Ανησυχία από τα λύματα στην Αττική: Μεγάλη η αύξηση του ιικού φορτίου, έρχεται «έκρηξη» στα κρούσματα

Μεγάλη είναι η ανησυχία που προκαλούν οι αναλύσεις στα λύματα στην Αττική, καθώς την τελευταία εβδομάδα η αύξηση στο ιικό φορτίο κορονοϊού ήταν πάνω από 40%.

Σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαϊδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας, αφού ανεβαίνουν συνεχώς και οι νοσηλείες.

«Από την 20η Δεκεμβρίου και μετά, σταδιακά, αυξάνεται το ιικό φορτίο, που δείχνει σταθερή επέκταση της διασποράς. Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ήταν πάνω από 40%. Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί την μετάδοση», σημείωσε ο κ. Θωμαϊδης μιλώντας στο Mega.

«Αυτό που παρατηρούμε στα λύματα, οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς. Μετά από μια διάδοση, τα θετικά κρούσματα εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα, 10 ημέρες. Κι αυτό μεταφέρεται στην πίεση στο σύστημα το επόμενο 15μερο. Αυτό που παρατηρούμε ως κρούσματα, στον ΕΟΔΥ είναι η προηγούμενη διάδοση», διευκρίνισε.

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο 15μερο περιμένουμε 40% αύξηση των κρουσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Δεν είναι απευθείας ανάλογη η αύξηση των εισαγωγών», τόνισε. Ερωτηθείς για το αν τα ληφθέντα μέτρα επαρκούν, σημείωσε: «Θα πρέπει να διευρευνηθεί η αιτία της διάδοσης, περαιτέρω μέτρα αποφυγής της διάδοσης, π.χ. μεγαλύτερο ποσοστό τηλεργασίας. Η διάδοση στους χώρους εργασίας ίσως δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε».

«Το Υπ. Παιδείας να δώσει τα στοιχεία των τμημάτων που έχουν κάποιο κρούσμα. Αυτά τα στατιστικά πρέπει να υπάρχουν», πρόσθεσε ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και την πιθανότητα να ξανακλείσουν.

Τα μισά κρούσματα στην Αττική

Την ίδια ώρα η Αττική εξακολουθεί να προπορεύεται ανησυχητικά στα κρούσματα η Αττική. Από το σύνολο των 543 νέων μολύνσεων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τα 265 κρούσματα εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο.

Μόλις 11.351 τεστ πραγματοποιήθηκαν το 24ωρο, που βάσει του συνόλου των κρουσμάτων τοποθετεί τη θετικότητα στο 4,7%.

Αναλυτικά η κατανομή στην Αττική:
– Ανατολική Αττική 39
– Βόρειος Τομέας Αθηνών 32
– Δυτική Αττική 14
– Δυτικός Τομέας Αθηνών 46
– Κεντρικός Τομέας Αθηνών 64
– Νότιος Τομέας Αθηνών 24
– Νήσοι 5
– Πειραιάς 41

Ξεπέρασε το 1,1 ο κρίσιμος δείκτης μεταδοτικότητας Rt

Ανησυχητικές τάσεις λαμβάνει και πάλι η διάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα, με το δείκτη Rt να έχει ξεπεράσει πλέον τη μονάδα.

Πάνω από το 1,1 είναι ο Rt, ο λεγόμενος και δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού, που δείχνει το ρυθμό αναπαραγωγής του ιού σε συνθήκες διασποράς στην κοινότητα.

Όπως αναφέρει το News4Health αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ένα θετικό κρούσμα SARS-COV-2 μολύνει πάνω από ακόμη έναν.

Μάλιστα, εκτιμήσεις θέλουν τον Rt να έχει ήδη φθάσει στο 1,3, δείχνοντας την αυξημένη μεταδοτικότητα του κορονοϊού.

Όσο πιο υψηλός αυτός ο αριθμός τόσο περισσότερα άτομα μπορεί να μολύνει ένα μοναδικό κρούσμα.

dikaiologitika.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *