Χριστούγεννα: Μούδιασμα στις προκρατήσεις, ‘οδηγός’ ο κορωνοϊός – Πρώτη η Καστοριά μέχρι στιγμής

Το ενδιαφέρον του κόσμου για αποδράσεις σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς είναι αυξημένο, παράλληλα όμως συνοδεύεται και από σχετικό μούδιασμα λόγω της επιδημιολογικής εικόνας

που παρουσιάζει η χώρα. Σε κάποιους προορισμούς, οι προκρατήσεις είναι ‘ζωντανές’, σε άλλους πάλι, είναι εικονικές. «Εφόσον, η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα κινηθεί ομαλά, τότε θα υπάρξει και μεγαλύτερη απήχηση για την περίοδο των Χριστουγέννων» δηλώνουν φορείς του τουρισμού στο GRTimes.gr αποτυπώνοντας το εορταστικό κλίμα στις περιοχές τους.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Τρεις εβδομάδες απέχουν πριν την έναρξη της ουσιαστικής κίνησης σε δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το κλίμα είναι διφορούμενο: από τη μια καταγράφεται η ‘δίψα’ και η θέληση του κόσμου να αποδράσει, και από την άλλη αποτυπώνεται η ανησυχία, ο φόβος, η ανασφάλεια με τις εξελίξεις της επιδημιολογικής κατάστασης και των αυξημένων κρουσμάτων λόγω και της πρόσφατης μετάλλαξης ‘Όμικρον’.

Το GRTimes.gr συνομίλησε με φορείς του τουρισμού και της φιλοξενίας σε δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Βορείου Ελλάδος και αποτυπώνει το κλίμα.

Στο 50% η ορεινή Πιερία και Πέλλα

Το ενδιαφέρον του κόσμου για προορισμούς στην ορεινή Πιερία και Πέλλα, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, με τις προκρατήσεις να βρίσκονται στο 50%.

Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, εφόσον οι εξελίξεις της πανδημίας κινηθούν ομαλά, τότε και οι πληρότητες στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς όπως στο Ελατοχώρι, στον Παλαιό Παντελεήμονα Πιερίας, στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο, στο Λουτράκι Πέλλας κτλ., θα πάρουν την ανιούσα.

«Κινούμαστε σε καλούς ρυθμούς, έχουμε προκρατήσεις, ωστόσο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα μούδιασμα λόγω και της μετάλλαξης ‘Όμικρον’» δηλώνει ο κ. Βεϊδαμενίδης προσθέτοντας ότι οι περισσότερες προκρατήσεις είναι δίχως προκαταβολές και πως η καθαρή εικόνα θα φανεί από τις 18 Δεκεμβρίου και έπειτα. «Θα είναι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» αναφέρει ο κ. Βεϊδαμενίδης προσθέτοντας χαρακτηριστικά «μας οδηγεί ο κορωνοϊός»!

Σ’ ότι αφορά τις τιμές, ξεκινούν από τα 40 – 50 ευρώ το δίκλινο και διαμορφώνονται ανάλογα τον τύπο του καταλύματος, τις διανυκτερεύσεις, για το εάν το δωμάτιο θα διαθέτει τζάκι ή όχι κτλ.

Στο 80% η Καστοριά

Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή θέσεων υπαίθριου εμπορίου στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά, η οποία θα διεξαχθεί στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας στην πόλη της Καστοριάς, απευθύνει ο Δήμος Καστοριάς, ήδη από χθες (30 Νοεμβρίου) έως και αύριο, Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, με την Χριστουγεννιάτικη Αγορά, θερμό είναι και το ενδιαφέρον του κόσμου να αποδράσει την εορταστική περίοδο στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Π.Ε. Καστοριάς Σιδέρης Σμαρόπουλος η κίνηση για την εορταστική περίοδο είναι αυξημένη, με τις προκρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης της Καστοριάς να κινούνται στο 80% – 85%.

«Θεωρητικά είμαστε ευχαριστημένοι, και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, θα έχουμε ακόμη υψηλότερες πληρότητες» δηλώνει ο κ. Σμαρόπουλος επισημαίνοντας πως οι προκρατήσεις αφορούν τουλάχιστον τρεις διανυκτερεύσεις, ωστόσο, ελάχιστες είναι οι προκαταβολές που έχουν κατατεθεί. Σχετικά με τις τιμές, ξεκινούν από τα 60 – 70 ευρώ, το δίκλινο με πρωινό και όπως αναφέρεται «είναι τιμές του 2019, δεν έχουν αλλάξει».

Στο 50% – 70% ο νομός Ιωαννίνων

Άλλος ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός και δη για τις εορτές των Χριστουγέννων, ο νομός Ιωαννίνων, αφενός με την πόλη και την πανέμορφη λίμνη της, αφετέρου με τον ορεινό όγκο – τα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο κτλ.-, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, πάντα σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εικόνα.

«Οι κρατήσεις είναι ‘ζωντανές’» δηλώνει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Ηπείρου και Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Λευτέρης Ζαρκάδας εξηγώντας ότι συνοδεύονται και από τις απαραίτητες προκαταβολές. Ο ίδιος επισημαίνει πως εφόσον η επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξελιχθεί ομαλά, «τότε θα έχουμε ένα πολύ καλό εορταστικό δεκαήμερο».

Σχετικά με τις τιμές, ξεκινούν από τα 70 ευρώ το δίκλινο και διαμορφώνονται ανάλογα τον τύπο του καταλύματος, τις ημέρες διαμονής κτλ.

Στο 70% το Πήλιο

Η πόλη του Βόλου, ήδη, από χθες, φωταγωγήθηκε και ‘ντύθηκε’ με τα εορταστικά της, τονώνοντας αφενός την ψυχολογία των δημοτών της, προσελκύοντας παράλληλα επισκέπτες από τις γύρω περιοχές αλλά και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Δημοφιλείς προορισμοί στο Πήλιο και δη η Πορταριά, η  Μακρινίτσα, οι Μηλιές κτλ., αλλά και η πόλη του Βόλου, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, κινούνται με κρατήσεις της τάξεως του 70%, ωστόσο όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Βασίλης Καραουλάνης, οι περισσότερες δεν συνοδεύονται και από προκαταβολές.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, η μετάλλαξη ‘Όμικρον’ έχει φρενάρει την ανοδική πορεία για αποδράσεις την εορταστική περίοδο και όλα θα εξαρτηθούν την τελευταία στιγμή. «Θα είναι της τελευταίας στιγμής» σχολιάζει ο κ. Καραουλάνης τόσο για την πόλη του Βόλου όσο και για τα χωριά του Πηλίου.

 

 

grtimes.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *