Άνοιξε ο δρόμος για τα 5 Πανεπιστημιακά Τμήματα στην Καστοριά – Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε σήμερα το Νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη συγχώνευση ΤΕΙ και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, άρα και την ίδρυση 5 Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην πόλη της Καστοριάς.

Μια εξέλιξη ιδιαίτερης σημασίας, καθώς αναμένεται να αποτελέσει διέξοδο σε πολλά προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.

Η έλευση χιλιάδων φοιτητών, πέρα από την εκπαιδευτική σημασία, θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία, καθώς είναι δεδομένο πως σε φοιτητουπόλεις υπάρχει αυξημένη ανάγκη για διαμερίσματα προς ενοικίαση, για καταστήματα εστίασης και αναψυχής, βιβλιοπωλεία, χώρους άθλησης, ενώ κερδισμένες είναι και επαγγελματικές ομάδες όπως γιατροί, κομμωτές, οδηγοί ΤΑΧΙ και λεωφορείων.

Η λίστα φυσικά με τα οφέλη μιας τέτοιας εξέλιξης δεν σταματά εδώ.

Με την έλευση νέων ανθρώπων ολόκληρες γειτονιές μπορούν να «αναγεννηθούν» (βλέπε Ιστορικό Κέντρο), ενώ οι δρόμοι θα γεμίσουν ζωή ακόμα και τις βραδινές ώρες, εκεί όπου απλώνεται σήμερα η ερημιά….

Παρακολουθώντας τα παραδείγματα γειτονικών πόλεων με αρκετά τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ (Ιωάννινα, Κοζάνη), καταλαβαίνει εύκολα κανείς πόσο θα έπρεπε να προσπαθούμε ομαδικά για μία τέτοια προοπτική.

Η Καστοριά μετρά πολλές χαμένες δεκαετίες στην επένδυση στην εκπαίδευση. Κι από ότι φαίνεται είναι ένα λάθος το οποίο πρέπει να διορθωθεί…

Κάλλιο αργά παρά ποτέ…Μακριά από πολιτικά παιχνίδια, θα επιδοκιμάσουμε την ανακοίνωση της κας Τελιγιορίδου, ελπίζοντας να δούμε από Οκτώβρη εκατοντάδες νέους (εκκολαπτόμενους) επιστήμονες στις γειτονιές της πόλης μας.

Για το καλό της Καστοριάς!

 

 

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Ολυμπία Τελιγιορίδου, ενημερώνει:

Ψηφίστηκε σήμερα το νομοσχέδιο για την παιδεία που συμπεριλαμβάνει την συνένωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Αποτέλεσμα αυτής της συνέργειας είναι η δημιουργία 5 πανεπιστημιακών τμημάτων στην Καστοριά , Ινστιτούτου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και διετών τμημάτων επαγγελματικής πιστοποίησης. 
Ήταν μια δύσκολη και επίμονη προσπάθεια που είχε αίσιο τέλος για την περιοχή μας. Οφείλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου που άκουσε με προσοχή τις προτάσεις μας και έδωσε στην Καστοριά αυτό που πραγματικά της αξίζει.
Δυστυχώς η αντιπολίτευση που παλαιότερα αποψίλωσε την τριτοβάθμια εκπαίδευση κλείνοντας τμήματα στην Καστοριά ή μεταφέροντας τα σε άλλες πόλεις δεν στήριξε αυτή την προσπάθεια.
Θα μπορούσαν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο αλλά να ψηφίσουν τα άρθρα 13 έως 23 του νομοσχεδίου, που αφορούν το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας. Δεν το έκαναν. Προτίμησαν να μην ψηφίσουν το άνοιγμα νέων σχολών στην Καστοριά. Φαίνεται πως για κάποιους η Καστοριά θεωρείται δεδομένη και η «αγάπη» τους για την Καστοριά ήταν και είναι στα λόγια.
Καλώ όλο τον λαό της Καστοριάς να αγκαλιάσει το νέο Πανεπιστήμιο και να το στηρίξει.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *