Απολαύστε μία αυθεντική πεντανόστιμη γαλλική κρεμμυδόσουπα

Σε αυτό λοιπόν το μικρό δίπατο παλιό εστιατόριο, με τις γαλλικές πινελιές διάχυτες και τους ατμοσφαιρικούς θαμώνες να ικανοποιούν τους εκπαιδευμένους ουρανίσκους, δοκίμασα μια κρεμμυδόσουπα στο Παρίσι… Επιστρέφοντας στο σπίτι προσπάθησα να δοκιμάσω να αποδώσω τη γεύση που καταχώρησα και τα κατάφερα… μόνο οι πίνακες του Τουλούζ Λοτρέκ έλειπαν από τη θέα μου….

Εννοείται ότι το Παρίσι δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα των πόλεων που φιλοξενούν τα πιο παλιά εστιατόρια του κόσμου. Στο site του εστιατορίου « La Petite Chaise» (μεταφρ. Η μικρή Καρέκλα) γράφει ότι το 1680 αποδεικνύεται από τα αρχεία πώλησης του κτηρίου ότι ήδη υπήρχε κάποιος Georges Rameau ο οποίος πουλούσε κρασί και μαζί με το κρασί, προσφερόταν και φαγητό, από τότε μέχρι σήμερα. Πολλά σπουδαία γεγονότα συνέβησαν εκεί: τον 19ο αιώνα, ένας διάσημος αστυνομικός, ο Vidocq, πραγματοποίησε πολλές συλλήψεις. Ο διάσημος γκουρμέ Brillant Savarin έγραψε για το μενού στο βιβλίο του «η φυσιολογία της γεύσης», το 1826.

Την ίδια εποχή, πελάτες του εστιατορίου ήταν η Γεωργία Σανδή και ο Σατωβριάν, οι οποίοι έμεναν εκεί κοντά. Στην αρχή του 20ου αιώνα ήταν σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και ηθοποιών μετά τις παραστάσεις και σταρ του καμπαρέ πήγαιναν εκεί για να τους σκιτσάρει ο Τουλούζ Λοτρέκ. Σε αυτό λοιπόν το μικρό δίπατο παλιό σπίτι-εστιατόριο, με τις γαλλικές πινελιές διάχυτες και τους ατμοσφαιρικούς θαμώνες να ικανοποιούν τους εκπαιδευμένους ουρανίσκους, δοκίμασα μια κρεμμυδόσουπα στο Παρίσι… Επιστρέφοντας στο σπίτι προσπάθησα να δοκιμάσω να αποδώσω τη γεύση που καταχώρησα και τα κατάφερα… μόνο οι πίνακες του Τουλούζ Λοτρέκ έλειπαν από τη θέα μου…

Κύριο Συστατικό : κρεμμύδια, γραβιέρα
Είδος Πιάτου : πρώτο πιάτο, σούπα
Χώρα Προέλευσης: Διεθνές
Χρόνος Προετοιμασίας: 10’ Λεπτά
Χρόνος Αναμονής : –
Χρόνος Μαγειρέματος : 30-40 λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : κατσαρόλα
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολο
Μερίδες 6 άτομα

 

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
60 γρ. βούτυρο 82% λιπαρά ( μου αρέσει να βάζω μισό βούτυρο αγελάδας 82% λιπαρά και μισό βούτυρο φρέσκο… είναι άλλο το άρωμα, αρκεί να σας αρέσει το φρέσκο βούτυρο)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ½ ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. κορν φλάουρ
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή βοδινού
40ml κονιάκ
80 ml λευκό κρασί
5-6 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο +2 φύλλα δάφνης (μην προσθέσετε άλλη Δάφνη γιατί θα καλύψει όλα τα άλλα αρώματα)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
1 μπαγκέτα κομμένη σε φέτες λοξές
240γρ. ελβετική γραβιέρα χοντροτριμμένο
100γρ. έμενταλ τριμμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Κρατάμε το ζωμό ζεστό. Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά με το καπάκι κλειστό. Όταν τα κρεμμύδια γίνουν διάφανα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και κλείνουμε το καπάκι για άλλα 10 λεπτά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Τα κρεμμύδια έχουν πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

Σβήνουμε με το ζωμό που είναι ζεστός. Προσθέτουμε το κονιάκ ,το κρασί και αλατίζουμε. Προσθέτουμε το θυμάρι, τη δάφνη και το πιπέρι και αφήνουμε σε χαμηλό βρασμό για 30 λεπτά. Τα κρεμμύδια στο τελικό αποτέλεσμα πρέπει να τα νιώθουμε να έχουν σώμα στη γλώσσα μας και όχι να είναι λιωμένα.

Τέλος Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε μια κούπα κρύο νερό, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα ενώ ανακατεύουμε συνεχώς για 4-5 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ κόβουμε την μπαγκέτα σε λοξές φέτες και τις φρυγανίζουμε στην τοστιέρα. Πριν να σερβίρουμε προσθέτουμε σε κάθε σκεύος (πυρίμαχο ή μικρή σουπιέρα ) τη σούπα από πάνω 2 φέτες ψωμιού για να καλύψουμε την επιφάνεια και από πάνω λίγο από τα τριμμένα τυριά (φροντίζουμε να τα μοιράσουμε σε 6 μερίδες που θα βγάλει αυτή η ποσότητα). Βάζουμε στο φούρνο για 5 λεπτά στους 170ο C μέχρι να λιώσει το τυρί και να γκραντιναριστεί. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Όνειρο!!!!

 

 

mastercook.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *