Αναρωτιέστε αν διέρρευσαν δεδομένα σας; – Τι πρέπει να προσέχετε πριν ελέγξετε
Ξαφνικά σκάει η είδηση ότι διέρρευσαν τα δεδομένα εκατοντάδων χιλιαδων Ελλήνων σε πασίγνωστο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Χωρίς να δίνονται επιπλέον στοιχεία, όπως πχ τι δεδομένα διέρρευσαν, σε ποιον, πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλπ. έρχεται η ανέλπιστη βοήθεια που θα απαντήσει στο ερώτημα «έχουν, άραγε, διαρρεύσει και τα δικά μου δεδομένα;»
Πατάς, λοιπόν, άμεσα το Link της ιστοσελίδας που σου προτείνει το πρώτο άρθρο που θα βρεις στην google για το θέμα, πληκτρολογείς βιαστικά το email σου, το τηλεφωνό σου, τον αριθμό της πιστωτικής σου, ανοίγεις το αρχείο και ό,τι άλλο σου ζητηθεί και περιμένεις την πολυπόθητη απάντηση.
Ό,τι κι αν διαβάσεις θα το πιστέψεις..γιατί; γιατί έτσι….
Ναι διέρρευσαν: Αντίδραση: «τι συμφορά μου έλαχε πάλι, ελπίζω να διέρρευσαν και όλων των φίλων μου, ώστε να μην είμαι ο μόνος που την πάτησε»
Όχι δε διέρρευσαν: Αντίδραση «Ουυυυφ, σιγά μην την πατούσα εγώ»
Κι εκείνη την στιγμή δεν σου περνά από το μυαλό ότι μπορεί να γέμισες, μόλις, μια άλλη βάση δεδομένων με στοιχεία σου..τα οποία μπορούν να διαρρεύσουν και να γίνουν προϊόν εμπορικής εκμετάλλευσης στο μέλλον.
Δε σου θυμίζει ιστορίες με θύματα που έδωσαν άθελά τους τραπεζικούς κωδικούς, αριθμούς καρτών, κατέθεσαν ποσά σε άγνωστους λογαριασμούς, κόλλησαν ιό, γεμίζει κάθε μέρα το email τους με διαφημιστικά μηνύματα κλπ μόνο και μόνο επειδή έλαβαν ένα μήνυμα που έμοιαζε αυθεντικό από την τράπεζα και τους ζητούσε αλλαγή του password στο ebanking; Επειδή άνοιξαν ένα αρχείο με περίεργη κατάληξη για μια παραγγελία που θα τους αποσταλεί αλλα δε θυμούνται να έκαναν ποτέ; Επειδή συμμετείχαν στο διαγωνισμό για να κερδίσουν 10 δωροεπιταγές στο Super Market;
Την επόμενη φορά λοιπόν να είστε πιο επιφυλακτικοί με το πως και με ποιους μοιράζεστε προσωπικά σας στοιχεία. Τις περισσότερες φορές πέφτουμε θύματα οικειοθελώς. Επειδή δεν είμαστε σωστά ενημερωμένοι. Επειδή ούτε μας περνάει από το μυαλό ότι μας ζητάνε δεδομένα περισσότερο από ότι θέλουν να μας προσφέρουν μια υπηρεσία ή να κερδίσουμε ένα δώρο. Το «δωρεάν» δεν υπάρχει πουθενά, να το θυμάστε…
Ειδικά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση του φορέα (όπως πχ στην περιπτωση του Facebook, τώρα, που να επιβεβαιώνει ότι μπορείτε όντως να ελέγξετε αν τα δεδομένα σας διέρρευσαν), κρατήστε μικρό καλάθι και τα μάτια σας 14.
Φανταστείτε πόσοι συμπολίτες μας θα έλεγχαν εάν διέρρευσαν δεδομένα τους πχ το 2013, ενώ δεν θυμούνται ότι δεν είχαν λογαριασμούς τότε…Ανέκδοτο; Όχι! Πικρή αλήθεια!
Δεν είναι όλα, φυσικά, κακόβουλα, αλλά καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί για να μην τρέχουμε.