Διαταραχή πανικού με ή χωρίς αγοραφοβία – Της Αναστασίας Νανά

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής και η πληθώρα των κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών, που βιώνει η κοινωνία, οδηγούν όλο και συχνότερα, στην εκδήλωση έντονου άγχους.  Αν προσπαθήσουμε να το ορίσουμε, το άγχος είναι ένα διάχυτο, μη σαφές συναίσθημα που προσομοιάζει στο φόβο και μπορεί να εκδηλωθεί στις διάφορες πτυχές της ζωής μας. Υπάρχουν δύο μορφές άγχους, το παραγωγικό, το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα άμυνας αλλά και σαν πηγή δημιουργικότητας και το δυσλειτουργικό.

Το δυσλειτουργικό άγχος προκαλείται από υπερβολικές σκέψεις ανησυχίας, χωρίς την ύπαρξη, ωστόσο, ενός ρεαλιστικού κινδύνου. Είναι πολύ έντονο, διαρκές και περιορίζει σημαντικά την καθημερινή λειτουργικότητα, οδηγώντας συχνά στη Διαταραχή Πανικού. Η Διαταραχή Πανικού χαρακτηρίζεται από την παρουσία αιφνίδιων και επαναλαμβανόμενων κρίσεων άγχους, που συνοδεύονται από μία επίμονη ανησυχία για τυχόν νέες προσβολές ή τυχόν συνέπειες αυτών των κρίσεων. Η διάρκεια αυτών των ψυχικών συμπτωμάτων πρέπει να είναι ένας μήνας ή περισσότερο.

Η κρίση πανικού είναι μια συγκεκριμένη χρονική περίοδος έντονου άγχους και ανησυχίας, διάρκειας πέντε ως τριάντα λεπτών. Η συχνότητα και η βαρύτητα των κρίσεων πανικού διαφέρει από άτομο σε άτομο. Τα σωματικά συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος με προσβολές πανικού είναι ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, πόνος στο στήθος, εξάψεις, εφίδρωση, δύσπνοια, αίσθημα πνιγμού, ναυτία, ζάλη, αστάθεια, τρόμο ή φόβο θανάτου και θα πρέπει να παρουσιάζει, κατά κανόνα, τέσσερα ή περισσότερα από τα παραπάνω.

Συχνά, η διαταραχή πανικού συνοδεύεται από μία αποφευκτική συμπεριφορά, η οποία είναι αποτέλεσμα των κρίσεων που βιώνει κάποιος μπροστά σε άλλους. Κατά συνέπεια, αρχίζει να αποφεύγει χώρους με πολύ κόσμο ή αρνείται να εγκαταλείψει τα ασφαλή μέρη, όπως το σπίτι του, υπό το φόβο μιας νέας κρίσης. Αυτή η αποφευκτική συμπεριφορά που προκύπτει εξαιτίας των κρίσεων, συμβάλλει στη δημιουργία της Αγοραφοβίας, η οποία συχνά συνυπάρχει με τη Διαταραχή Πανικού.

Η Διαταραχή Πανικού εισβάλλει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα μας. Σημαντικό, λοιπόν, είναι να την αναγνωρίσουμε και να αποφασίσουμε να την αντιμετωπίσουμε με τη βοήθεια των ειδικών. Η ψυχοθεραπεία, σε συνδυασμό ή όχι με φαρμακευτική αγωγή, συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της, κυρίως με τη γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, η οποία με το διττό άξονα της στοχεύει στην τροποποίηση των διαστρεβλωμένων αρνητικών σκέψεων που προηγούνται της κρίσης (γνωστική) και στον έλεγχο των σωματικών συμπτωμάτων και την τροποποίηση των συμπεριφορών (συμπεριφορική).

 


 

Η Αναστασία Νανά γεννήθηκε και κατοικεί στην Καστοριά. Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωστική- Συμπεριφορική θεραπεία και αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί το μεταπτυχιακό της στον τομέα της Σχολικής Ψυχολογίας.

Εργάζεται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς παρέχοντας συμβουλευτική στήριξη και πραγματοποιώντας προγράμματα πρόληψης και ευαισθητοποίησης, όπως και το 2014, στη Διέυθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς (ΕΠΑΛ). Επίσης έχει εργαστεί ως ιδιωτική παράλληλη στήριξη σε Δημοτικά σχολεία των νομών Καστοριάς και Θεσσαλονικής.

Υπήρξε εθελόντρια στο Χαμόγελο του Παιδιού και πιο συγκεκριμένα στο Παιδογκολογικό Τμήμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονικής και στην Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ Ν. Καστοριάς.

Αντικείμενα εργασίας της αποτελούν η συμβουλευτικη και η ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και η ειδική αγωγή.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλέφωνο: 698 78 95 117
e-mail: anastasianana@gmail.com

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *