Οι αλλαγές στο γύρο της λίμνης – φωτο

Όποιον και αν ρωτήσουμε είμαστε βέβαιοι πως στην ερώτηση «ποια είναι η δημοφιλέστερη διαδρομή της Καστοριάς;» θα απαντήσει «Ο  γύρος της λίμνης».

∼8 χιλιόμετρα μέσα στη φύση, κάτω από το πυκνό φύλλωμα των καταπράσινων δέντρων, ελάχιστα εκατοστά δίπλα από τα νερά της λίμνης…

Διαδρομή που απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση, 12 μήνες τον χρόνο, εκατοντάδες Καστοριανοί και επισκέπτες, με τα ποδήλατα, αυτοκίνητα, για χαλαρό τζόκινγκ και ξέγνοιαστο περπάτημα, με ή χωρίς παρέα.

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, όσο δηλαδή παραμείναμε στα σπίτια μας λόγω των ειδικών περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν στην περιοχή μας με καθολική απαγόρευση μετακίνησης για λόγους αναψυχής και άθλησης, τα συνεργεία του Δήμου «φρέσκαραν» συγκεκριμένα κομμάτια της αγαπημένης διαδρομή.

Αλλαγές θα δείτε κυρίως μετά τη Μαυριώτισσα, με αποκορύφωμα την περιοχή κοντά στον Άη Σωτήρα.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις…πεσμένα φύλλα, κλαδιά  και ξερόχορτα καθαρίστηκαν  από την άκρη του δρόμου, τοποθετήθηκε χαλίκι κάτω από κάποια παγκάκια της διαδρομής, ενώ εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψη των γνωστών «μαγαζιών» που βρίσκονται μετά τη Μαυριώτισσα. 

 

Οι εντυπώσεις και οι αντιδράσεις των περιπατητών της διαδρομής; Ποικίλουν!  Ενθουσιασμός, ικανοποίηση, αδιαφορία, απορία, ακόμα και απογοήτευση. Καθένας θα αντιδράσει με τον ξεχωριστό τρόπο του ανάλογα με το τι ζητά  και τι ακριβώς προσδιορίζει ως αλλαγή.

Ο Χειμώνας είναι πίσω μας για τα καλά, μαίνουμε ήδη στο 2ο δεκαήμερο του Μαΐου. Μπορεί να κερδίσαμε το στοίχημα του καθαρισμού σημείων της περιοχής και της απελευθέρωσης χώρου για την ανετότερη διέλευση, φαίνεται όμως πως χάνουμε και φέτος την αξιοποίηση και ουσιαστική μεταμόρφωσή της.

Ο προγραμματισμός και η εφαρμογή κανόνων διέλευσης ώστε να είναι ιδανική η συνύπαρξη περιπατητών, αυτοκινήτων, ψαράδων(όταν «ανοίξει» η λίμνη ξανά), ποδηλατών, εκείνων που κατευθύνονται προς το Νοσοκομείο, προσκυνητών, θαμώνων των επιχειρήσεων εστίασης της διαδρομής, επισκεπτών της Σπηλιάς του Δράκου κλπ. , είναι μάλλον απαραίτητα για το μέλλον.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή την στιγμή, με την απουσία τουριστών, ψαράδων και τα μαγαζιά εστίασης να παραμένουν κλειστά,  θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη ευκαιρία για την επιτυχημένη ολοκληρωτική παρέμβαση στη διαδρομή και την μεταμόρφωσή της σε ένα άκρως ελκυστικό και αξιοποιημένο μέρος.

Αντιθέτως όμως, η άσφαλτος παραμένει απελπιστικά εχθρική για ποδηλάτες και ΙΧ. Οι τελευταίες παρεμβάσεις μάλιστα έχουν επιβαρύνει την κατάσταση με χώμα που καλύπτει λακκούβες και ρίζες και ενοχλητική σκόνη σε κάποια σημεία.

Οι κάδοι απορριμμάτων θεωρούνται ακόμα λίγοι για το πλήθος των διερχομένων.

Τα παγκάκια και οι χώροι αναψυχής, άθλησης και χαλάρωσης έχουν πολλά περιθώρια επίσης να ενισχυθούν.

Ταμπέλες θα μπορούσαν να απαντήσουν στην περιέργεια όσων θέλουν να μάθουν την ιστορία των «μαγαζιών».

Δεκάδες άλλες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη διαδρομή στον απόλυτο πόλο έλξης ντόπιων και επισκεπτών. Με βασικό άξονα την ασφάλεια.

Πριν λοιπόν ευλογήσουμε τα γένια μας για τα εύκολα και τα αυτονόητα, οφείλουμε να αναλογιστούμε τις πραγματικές δυνατότητες και τις ευκαιρίες που χάνουμε κάθε χρόνο προσδοκώντας τον επόμενο.

 

Πάντα με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, μέτρο και γνώση….

 

Φωτογραφίες από το γύρο της λίμνης:

 

 

Τα «μαγαζιά» αποκαλύφθηκαν:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χ.Κ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *