη σε όποιον ξεχάσει τον ήχο ανοιχτό. Το δεύτερο, δε, video το οποίο προβάλει τις δηλώσεις γνωστών Καστοριανών, θαρρεί κανείς πως γυρίστηκε με ερασιτεχνική κάμερα καθώς η ποιότητα ήχου στις δηλώσεις του Δημήτρη Διαμαντίδη πχ. προκαλεί θλίψη.
Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα, 9 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων, 3 μήνες πριν τη λήξη της θητείας των Αντιδημάρχων και ενώ προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας και να μπούμε ξανά στην κανονικότητα.
Τοπικά, στην πράξη μετράμε μόνο κλαδεμένα δέντρα, δελτία τύπου για καθαρισμό, κοπή χόρτων και καλλωπισμό του γύρου της λίμνης, καθαρισμό των Βυζαντινών τειχών(ό,τι έχει απομείνει δηλαδή από αυτά), καθώς και παρεμβάσεις στη διάταξη των λαϊκών αγορών λόγω COVID-19.
Το Καλοκαίρι φέτος θα είναι φτωχότερο, για όλη την Ελλάδα. Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν το boost του δημοτικού προγραμματισμού, την υλοποίηση πλούσιων πολιτιστικών δρωμένων και αθλητικών εκδηλώσεων, όπως πχ πέρσι τέτοια εποχή που η πόλη μας φιλοξενούσε τους αγώνες τριάθλου Trimore και γκρινιάζαμε για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Οι παιδικές χαρές παραμένουν ακατάλληλες για τα παιδιά(εκτός από 2 στην πόλη), οι μουσικοί της φιλαρμονικής παραμένουν σιωπηλοί, τα καραβάκια και τα ηλεκτρικά ποδήλατα αν και ανακοινώθηκαν εδώ και καιρό περιμένουν τη σειρά τους να βγουν στο φως,τα χόρτα σε κεντρικούς δρόμους έχουν θεριέψει, η λίμνη έστρωσε ήδη το πράσινο χαλί και τα μηχανήματα καθαρισμού αράζουν, τα μεγάλα έργα που αναμένουν προσοχής εδώ και δεκαετίες (πνευματικό κέντρο, κυκλοφοριακό, οδοποιία, τουριστικές υποδομές, ανάπλαση ιστορικού κέντρου, συντήρηση/αξιοποίηση αρχοντικών, λίμνη κλπ) μετατίθενται κι αυτά για αργότερα…
Η εικόνα της Καστοριάς αυτή την στιγμή θεωρείται κάτι περισσότερο από επικίνδυνη για το μέλλον. Η οικονομία υποφέρει, ο τουρισμός είναι ένα στοίχημα για τη χειμερινή περίοδο, τα εμπορικά καταστήματα μετά βίας παραμένουν ανοιχτά, τα καφέ και εστιατόρια αν και άνοιξαν τις κουζίνες τους δεν έχουν κόσμο γιατί λείπει το ρευστό, η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο με μερίδα του πληθυσμού να έχει έτοιμη τη βαλίτσα για άλλες πολιτείες. Συμπολίτες μας πεινάνε, δεν έχουν να πληρώσουν λογαριασμούς, να προμηθευτούν ρούχα και πάνες για τα μωρά! Όσοι υποστηρίξουν το αντίθετο μάλλον εθελοτυφλούν ή δεν ζουν στον τόπο αυτό. Η οικονομία έχει απλά καταρρεύσει και οι νέοι μεταναστεύουν ασταμάτητα.
Ο χρόνος μετρά ενάντια και στη δημοτική αρχή. Η περίοδος χάριτος έχει λήξει προ πολλού για όλους τους φορείς. Η υπομονή των πολιτών έχει εξαντληθεί εδώ και χρόνια.
Ο κόσμος αναζητά άμεσα πράξεις, έργα ουσίας. Προτάσεις για ανάπτυξη. Καλυτέρευση της καθημερινότητας. Καθαρό λόγο. Οι κραυγές αγωνίας αποτυπώνονται πλέον σε ομάδες στο Facebook, τις οποίες δυστυχώς δεν λαμβάνει και κανείς σοβαρά υπόψιν.
Επικοινωνιακά τρικ και καλές δημόσιες σχέσεις δεν εντυπωσιάζουν τον κόσμο που φοβάται πλέον για το σήμερα.
Έναν χρόνο μετά τις εκλογές και δεδομένων των συνθηκών, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν βαδίζουμε στο σωστό δρόμο. Η ιστορία θα το κρίνει, όπως έκρινε και τους προηγούμενους, θα κρίνει και τους επόμενους.
Η κρίση της πανδημίας έδωσε πολύτιμο χρόνο για σκέψη, για οργάνωση και ανασυγκρότηση, για προγραμματισμό ώστε να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά. Να μπει τάξη στο οικονομικό χάος που παρελήφθη έναν χρόνο πριν, όπως επικοινωνήθηκε από τον πρώτο καιρό και ελήφθησαν και ειδικά μέτρα(αύξηση τελών, μη ανανέωση συμβάσεων εργασίας σε παιδικούς σταθμούς…) για την καταπολέμησή του.
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και γι’ αυτό πρέπει να κοπιάζουμε, πόσο μάλλον σε ένα Δήμο σαν το Δήμο Καστοριάς.
Χ.Κ.