Μπήκαμε στο ερημωμένο Πνευματικό Κέντρο της Καστοριάς – Συγκλονιστικές εικόνες

Για πολλά χρόνια εκεί χτυπούσε η καρδιά των πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων της Καστοριάς.

Ξαφνικά η τότε δημοτική αρχή του Δ. Παπουλίδη έκρινε αναγκαία την εγκατάλειψη και ερήμωση του Πνευματικού Κέντρου της Αγ. Αθανασίου λόγω προβλημάτων στατικότητας. Προβλήματα τα οποία αμφισβητήθηκαν έντονα και ο χρόνος διέψευσε.

Χωρίς καμία εναλλακτική λύση η πόλη έμεινε χωρίς πνευματικό κέντρο. «Πόλη χωρίς πνευματικό κέντρο – νεκρή πόλη» έγραφαν τότε πανό ενάντια στις εξελίξεις! Και μάλλον δεν είχαν άδικο! Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν σε ακατάλληλους χώρους: στον κινηματογράφο της πόλης (έκλεισε και ανακαινίζεται τα τελευταία χρόνια), στην αίθουσα της ΕΔΗΚΑ (ερήμωσε κι αυτή), στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημ. Συμβουλίου και ξενοδοχείων…

Για όσους χορέψαμε, τραγουδήσαμε, συμμετείχαμε σε σχολικές εορτές, ομιλίες, εκδηλώσεις, προβολές ταινιών και άλλα τόσα εκεί, οι παρακάτω εικόνες είναι μια δυνατή μαχαιριά στην καρδιά.

Οι πιο νέοι θα μάθουν για το χώρο αυτό, οι παλαιότεροι θα νοσταλγήσουν.  Θα θυμηθούν τη βιβλιοθήκη στον πάνω όροφο που γκρεμίστηκε αφήνοντας πίσω μια τεράστια ταφόπλακα στον τοπικό πολιτισμό για περίπου 2 δεκαετίες .
Οι ακόμα παλαιότεροι θα θυμηθούν τα θρυλικά γλέντια και τους ξέφρενους χορούς.

Σήμερα τα σχέδια μιλάνε για ανέγερση νέου πολιτιστικού κέντρου στην είσοδο της πόλης. Το ερημωμένο πνευματικό κέντρο του κέντρου αντιστέκεται σθεναρά σε καιρικές συνθήκες και άλλες κακουχίες, στέκει ακούνητο παρά τα φημολογούμενα  προβλήματα στατικότητας. Ούτε η υγρασία ούτε η φθορά της εγκατάλειψης μπόρεσαν να γκρεμίσουν το κτίριο και τις αναμνήσεις που κουβαλά…

Οι κουρτίνες σκονισμένες και σκισμένες δεν έχουν χάσει ακόμη το έντονο πράσινο χρώμα τους.

Μια αυλαία που δεν έπεσε ποτέ…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 χρόνια πριν ένα πρόγραμμα που δεν έχει ξεθωριάσει ακόμη ο χρόνος!

 

 

 

 

 

 

Επισκεφθήκαμε το χώρο την 27η Ιουλίου 2019.

X.K. & E.K. & M.Γ.

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

One thought on “Μπήκαμε στο ερημωμένο Πνευματικό Κέντρο της Καστοριάς – Συγκλονιστικές εικόνες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *