Ανύπαρκτος Πολιτικός Πολιτισμός και στη μέση η Καστοριά

Παρακολουθώντας την τροπή που έχει πάρει ο προεκλογικός αγώνας για τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη στον Δήμο Καστοριάς, θυμήθηκα την περίοδο που ήμουν μαθήτρια των πρώτων τάξεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς.

Σχολείο το οποίο συστεγαζόταν- ως γνωστόν- με το 8ο Δημοτικό, στο κτίριο απέναντι από την Μητρόπολη.

Έντονη είναι ακόμη η ανάμνηση μιας ανεξήγητης κόντρας που υπήρχε μεταξύ των μαθητών των δύο κεντρικών εκπαιδευτικών μονάδων της πόλης μας, χωρίς προφανή λόγο.

Παιδάκια 6-7 χρονών εμείς τότε, βγαίναμε στην αυλή και φωνάζαμε όσο πιο δυνατά μπορούσαμε τον αριθμό του σχολείου μας μαζί με άλλα καλούδια που ούτε καταλαβαίναμε καλά καλά τι σήμαιναν, όσο τα αγόρια των μεγαλύτερων τάξεων είχαν αναλάβει τον δύσκολο ρόλο να υπερασπιστούν την τιμή του σχολείου τους σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που διαρκούσε όσο 2 διαλείμματα. Δεν ήταν λίγες οι φορές, μάλιστα, που πιανόντουσαν και στα χέρια παιδιά, ως μικροχούλιγκανς, ενώ οι χαρακτηρισμοί ξέφευγαν από τα όρια της ευγένειας. Ο κάτω όροφος του 8ου, ήταν για εμάς τα παιδιά του 1ου, ο εχθρός. Το αντίστοιχο ίσχυε και για τα παιδιά του 8ου.

Όλα αυτά όσο «δεν μας έφτανε» να αντιληφθούμε ότι δεν είχαμε καν αυλή να παίξουμε και παίζαμε στον δρόμο, στην κυριολεξία. Οι μεγάλοι «αγώνες» διεξάγονταν στο προαύλειο της Μητρόπολης, δίπλα στο καμπαναριό (πόσα παραθυράκια να είχαν σπάσει άραγε). Όταν υπήρχε εξόδιος ακολουθία σε εξέλιξη, κλειδωνόμασταν μέσα στο κτίριο και κρυφοκοιτάζαμε από τα παράθυρα. Οι σχολικές γιορτές μας γινόντουσαν πάνω σε 4-5 θρανία, καλυμμένα από χαρτόνια. Οι σκάλες έτριζαν και οι εξωτερικές τουαλέτες ήταν απλησίαστες από την μπόχα.

Όλοι οι μαθητές αυτού του κτιρίου είχαμε τα ίδια ακριβώς προβλήματα, όμως εμείς βλέπαμε φανταστικούς εχθρούς μεταξύ μας.

Τα χρόνια πέρασαν, το 8ο Δημοτικό έσβησε από τον χάρτη, το κτίριο ανακαινίστηκε πλήρως, εμείς μεγαλώσαμε. Ξεπεράστηκαν κι αρκετά κλισέ των 90s όπως ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, Βανδή-Βίσση.

Συμμαθητές ή παιδιά κοντά στην ηλικία μας,  είναι πλέον υποψήφιοι σωτήρες του τόπου μας.

Παρακολουθούμε τελευταία μια μάχη μεταξύ των υποψηφίων και των οπαδών τους(ΟΥΠΣ! υποστηρικτών τους ήθελα να γράψω), άνευ προηγουμένου. «Δεν ήταν Δημότης Καστοριάς» λέει στο ραδιόφωνο ο ένας, «είναι ανεπάγγελτος», λέει ο άλλος σε επίσημο κείμενο. Και να τα likes, τα emojis και να οι αναδημοσιεύσεις. «- Τον κόλλησα στον τοίχο; -Ού! Τον έλιωσες…» Υποθέτουμε, είναι ένας συχνός διάλογος μεταξύ επικεφαλής και των συντακτών των ΔΤ.

Ποιος πολιτισμός και ποιο πολιτικό επίπεδο, θα πει κανείς πιο ψύχραιμος που παρακολουθεί απ’έξω. Μακάρι, δηλαδή, τα προβλήματα της πόλης μας και του Δήμου γενικότερα, να ήταν αυτά.

Δυστυχώς,  είμαστε εμείς τώρα (αν φανατιζόμαστε με τους συνδυασμούς και τρέχουμε να γράψουμε κάτω από μια δημοσίευση στο FB τον θαυμασμό και την υποταγή μας στον αρχηγό), τα παιδάκια των σχολείων που προανέφερα τα οποία δεν έβλεπαν ότι είχαν πολλούς περισσότερους λόγους να ανήκουν στην ίδια ομάδα που ήθελε το καλό του κοινού, ουσιαστικά, σχολείου τους.

Δυστυχώς η Καστοριά έχει άπειρα προβλήματα τα οποία αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε όσοι εξακολουθούμε να ζούμε σε αυτή. Η ανεργία και η φυγή του πληθυσμού για εποχική εργασία, η ερήμωση των καταστημάτων και ολόκληρων γειτονιών, η έλλειψη κέντρου πολιτισμού, τα αρχοντικά και η πολιτισμική κληρονομιά μας που γκρεμίζεται και χάνεται στην ιστορία, η διαχείριση της λίμνης που αφήνεται για χρόονια στις ορέξεις και στις αποφάσεις άλλων, τα έργα που ακούμε εδώ και πάνω από 6-7 χρόνια, τελικά ξεκινούν και δεν ολοκληρώνονται γρήγορα (βλέπε έργα φυσικού αερίου, αντικατάσταση αγωγού ΔΕΥΑΚ, παιδικές χαρές, πλατείες, πάρκα, παραλίες), τα σχολεία που μειώνονται, οι αρκούδες που ζουν μαζί μας, η γουνοποιία που εξαφανίζεται, τα παραδοσιακά προϊόντα που δεν θα καλλιεργούνται σε λίγα χρόνια αν δεν γίνουν μεγάλες αλλαγές, οι επενδύσεις που δεν έρχονται σε όλους τους τομείς, τα χωριά που ερημώνουν… είναι κάποια από τα θέματα που βιώνουμε έντονα τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτά πρέπει να συζητάμε με πάθος μεταξύ μας. Να απαιτούμε να ακούσουμε λύσεις για αυτά τα θέματα και για άλλα πολλά από τους υποψήφιους σωτήρες (νέους ή παλαιούς) της επόμενης 5ετίας.

Το ιδανικό θα ήταν μάλλον να έρθει κάποιος Δημαρχο-σωτήρας, εκτός Καστοριάς, ώστε να αργήσει να ενταχθεί σε κλίκες και ομάδες (βλ. απευθείας αναθέσεις κλπ). Κάποιος εξαιρετικά ταλαντούχος τεχνοκράτης με συμβούλους καταρτισμένους στο είδος τους για τις θέσεις των Αντιδημάρχων.

Ο Αντιδήμαρχος π.χ. Οικονομικών, να έχει βγάλει μια σχολή σχετική με το αντικείμενο. Το ίδιο με τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, αντίστοιχα με τα έργα και τις μελέτες. Να μιλάει και 1-2 ξένες γλώσσες, να γνωρίζει και από Υπολογιστές…το 2023 τελειώνει.

Χωρίς συμφέροντα και υποχρεώσεις σε τρίτους, που θα βάλει ως στόχο της επαγγελματικής του πορείας την Καστοριά. Κάποιος που θα αμειφθεί πολύ καλά αν καταφέρει να κάνει την περιοχή Κόμο (πολύ έπαιξε αυτή η ατάκα τον προηγούμενο χρόνο) και θα δώσει κίνητρα σε οικογένειες να έρθουν να ζήσουν σε έναν πραγματικά προικισμένο από τη φύση, τόπο.

Ουτοπικό; Ναι…Άρα επιστροφή στην θλιβερή πραγματικότητα που θέλει και την κουτσή Μαρία, υποψήφια. Δήμαρχο, ως γνωστόν, βγάζουν οι υποψήφιοι σύμβουλοι…εκείνον που θα έχει μαζί του τους πιο δημοφιλείς. Όχι απαραίτητα τους πιο άξιους. Πόσες φορές έχουμε δει ανθρώπους με πολλά προσόντα να παίρνουν ελάχιστες ψήφους;

Υποψήφιοι: Γιατί, λοιπόν, βάζετε τελικά υποψηφιότητα; Είστε όλοι εσείς άξιοι, αντικειμενικά; Μπορείτε να σταθείτε στο Δημοτικό συμβούλιο και να συμμετάσχετε ενεργά, όντως; Έχετε κρίνει ότι ο Αρχηγός που υπερασπίζεστε τόσο θερμά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τρέχετε μαζί του στα πανηγύρια του Δήμου (πληρώνοντας και μια περιουσία σε σουβλάκια και νερά), έχει όραμα και πρόγραμμα για τα επόμενα 5 χρόνια ή απλά σας έταξε μια θέση;

Φανατισμένοι ψηφοφόροι: Το να αναλώνεστε σε σχόλια στο ίντερνετ και να βρίζεστε μεταξύ σας με αληθινά ή fake profils (άλλη μόδα κι αυτή) δεν βοηθά τον στόχο που λέτε ότι έχετε για καλύτερο Δήμο. Αν έχετε χρόνο, ικανότητες και όρεξη, καθίστε γράψτε τους προβληματισμούς και τις ιδέες σας και βοηθήστε στον αγώνα του συνδυασμού που επιλέγετε. Κανένας δεν περισσεύει και κανενός ιδέα δεν είναι υποδεέστερη.  Ο φανατισμός είναι επικίνδυνο σπορ και σίγουρα δεν είναι δείγμα πολιτισμού κι ευφυίας.

Νυν ή διατελέσαντες αντιδήμαρχοι: Κρίνετε ότι δεν σας αγγίζουν όλα τα παραπάνω προβλήματα του τόπου μας που αναφέραμε και ότι αν φέρετε ξανά πολλούς σταυρούς (έχετε και μια παραπάνω διαφήμιση, εδώ που τα λέμε) θα πρέπει να αμειφθείτε ξανά με κάποια έμμισθη θέση; …αξίζετε δεν αξίζετε;

Και τελειώνουμε με τους επικεφαλής των συνδυασμών και διεκδικητές του τίτλου του Δημάρχου Καστοριάς:

Πόσο εγωισμό και πόση ματαιοδοξία μπορεί και αξίζει να αντέξει ο τόπος μας, πάλι; Έχετε κάνει τις αυτοκριτικές και τις αξιολογήσεις σας ή ακούτε και διαβάζετε μόνο ό,τι σας συμφέρει; Έχετε κατανοήσει ότι χρειάζεται ένας Δήμαρχος δυναμικός και ικανός που θα είναι 5 βήματα μπροστά από τους συναδέλφους του στην υπόλοιπη Ελλάδα, γιατί είμαστε στην φάση που τρέχουμε και δεν φτάνουμε ως τόπος; Αν τα ποσοστά ανάπτυξης ανεβαίνουν με ρυθμό πχ 5, θα έπρεπε να είμαστε στο 20 και βάλε. Σίγουρα απευθύνεστε και σε αυτούς που αρκούνται με 2 έργα βιτρίνας της τελευταίας στιγμής (βλ κόμβος και λίγη άσφαλτος) και με ατομικά μικρορουσφετάκια (πχ λίγη άσφαλτος μπροστά από το σπίτι στο χωριό, μια αλλαγή λάμπας ή ένα φρεάτιο μπροστά μας, ένα 8μηνο στην καθαριότητα κλπ). Απευθύνεστε όμως και σε κάποιους που έχουν θέσει αλλού τον πήχη. Έχουν άλλες προσδοκίες, γιατί ταξιδεύουν, διαβάζουν, ακούν και συγκρίνουν. Ζουν στο 2023 και όχι στο 2000!

Στην ανάγκη, ενώστε τις δυνάμεις σας για το καλό του τόπου. Η ιστορία θα σας ανταμείψει, η εποχή είναι κρίσιμη.

Σας παρακαλούμε να κάνετε έναν όμορφο αγώνα και να σεβαστείτε την νοημοσύνη μας. Αφήστε στην άκρη τις μικρότητες και ασχοληθείτε με την ουσία αυτή τη φορά. Την πολύτιμη ψήφο μας διεκδικείτε, στην τελική. Μεγάλη η χάρη σας,…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *