Διαβάστε την επιστολή της Μαριάς Αντωνίου στον Υπουργό παιδείας για τα εκτροφεία

Διαβάστε την επιστολή της Μαρίας Αντωνίου, προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Νικόλαο Φίλη, όπως άλλωστε είχε δημοσίως δεσμευθεί σε σχετική της Δήλωση, για το μείζον θέμα που προέκυψε από την απαράδεκτη οδηγία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, αναφορικά με επισκέψεις μαθητών στα πλαίσια διδακτικών προγραμμάτων.

 

Η επιστολή:

Προς: Τον Υπουργό Παιδείας κ. Νικόλαο Φίλη

 

ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτη οδηγία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με επισκέψεις μαθητών στα πλαίσια διδακτικών προγραμμάτων»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Στις 22 Φεβρουαρίου 2016 εκδόθηκε από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, το με αρ. πρωτ. 1227 έγγραφο, το οποίο ανακοινοποιήθηκε μάλιστα στο ορθό, σε εσάς και στις Διευθύνσεις της Π/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το οποίο δίνεται η οδηγία «να αποτρέπεται η επίσκεψη μικρών μαθητών σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων», αφού, όπως απαράδεκτα τονίζεται στο έγγραφο «κρίνεται άκρως αντιεκπαιδευτικό και επιζήμιο για τη διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μαθητών σχετικά με την προστασία του Περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας του τόπου μας»

 

Το ίδιο έγγραφο, ερμηνεύοντας προφανώς λανθασμένα τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας τις οποίες μνημονεύει, συστήνει περαιτέρω «να πραγματοποιούνται επισκέψεις μικρών μαθητών σε χώρους που συμβάλλουν στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και στην προαγωγή της Εθνικής Ιστορικής, Πολιτιστικής και Πνευματικής κληρονομιάς του τόπου μας».

 

Η ως άνω οδηγία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας με την απαράδεκτη και απολύτως αβάσιμη τεκμηρίωση της προσβάλλει και δυσφημεί συκοφαντικά όλο τον κλάδο της ελληνικής Γουνοποιίας. Έναν κλάδο ο οποίος αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας και έναν από τους τρείς πρώτους εξαγωγικούς  κλάδους της χώρας. Η παραγωγή και το εμπόριο ενδυμάτων Γούνας αποτελούν την παραδοσιακή και σημαντικότερη  οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα στο Νομό Καστοριάς και την περιοχή της Σιάτιστας Κοζάνης, ήδη από τον 14ο αιώνα.

 

 

Σε κάθε περίπτωση η εκτροφή και κατεργασία γουνοφόρων ζώων πληροί όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την σχετική εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς όρους και με πλήρη οικολογική συνείδηση. Πέραν αυτού, εφαρμόζονται ρήτρες ακόμη πιο αυστηρές σε σχέση με την κείμενη νομοθεσία, για την καλή διαβίωση και ανάπτυξη του εκτρεφόμενου  ζώου, που είναι κρίσιμος παράγοντας και επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

 

Κατά συνέπεια, δεν διαφέρει σε τίποτα σε σχέση με ότι συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο εκτρεφόμενο ζώο και σε καμιά περίπτωση δεν είναι κάτι «επιζήμιο για τη διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μαθητών, οικολογικής συνείδησης αλλά και την Εθνική κληρονομιά του τόπου».

 

Επειδή η οδηγία αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αντίστοιχες πανευρωπαϊκές πρακτικές, όπου σε διάφορες χώρες, όπως για παράδειγμα, στη Δανία, Φιλανδία κλπ μαθητές και σχολεία έρχονται σε επαφή και γνωρίζουν τον κλάδο.

 

Επειδή το εν λόγω έγγραφο, όπως υπογραμμίζεται από τους σχετικούς φορείς της Γουνοποιίας και επισημαίνεται μάλιστα και στο σχετικό Ψήφισμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας υιοθετεί και αναπτύσσει φρασεολογία, που πόρρω απέχει από μια σύγχρονη δημοκρατική Παιδεία.

 

Επειδή διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα και την οικονομία, στην οποία η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τις επιχειρήσεις που παράγουν και δημιουργούν δημιουργώντας ευνοϊκές και κατάλληλες συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης.

 

Επειδή ο κλάδος της Γουνοποιίας εκτός από σημαντική οικονομική δραστηριότητα αποτελεί και αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Καστοριάς, της Σιάτιστας αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας

 

Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός

 

– Προτίθεστε να συστήσετε στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης της Δυτικής Μακεδονίας να ανακαλέσει άμεσα το εν λόγω έγγραφο και να προστατεύσετε κατά συνέπεια την εμπορική πίστη του κλάδου της ελληνικής γουνοποιίας?

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

 

Μαρία Αντωνίου

Βουλευτής Καστοριάς

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *