Απαγόρευση διέλευσης οχημάτων από τη Λ. Κύκνων και αλλαγή χρήσης του Parking της Νομαρχίας

Την απαγόρευση διέλευσης κάθε είδους οχήματος από την Λεωφόρο των Κύκνων κατά τις ώρες 14.00 – 17.00 (από Δευτέρα – Κυριακή) και τη μετατροπή του πάρκινγκ της αντιπεριφέρειας σε περιφραγμένο χώρο

προστασίας των πτηνών της λίμνης, αποφάσισε το αρμόδιο τμήμα του Δήμου, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημοτικό Μέγαρο.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από τα επαναλαμβανόμενα ατυχήματα διερχομένων αυτοκινήτων με χήνες που έγιναν τον τελευταίο καιρό και την ανάγκη για προστασία και ανάδειξη των όμορφων πτηνών της περιοχής μας.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τις ώρες 14.00-17.00 παρατηρείται η μεγαλύτερη κινητικότητα των πτηνών, καθώς είναι η ώρα που αναζητούν την τροφή τους και διασχίζουν συνεχώς τη Λεωφόρο των Κύκνων.

Η κυκλοφορία των οχημάτων κατά το διάστημα αυτό θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από την Οδό Γράμμου.

Η απαγόρευση δεν ισχύει για τα ασθενοφόρα και τους πεζούς.

 

Το πάρκινγκ της Αντιπεριφέρειας αλλάζει όψη…

Νέα μορφή θα πάρει το πάρκινγκ της Αντιπεριφέρειας σε λίγο καιρό, όταν και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετατροπής του σε χώρο φύλαξης, στέγασης και αναψυχής των πτηνών της λίμνης.

Μία εξέλιξη που θα δημιουργήσει ένα μικρό ζωολογικό κήπο στο πιο δημοφιλές τουριστικό σημείο της Καστοριάς και θα προσελκύσει τα βλέμματα χιλιάδων επισκεπτών και ντόπιων.(Στα άμεσα σχέδια είναι να μεταφερθούν εκεί και τα παγόνια από τον Προφήτη Ηλία)

Στο χώρο θα κατασκευαστούν ειδικά σπιτάκια για τα πτηνά, μικρές λιμνούλες, ειδικός χώρος για τάισμα και κατασκευές για την ψυχαγωγία των πτηνών και των επισκεπτών…

Στην απόφαση αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο η διαπίστωση πως τα πτηνά της λίμνης είναι η ελκυστικότερη attraction για τις χιλιάδες των επισκεπτών της πόλης μας.

Με το μέτρο αυτό οι επισκέπτες του πάρκου θα έχουν την ευκαιρία να τα ταΐζουν (με ελεγχόμενη τροφή) και να φωτογραφίζονται μαζί τους  στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Στα  θετικά του εγχειρήματος, η ελεγχόμενη ροή περιττωμάτων (λιγότερες κουτσουλιές στην παραλία συνεπώς) και η μη απομάκρυνση των πτηνών από το φυσικό τους περιβάλλον (κοντινή απόσταση στη λίμνη).

Παράπλευρη απώλεια φυσικά, οι θέσεις παρκαρίσματος για τους εκατοντάδες οδηγούς που επιλέγουν αυτό το πάρκινγκ καθημερινά.

Κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, όμως, καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα από εκείνον των πτηνών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως έναν τέτοιο μέτρο μπορεί να ενεργήσει θετικά, ενισχύοντας την οικολογική συνείδηση των συμπολιτών μας, οι οποίοι θα  αφήσουν στην άκρη τα ΙΧ τους και θα περπατήσουν ή θα επιλέξουν το ποδήλατό τους ως βασικό μέσο μετακίνησης.

Για τις εκδηλώσεις που φιλοξενούνται κατά καιρούς στο σημείο, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.

 

Δύο μέτρα – σταθμός- για την ενδυνάμωση της οικολογικής συνείδησης κάθε Καστοριανού, την προστασία των πτηνών της πόλης  και την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος!

 

 

Καλό Μήνα σε όλους! 🙂

 

Χρυσούλα Κ.

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *