Αγχωμένος και προβληματισμένος -για πρώτη φορά- ο Δήμαρχος Καστοριάς σε συνέντευξή του

Μία νέα συνέντευξη παραχώρησε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, για το νέο Μητροπολίτη Καστοριάς και για τα αποτελέσματα της πολυήμερης παραμονής του στην Αθήνα, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Κορεντσίδης, αφού αναφέρθηκε στην εκλογή του Νέου Μητροπολίτη, αφιέρωσε περίπου 20λεπτά για να πείσει τον Καστοριανό πολίτη που θα ακούσει τη συνέντευξη αυτή (αν έχει την ικανότητα και την υπομονή) για την επιτυχία της επίσκεψης στο «κέντρο των αποφάσεων».

Τα σημεία που μας τράβηξαν την προσοχή:

 

«Χρειάζεται ένα σπρώξιμο, γνωρίζουμε όλοι από πολιτική… «(10′.00»)

«Ο προγραμματισμός (των έργων) σίγουρα γίνεται και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» Εδώ ο Δήμαρχος Καστοριάς δεν έμεινε στα φλέγοντα ζητήματα του Δήμου, αλλά άφησε ένα παραθυράκι για… επόμενη τετραετία, με την αναφορά σε ένα έργο…πυροτεχνημα, από εκείνα που θέλουν να ακούν κάποιοι δημότες για να χαίρονται!

«Μιλάμε για την σήραγγα της Χλόης (12′.20»)…έργο για το οποίο έδειξε πολύ μεγάλο εδιαφέρον ο κ. Πέτσας και είπε ότι είναι εφικτό να το βάλουμε στο ταμείο ανάκαμψης. Ένα έργο που πιστεύω σε 4 – 5 χρόνα θα έχουμε τη χαρά να το απολαύσουμε όλοι οι πολίτες, αφού ξεκινήσουν οι μελέτες…»

 

Ο δημοσιογράφος στη συνέχεια (~15′.00) έθεσε στο Δήμαρχο ένα περίεργο ερώτημα για τη σήραγγα της Κλεισούρας, αφήνοντας σαφή υποννούμενα για την στάση Κασαπίδη. Έμειναν έτσι εκτός ατζέντας ερωτήματα που καίνε άμεσα τον Δήμο Καστοριάς και για την υλοποίηση των οποίων υπέυθυνος είναι αποκλειστικά ο Δήμος.

Ο κ. Κορεντσίδης απάντησε αρχικά με αναφορά στις άριστες σχέσεις του με τον κ. Σαββόπουλο, μετά αναφέρθηκε στην προσωπική άποψή του για το έργο αυτό και έκλεισε την απάντηση με την πίεση που άσκησε στην Αθήνα για το..Φράγμα Νεστορίου!

«Οι επισκέψεις δε γίνονται για φωτογραφία 17′.00) ..άλλωστε δεν τις δημοσιεύουμε όλες..μόνο εκεί που έχουμε έμπρακτο αποτέλεσμα, αλλά το φρεσκάρισμα και η επαφή που έχουμε με όλους τους διευθυντές, με όλα τα υπουργεία,  είναι πάρα πολύ καλά και αυτό φαίνεται βέβαια εκ του αποτελέσματος!»

Η συζήτηση έκλεισε με τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό….Ο κ. Κορεντσίδης μίλησε για την μελλοντική υπογραφή μνημονίου με το ιδιωτικό γραφείο της Θεσσαλονίκης για τον συνεδριακό τουρισμού. Θυμήθηκε την επίσκεψη των δημοσιογράφων που έγραψαν κάποια κείμενα στις ιστοσελίδες που εργάζονται -με τοποθέτηση προϊόντος τις επιχειρήσεις που γνώρισαν και στις οποίες γευμάτισαν (εις βάρος άλλων τοπικών επιχειρήσεων)-, καθώς και για το πέρασμα κάποιων τροχόσπιτων και ποδηλατών..

«Μέχρι τέλη του έτους ο Δήμος θα έχει μία πιο ευέλικτη δομή αποκλειστικά για τον τουρισμό (λογικά η αλλαγή της Μακεδνός υποννοείται εδώ..)» δήλωσε ο κ. Κορεντσίδης, δίνοντας παράταση 2,5 μηνών στις εργασίες που γίνονται για το ενιαίο εισιτήριο και άλλα τέτοια πολύ δύσκολα γραφειοκρατικά.

«Καλά είναι η επιμονή και η αγωνία και η ανησυχία  του κόσμου, αλλά πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι όλα αυτά δε γίνονται από τη μία στιγμή στην άλλη» τόνισε!  (Έχετε δίκιο, θέλει χρόνο… συμφωνεί ο δημοσιογράφος παράλληλα)

Έκλεισε την εμφάνισή του με τη διαπίστωση ότι αυτή η δημοτική αρχή δουλεύει ασταμάτητα και τονίζοντας την επόμενη φράση:

«Εδώ θα είμαστε όλοι..θα κριθούμε γι αυτά που λέμε, θα κριθούμε γι αυτά που κάνουμε, αλλά θα είμαστε όλοι εδώ για να δώσουμε το λόγο μας!!!»

 

 

Κρίνοντας τη νέα αυτή συνέντευξη, θα σταθούμε στο τι θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα στην πόλη μας. Ποιες μικροπαρεμβάσεις θα αλλάξουν την ποιότητα ζωής μας.

Απλές απαντήσεις στο αν βλέπει κανείς τα λαμπάκια που σέρνονται στα πεζοδρόμια πριν γίνουν τεράστιες δαπάνες για την αγορά νέων …αν θα αλλάξει κάτι με τις λακκούβες από τις οποίες περνάνε οι τουρίστες…γιατί δεν βγήκε το καραβάκι την προηγούμενη εβδομάδα στη Λίμνη (ας ήταν έτοιμο για δρομολόγια και ας ακυρωνε λόγω καιρού, μιας και μιλάμε για δημόσιες σχέσεις) Σημαντικές παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό. Τον φωτισμό στα στενά της πόλης. Την βελτίωση των υποδομών για ΑΜΕΑ. Τα κριτήρια με τα οποία γίνονται οι απευθείας αναθέσεις. Τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι νέοι εργαζόμενοι με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 1+1 χρόνια (πχ). Ισχύει κι εδώ το «χρειάζεται σπρώξιμο, ξέρουμε από πολιτική»;

Υπομονή λοιπόν μέχρι να γίνουν χειροπιαστές (;) οι δεσμεύσεις του Αναπληρωτή Υπουργού και οι καταπληκτικές δημόσιες σχέσεις με άτομα που σήμερα έχουν και αύριο δεν έχουν την ίδια κυβερνητική θέση. Δημοσιες σχέσεις που πέρα από το να κλείνουν κάποια ραντεβού σε υπουργεία, δεν έχουν επιφέρει κάτι 2 χρόνια και 2 μήνες τώρα, αλλιώς θα μας το ανακοίνωναν. Υπάρχει όμως,  plan b στο ενδεχόμενο να μην ενταχθούν κάποια έργα στο Τρίτσης, παρά τους ώριμους φακέλους που έπρεπε να καταθέσουν όλοι (το 50% των προτάσεων όλων των Δήμων θα ενταχθεί μέχρι το Νοέμβρη εξαγγέλθηκε πρόσφατα, ξεχωρα με καλές ή κακές σχέσεις με τους Αναπληρωτές Υπουργούς)  Επίσης δεν έγινε καμία τοποθέτηση  στις δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου του ΔΣ Καστοριάς για συμπάθεια στον κ. Μπογδάνο. Εκτός αν δε μίλαγε με την ιδιότητα του Προέδρου, αλλά ως οπαδός λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας στην κερκίδα ή στο καφενείο της γειτονιάς.

Το θετικό της συνέντευξης είναι η φανερή ανησυχία του Δημάρχου, που πλέον εκφραζεται από την στάση σώματος και τη ροή του λόγου του. Για πρώτη φορά ο Δήμαρχος μίλησε για πολίτες που ανησυχούν, επιμένουν, αγωνιούν…για κρίση των πράξεων και όχι των θεωριών.

Οι ζυμώσεις για υποψηφιότητες στις μελλοντικές Δημοτικές εκλογές , έχουν ήδη ξεκινήσει. Αυτό είναι κάτι που έχει αρχίσει να φτάνει και στα αυτιά του κ. Κορεντσίδη, ο οποίος μεχρι στιγμής δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί την ευθύνη της εκλογής σε μια τέτοια «ηλεκτρική» καρέκλα. Δεν είναι λίγοι εξάλλου εκείνοι που τσουρουφλίστηκαν πολιτικά, στο παρελθόν και μάλιστα από τους ίδιους τους συνεργάτες τους  που ξεχνάνε γρήγορα καλές σχέσεις, υποσχέσεις  και χτυπήματα στον ώμο…

Την επόμενη φορά που θα βγει ο Δήμαρχος αξίζει να κοιτάξει τον Καστοριανό Δημότη στα μάτια, να του εξηγήσει τι ακριβώς γίνεται και δε γίνεται τίποτα αξιόλογο σε όλους τους τομείς, παρά τα μεγάλα λόγια. Χωρίς τις υποβοηθούμενες ερωτήσεις/συμπεράσματα στο παράθυρο, προκειμένου να βγει κάποιο νόημα από τα λεγόμενα. Να  αφήσει ένα περιθώριο λάθους και αργοπορίας στους χειρισμούς της ομάδας του και να μην τάζει λαγούς και πετραχήλια χωρίς να είναι βέβαιος  πότε θα πραγματοποιηθεί κάτι (αν μπορεί να γίνει). Να ξεφύγει από τα λάθη της προηγούμενης δημοτικής αρχής που διορθώνουν 2 χρόνια τώρα (και) άτομα που συμμετείχαν σε αυτή.

«Αλίμονο σε αυτούς που δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν αυτά που δεν γνωρίζουν», είπε ο σοφός Σωκράτης και μάλλον ταιριάζει στην κατάστασή μας…

Η μπαταρία στο ρολόι της ‘Ωρα για δουλειά» χρειάζεται αλλαγή, φόρτιση ή κούρδισμα (διαλέξτε)…
Ο καιρός περνάει, η πόλη και τα χωριά βρίσκονται σε πρωτοφανή άσχημη κατάσταση. Ο απλός κόσμος έξω μιλάει, ενώ, σκέφτεται, ήδη, την αντικατάσταση…Και μιλάει σίγουρα πιο ξεκάθαρα από τον επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής στις συνεντεύξεις του, όταν δεν έχει έτοιμο Δελτίο Τύπου να αναγνώσει. Όχι πως είναι αναγκαίο να έχει αποφοιτήσει κανείς από τη Φιλοσοφική σχολή πριν εκλεγεί σε κάποια θέση, αλλά κάποια πράγματα είναι προαπαιτούμενα πέρα από την κίνηση των χεριών, ώστε να είμαστε ήσυχοι πως υπάρχει και συνεννόηση στις συναντήσεις με τα μεγάλα στελέχη…
Οι καλές δημόσιες σχέσεις με  ΜΜΕ για συμπαθητική εικόνα, αλλάζει όταν αλλάξουν κάποια δεδομένα…είναι επίσης ένα ενδεχόμενο που οφείλει να σκεφτεί η ομάδα αυτή και το λέμε με πολύ καλή πρόθεση, αφού το μόνο που μας νοιάζει είναι να αλλάξει κάτι στον τόπο μας. Αλλιώς θα φύγουμε κι εμείς οι τελευταίοι ονειροπόλοι και θα κάνουμε Like από απόσταση…εκ του ασφαλούς! 

Υ.Γ. Η αντιπολίτευση αν δεν έχει παραιτηθεί…τι κάνει, άραγε; 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *